Wpisy z tagiem: Słonina

piątek, 29 maja 2015

Podgardle wędzone

 

Surowce, przyprawy i materiały pomocnicze:

- podgardle wieprzowe ze skórą

- peklosól

- pieprz

- listek laurowy

- ziele angielskie

- czosnek

 

Sposób wykonania:

Podgardle ze skórą należy pozbawić gruczołów. Następnie formujemy ładny, równy, gruby kawałek. Podgardle peklujemy na sucho. Nacieramy je peklosolą w ilości około 50-60g/kg mięsa z dodatkiem przypraw. Układamy ciasno w pojemniku przykrywamy, ale nie szczelnie. Odstawiamy w chłodne miejsce o temperaturze około 6 stopni na dwa tygodnie. W trakcie peklowania przewracamy i sprawdzamy zapach. Po tym czasie podgardle moczymy w zimnej wodzie 3 godziny. Następnie wieszamy na hakach lub pętelkach z przędzy celem ocieknięcia i osuszenia na 2 godziny.

Wędzarnię rozgrzewamy do temperatury około 40 stopni wieszamy podgardle w wędzarni na kijach tak, aby się nie stykały. Osuszamy je około 2 godziny, przy dużym ruchu powietrza i małej ilości dymu. Wędzimy dymem o temperaturze do 30 stopni dwa, trzy dni po 8 godzin dziennie.

 Po zakończeniu wędzenia studzimy w chłodnym pomieszczeniu do temperatury poniżej 18 stopni, następnie przenosimy do lodówki lub mrozimy.


czwartek, 12 marca 2015

Boczek solony po mojemu


Składniki:
- boczek wieprzowy ze skórą, TŁUSTY lub słonina poprzerastana mięśniami
- sól kamienna
- czosnek
- majeranek

Boczek pociąć na paski. Rozcisnąć kilka ząbków czosnku i natrzeć boczek ze wszystkich stron. Nakłuć co ok 5cm i wcisnąć w nakłucia przecięty ząbek czosnku. Na dno naczynia naspać soli kamiennej, włożyć boczek skóra do dołu. Posypać trochę solą, na wierzch można położyć drugi kawałek skórą do góry i zasypać całkowicie solą, grubą warstwą. Odstawić naczynie do lodówki temp. ok 6 stopni, na dwa tygodnie. 
Następnie wyjąć boczek, dokładnie oczyścić szczotką z pozostałości soli.
Przygotować dużą ilość czosnku, posiekać go lub przepuścić przez praskę, dodać sporo majeranku. Wymieszać. Taką papkę czosnkowo-majerankową nałożyć grubą warstwą ok 2mm na boczek ze wszystkich stron, oprócz skóry. Następnie nasze płaty boczku pokryte czosnkiem z majerankiem wkładamy do torebek spożywczych i wkładamy na pięć dni do lodówki, po tym czasie najlepiej wyjąć z torebek boczek i położyć do lodówki aby obeschnął. Można konsumować, ale lepiej włożyć do torebek i zamrozić. Wystarczy tydzień mrożenia.

 

Smacznego

czwartek, 19 lutego 2015

Słonina paprykowana - wędzona

 

 

Składniki:
- słonina jak najgrubsza
- czosnek, ząbki dobrej jakości
- papryka ostra mielona
- sól kamienna,

Najpierw słoninę nakłuwamy co ok. 4-5cm i wciskamy przekrojony ząbek czosnku.

Następnie grzebiemy ją w soli kamiennej na ok 2 tygodnie. Na dno pojemnika wysypujemy warstwę soli ok. 2cm, kładziemy skóra do dołu, posypujemy solą i kładziemy drugi kawałek słoniny skóra do góry. Zasypujemy solą całkowicie z góry i po bokach. Odstawiamy do chłodnego (temp. ok 4-6 stopni).


Następnie wyjmujemy, oczyszczamy z soli szczotką i nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, a następnie papryką ze wszystkich stron.
Wieszamy na kilka dni w chłodzie (do 10 stopni).

Teraz zaczynamy proces wędzenia zimnym dymem po ok 2 h dziennie przez tydzień.
Obwędzoną słoninę zamrażamy na tydzień, dwa. Następnie rozmrażamy w lodówce, osuszamy i zajadamy.

Smacznego

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
__________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________ Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! _________________________ przepisy kulinarne _________________________ Durszlak.pl __________________________ myTaste.pl __________________________ Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów __________________________ Lista Blogów Kulinarnych _________________________ Katalog-blogow.pl __________________________ Akcja: Nie kradnij zdjęć! __________________________ http://www.dzikiesmaki.blox.pl _________________________
design by SenTineL Wood.n
_______________________ FlyB - Kulinaria Odszukaj.com - przepisy kulinarne __________________________