Wpisy z tagiem: Słonina

środa, 30 grudnia 2015

 Słonina z dzika

 

 

Składniki, surowce, dodatki:

- słonina z dzika, dobrze jak jest poprzerastana mięśniami

- sól kamienna, morska

- czosnek

- majeranek

- pieprz

- jałowiec


Sposób wykonania:

Słoninę po skórowaniu zdejmujemy z karku. Jeśli dzik jest chudy to można użyć tłustego boczku. Słoninę tniemy na kawałki o szerokości ok. 6-8cm.

Następnie nakłuwamy słoninę co 4-5cm i w miejsca nakłuć wciskamy pół ząbka czosnku przeciętego wzdłuż. Do pojemnika w którym będziemy solić słoninę na dno sypiemy ok. 1cm (grubości) soli.

Mieszamy roztarte lub zmielone przyprawy (majeranek, pieprz, jałowiec w proporcjach jakie lubimy) i nacieramy lekko nimi słoninę. Słoninę układamy na soli, posypujemy trochę solą i kładziemy kolejną warstwę. Następnie zasypujemy wszystko całkowicie solą, grubą warstwą, ok. 2cm ponad mięso. Odstawiamy naczynie ze słoninę w chłodne miejsce o temperaturze poniżej 10 stopni na tydzień, dwa. Po tym czasie wyjmujemy słoninę, szczotkujemy z pozostałej przyklejonej soli.

Teraz możemy dodatkowo przygotować mieszaninę majeranku z zmielonym pieprzem oraz rozgniecionym czosnkiem i obtaczamy przygotowaną papka słoninę z każdej strony. Odkładamy na kila dni do lodówki i zaczynamy konsumpcję lub czekamy, aż bardziej dojrzeje. Taki produkt po szczelnym zapakowaniu można też mrozić.

Darz bór.

sobota, 28 listopada 2015

Boczek po krymsku

 

Składniki:

- boczek wieprzowy ze skórą, tłusty

- czosnek

- liść laurowy

- przyprawa do sała

- sól morska lub kamienna

 

Sposób wykonania:

Boczek ze skórą tniemy na kawałki ok. 6cm szerokości.  Na dno pojemnika do solenia wsypujemy 1cm soli. Kawałki boczku nacieramy rozciśniętym ząbkiem czosnku, solą i mieszanką przypraw. Kładziemy skóra na sól w pojemniku, układamy na wierzch kilka plastrów czosnku i listek laurowy. Na wierzch kładziemy drugi kawałek boczku, skórą do góry. 

Zamykamy pojemnik i odstawiamy do pomieszczenia o temp. 16-18 stopni na tydzień.

Po tym czasie wyjmujemy z pojemnika, czyścimy z soli i przechowujemy w lodówce. 

W trakcie przechowywania mięso będzie dojrzewało. 

Smacznego

 

Podziękowania kol. Sergiejowi za przesłany przepis. Dzięki. 

środa, 18 listopada 2015

Słonina Krymska wg. Sergieja


Przepis przesłany przez kol. Sergieja. Serdeczne podziękowania za przesłanie zdjęć i przepisu.  

 

Postaram się w miarę dobrze po polsku napisać co i jak.

Musicie Państwo dokonać zakupu dobrej słoniny u prywatnego masarza, najlepiej zrobić zamówienie wcześniej. Bierzemy słoninę ze skóra, myjemy, musimy wysuszyć po myciu, wycierając ręcznikiem papierowym lub gaza. Wybieramy pojemnik, który potem szczelnie zamkniemy, może być taki, który mam na zdjęciu, jest to dobre rozwiązanie.

Na dno pojemnika układamy sol morską lub grubo zmieloną, nie jodowaną, soli ma być na dnie mniej więcej o grubość palca wskazującego, dalej kroimy płat słoniny na grube paski tak, żeby wlazły nam do pojemnika minimum w dwa poziomy, jeden na drugi. Po krojeniu nacieramy te wszystkie kawałki z każdej strony solą, układamy najpierw jeden rząd na dno, gdzie już jest sól, posypujemy gore mieszanka przypraw, a pomiędzy kawałki układamy pokrojony czosnek, kroimy na plasterki i układamy po 3 czasami 4 plasterki pomiędzy kawałkami. Dajemy czosnek tez na górę, układamy na ten dolny rząd druga cześć słoniny, posypujemy przyprawami, oraz czosnek na górę i pomiędzy kawałkami.


 

 

MIESZANKA PRZYPRAW :

- pieprz czarny,

- kolendra,

- papryka słodka,

- ostrej troszeczkę,

- tymianku odrobinę,

- cynamon delikatnie dosłownie miligram,

Wszystko zmielone i wymieszane oczywiście. Na 2 kg słoniny mi idzie 4 herbaciane łyżeczki mieszanki przypraw.

Przyprawy dajemy tylko na gore słoniny. Szanowni Państwo, skórki ze słoniny nie zdejmujemy. Zamykamy pojemnik szczelnie i odstawiamy na 5 do 7 dni w ciemne, nie zbyt chłodne miejsce, może być w szafie na kuchni, głównie żeby temperatura nie była większa niż 20 stopni. Słonina puści sok, później sól na dole ten sok weźmie. Ja po takim soleniu, przechowuje słoninę ze 3 miesiące, dłużej nie leży bo zjadamy.


 

Skórkę też można opalić słomą tak jak na zdjęciu, nadaje fajny zapach i posmak

 

Smacznego

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl