Wpisy z tagiem: Słonina

poniedziałek, 07 lipca 2014

Słonina wg Basi

 

Składniki:

- słonina wieprzowa

- peklosól 18g/kg

Słoninę kroję w odpowiednie kawałki i pekluję peklosolą.

Dalej to trzeba się dać ponieść fantazji i użyć przypraw jakie się lubi, ja użyłam takiej mieszanki:

- czerwony pieprz

- suszona papryka

- oregano

- tymianek

- sporo przeciśniętego przez praskę czosnku

Następnie zawinęłam w folię spożywczą i do lodówki na kilka dni.

Potem wędziłam ciepłym dymem (ok 55 stopni) przez 6-7 godzin, a później nic tylko zajadać z ogóreczkami małosolnymi i świeżą cebulą z chlebem 

 

środa, 02 kwietnia 2014

Słonina paprykowana - wędzona


Składniki:
- słonina jak najgrubsza
- czosnek, ząbki dobrej jakości
- papryka ostra mielona
- sól kamienna,

Słonina na foto zrobiona w grudniu 2013.

Najpierw słoninę grzebiemy w soli kamiennej na ok 5-10 dni. Ma być zasypany warstwą ok 3-5 cm z każdej strony. Odstawiamy do chłodnego (temp. ok 4-6 stopni). Następnie wyjmujemy, oczyszczamy z soli szczotką, szpikujemy czosnkiem co ok 3-4 cm i nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, a następnie papryką ze wszystkich stron.
Wieszamy na kilka dni w chłodzie (do 10 stopni).

Następnie wędzimy zimnym dymem ok 2 h.
Wieszamy w chłodnym miejscu i czekamy aż dojrzeje. Ja powiesiłem w wędzarni na kilka miesięcy (temp. ok 2-10 stopni).
W między czasie można jeszcze raz lekko owędzić zimnym dymem (temp do 20 stopni) z 1h. 
Słoninka jest delikatna, smarowna i wyczuwalny jest aromat dymu oraz ostrość papryki.

Smacznego

wtorek, 28 stycznia 2014

Słoninka solona


Składniki:

- słoninka jak najgrubsza

- czosnek ząbki

- pieprz naturalny

- sól kamienna

- papryka słodka i ostra

 

Słoninkę ze skórą pokroić na kawałki dopasowane do naczynia. Nakłuć nożem i w otwory włożyć słupki z czosnku. Ja czosnek jak duży rozcinam na dwa max 3 słupki. Z zewnątrz natrzeć słoninkę rozciśniętym  czosnkiem, pieprzem i sola kamienną.

Na dno naczynka wsypać ok 1cm soli.  Włożyć słoninke do naczynia  skórą do soli na wierzch położyć drugi kawałek skóra do góry. Zasypać z góry i z boków solą. 

Można czymś obciążyć. Wstawić w chłodnym ok 10-15 max na 3-4 dni.

Następnie wyjąć z soli, wyczyścić, natrzeć papryką i wstawić do lodówki na 4-5 dni. Ja powiesiłem w wędzarni i sobie dojrzewa i przechodzi zapachem wędzonego.

Lekko złapał mróz, ale lekkie zmrożenie dobrze działa na słoninkę. Po odmrożeniu jest pych. Trochę za dużo dałem ostrej papryki i jest ognista .

Bardzo dobra na zimowe wypady do lasu lub polowanie. Do tego oczywiście cebulka .... Taki suchy prowiant :-)

wtorek, 30 kwietnia 2013

Sało


Na wschodzie bardzo znany rarytas. U nas nie za bardzo, może na kresach wschodnich.
Na zachodzie uważany za szkodliwy dla zdrowia. 
To jest właśnie bardzo ciekawe jak zmienia się opinia na temat słoniny idąc od wschodu na zachód naszego kontynentu. 
Jak uważacie komu wierzyć? Kto więcej wie na temat słoniny (tłuszczu)? Ludzie zamieszkujący Azję i wschodnią Europę, którzy od wieków jedzą sało, czy ludzie z zachodu znający sało w teorii?
Sało to samo zdrowie jak twierdzą uczeni np. z Rosji i Ukrainy, czy jest szkodliwe jak twierdzą uczeni z np. Polski i krajów wschodu Europy?
Dużo pytań i rozbieżności prawda?

Teraz parę słów o sale, które mi i mojej rodzince bardzo przypada do gustu.
Sało to kawałek słoniny o grubości kilku palców, który jest tradycyjnym przysmakiem narodów wschodniosłowiańskich. 

Trochę informacji z Internetu:
W wikipedii nie ma jeszcze zapisów na ten temat. 

