Wpisy z tagiem: Słonina

niedziela, 26 października 2014

Sadło na ostro


Składniki:
- sadło wieprzowe lub z dzika
- czosnek 
- pieprz 
- papryka ostra
- folia celulozowa
- sól morska lub kamienna

Sadło rozkładamy na stole i nacieramy solą w ilości ok. 30/kg z dwóch stron. Zwijamy i wkładamy na dwa dni do lodówki. Następnie wyjmujemy miażdżymy czosnek, dość dużo i nakładamy na jedną stronę sadła. Pozsypujemy pieprzem i papryką. Zawijamy w rulon i następnie zawijamy w folię celulozową. Zawiązujemy na końcach i wkładamy na 1-2 dni do lodówki. Temp. ok. 6 stopni.


Wyjmujemy z lodówki i wkładamy do wody o temp. ok. 70-75 stopni na ok. 20-25 min. 
Wyjmujemy i dajemy ostygnąć. Następnie prasujemy pod nie za dużym naciskiem. Ja użyłem praski do serów. Wyjmujemy po dobie i rozwijamy z folii. Przechowujemy w lodówce, aby dojrzało lub można zamrozić. 
Smaczna, ostra przekąska 

Smacznego

wtorek, 22 lipca 2014

Słonina po ukraińsku


Składniki:

- słoninka od 4cm w górę, najlepiej przerośnięta mięskiem

- czosnek 

- majeranek

- sól kamienna

Słoninę kroimy na kawałki dopasowane do naczynia. Nakłuwamy nożem i wcisnąłem ząbki czosnku  przekrojone wzdłuż na pół. Tak co 4cm. Nacieramy  ze wszystkich stron solą i roztartym czosnkiem,  
Na dno naczynia sypiemy sól kamienną. Wkładamy do naczynia słoninę skórą do dołu. Obsypujemy lekko solą i kładziemy na wierzch drugi kawałek słoniny skóra do góry. Zasypujemy wszystko całkowicie solę. 

Wstawiamy do lodówki (temp. 6 stopni) na 14 dni. Po tym czasie wyjmujemy, zdrapujemy sól. Nacieramy czosnkiem i majerankiem. Odstawiamy do lodówki na kilka dni. Po ok miesiącu jest już ok. W miarę czasu cały czas dojrzewa. 

Smacznego. 

 

poniedziałek, 07 lipca 2014

Słonina wg Basi

 

Składniki:

- słonina wieprzowa

- peklosól 18g/kg

Słoninę kroję w odpowiednie kawałki i pekluję peklosolą.

Dalej to trzeba się dać ponieść fantazji i użyć przypraw jakie się lubi, ja użyłam takiej mieszanki:

- czerwony pieprz

- suszona papryka

- oregano

- tymianek

- sporo przeciśniętego przez praskę czosnku

Następnie zawinęłam w folię spożywczą i do lodówki na kilka dni.

Potem wędziłam ciepłym dymem (ok 55 stopni) przez 6-7 godzin, a później nic tylko zajadać z ogóreczkami małosolnymi i świeżą cebulą z chlebem 

 

środa, 02 kwietnia 2014

Słonina paprykowana - wędzona


Składniki:
- słonina jak najgrubsza
- czosnek, ząbki dobrej jakości
- papryka ostra mielona
- sól kamienna,

Słonina na foto zrobiona w grudniu 2013.

Najpierw słoninę grzebiemy w soli kamiennej na ok 5-10 dni. Ma być zasypany warstwą ok 3-5 cm z każdej strony. Odstawiamy do chłodnego (temp. ok 4-6 stopni). Następnie wyjmujemy, oczyszczamy z soli szczotką, szpikujemy czosnkiem co ok 3-4 cm i nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, a następnie papryką ze wszystkich stron.
Wieszamy na kilka dni w chłodzie (do 10 stopni).

Następnie wędzimy zimnym dymem ok 2 h.
Wieszamy w chłodnym miejscu i czekamy aż dojrzeje. Ja powiesiłem w wędzarni na kilka miesięcy (temp. ok 2-10 stopni).
W między czasie można jeszcze raz lekko owędzić zimnym dymem (temp do 20 stopni) z 1h. 
Słoninka jest delikatna, smarowna i wyczuwalny jest aromat dymu oraz ostrość papryki.

Smacznego

wtorek, 28 stycznia 2014

Słoninka solona


Składniki:

- słoninka jak najgrubsza

- czosnek ząbki

- pieprz naturalny

- sól kamienna

- papryka słodka i ostra

 

Słoninkę ze skórą pokroić na kawałki dopasowane do naczynia. Nakłuć nożem i w otwory włożyć słupki z czosnku. Ja czosnek jak duży rozcinam na dwa max 3 słupki. Z zewnątrz natrzeć słoninkę rozciśniętym  czosnkiem, pieprzem i sola kamienną.

Na dno naczynka wsypać ok 1cm soli.  Włożyć słoninke do naczynia  skórą do soli na wierzch położyć drugi kawałek skóra do góry. Zasypać z góry i z boków solą. 

Można czymś obciążyć. Wstawić w chłodnym ok 10-15 max na 3-4 dni.

Następnie wyjąć z soli, wyczyścić, natrzeć papryką i wstawić do lodówki na 4-5 dni. Ja powiesiłem w wędzarni i sobie dojrzewa i przechodzi zapachem wędzonego.

Lekko złapał mróz, ale lekkie zmrożenie dobrze działa na słoninkę. Po odmrożeniu jest pych. Trochę za dużo dałem ostrej papryki i jest ognista .

Bardzo dobra na zimowe wypady do lasu lub polowanie. Do tego oczywiście cebulka .... Taki suchy prowiant :-)

 
1 , 2 , 3
__________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________ Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! _________________________ przepisy kulinarne _________________________ Durszlak.pl __________________________ Top Blogi __________________________ Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów __________________________ Lista Blogów Kulinarnych _________________________ Katalog-blogow.pl __________________________ Akcja: Nie kradnij zdjęć! __________________________ http://gawrychruda.suwalki.pl _________________________
design by SenTineL Wood.n