„SAŁO (Słonina) - dla każdego Ukraińca - to nie jest po prostu słowo, to nie jest tylko produkt ... to jest coś więcej ! W tym unikalnym, białym i tłustym produkcie, kryje się tradycja ukraińskiej wsi, ukraińskiej kuchni, ukraińskich przysmaków ... jest to element życia Ukraińców i niektórych Narodów wschodniosłowiańskich ! Wielu utożsamia "słoninę ukraińską" jako symbol narodowy, tak jak kalina, słoneczniki, stepy ... rzeczy, które zostały mocno ulokowane w Naszej świadomości ! Czasem powiadają, że kiedy "Prawdziwy Ukrainiec w dzieciństwie zaczyna mówić - pierwszym jego słowem jest "ŚWINIA" nie "Mama" :) Jest to oczywiście żart, ale mówi o tym jak naród ukraiński jest związany ze słoniną. W dzisiejszym artykule chcemy przybliżyć Państwu "SAŁO" - ten cudowny dar przyrody ... :)”

Warto przeczytać wszystkie informacje zawarte w tym artykule. 
Źródło: http://www.nieznanaukraina.pl/2203/slonina-ukrainska-salo/

Dużo informacji znajdziemy na rosyjskich i ukraińskich stronach. 
Sało ma nawet własną stronę w Internecie. U nas chyba żadna kiełbaska, czy wędlina takiej strony nie ma!
http://supersalo.narod.ru/

Reportaż trzyodcinkowy o sale:
1. http://youtu.be/FvcOrAvbIGY
2. http://youtu.be/LTlKrCacO8k
3. http://youtu.be/hqdt9hhfYTM
Ciekawy program, gdzie mówi się o zdrowotnych właściwościach sała. Przeprowadzają też 14 dniowy test z udziałem modelki, która je codziennie sało! Lekarz mówi jakie korzyści niesie jedzenie sała i ile go można dziennie zjadać. Sało to witaminy i nie tylko. Zobaczcie sami.

O sale też jest sporo piosenek. Nie spotkałem, aby ktoś śpiewał o naszych tradycyjnych wyrobach.

Warto posłuchać i obejrzeć:
http://www.youtube.com/watch?v=zc4m2NEEMfY
http://www.youtube.com/watch?v=baYnlS1sBBw
http://www.youtube.com/watch?v=p2sGfhId8IQ
http://www.youtube.com/watch?v=BvIvjUMP11A

Teraz kilka przepisów jak zrobić tradycyjne sało:

Sało parzone:
http://www.youtube.com/watch?v=ro4BnUDoiUY

Sało solone po białorusku:
http://www.youtube.com/watch?v=Sj7OTbXrqxY

Sało solone:
http://youtu.be/8W-dvCW4ZVE

Sało wędzone (ciekawa wędzarnia tradycyjna z 7 metrowym kanałem dymowym!):
http://youtu.be/dvu2EjpawGQ


Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej wklejcie w wyszukiwarkę słowo: сало

Miłej lektury i smacznego sała! Mam nadzieję że nie zanudzam ;-)

poniedziałek, 28 lutego 2011

Słonina solona

Przepis doskonale znany naszym prababkom i dziadkom, a rzadziej naszym ojcom i nam.

Prosty i smaczny, pożywny i zdrowy!

 

Składniki:

- kawałek słoniny takiej na co najmniej trzy palce,

- dużo soli kamiennej ok. 10kg.

Do drewnianej skrzynki wsypujemy dużo soli. Tyle aby można było w niej zakopać słoninę. Pod nią musi być też warstwa co najmuje 5 cm soli. Wkładamy kawałek słoniny lub kawałki i obsypujemy solą. Każdy kawałek musi być od siebie oddzielony grubą warstwą soli. Wszystko zasypujemy solą tak z 5-10cm i wynosimy w chłodne suche miejsce. Ja trzymałem to w garażu. Zostawiamy co najmniej na dwa miesiące. Im dłużej leży tym będzie słoninka lepsza.

Tak wyglądął po częściowym je odkopaniu:

Najlepiej smakuje pokrojoną w cieniutkie płatki np. na ciemnym chlebie i oczywiście z kieliszkiem gorzałeczki.

 

W przepisie można zastosować przed włożeniem w sól nacieranie przyprawami typu pieprz, ziele angielski, listek laurowy i czosnek.

Smacznego

 
1 , 2
__________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________ Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! _________________________ przepisy kulinarne _________________________ Durszlak.pl __________________________ Top Blogi __________________________ Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów __________________________ Lista Blogów Kulinarnych _________________________ Katalog-blogow.pl __________________________ Akcja: Nie kradnij zdjęć! __________________________ http://gawrychruda.suwalki.pl _________________________
design by SenTineL Wood.n