Wpisy z tagiem: Słonina

piątek, 29 maja 2015

Podgardle wędzone

 

Surowce, przyprawy i materiały pomocnicze:

- podgardle wieprzowe ze skórą

- peklosól

- pieprz

- listek laurowy

- ziele angielskie

- czosnek

 

Sposób wykonania:

Podgardle ze skórą należy pozbawić gruczołów. Następnie formujemy ładny, równy, gruby kawałek. Podgardle peklujemy na sucho. Nacieramy je peklosolą w ilości około 50-60g/kg mięsa z dodatkiem przypraw. Układamy ciasno w pojemniku przykrywamy, ale nie szczelnie. Odstawiamy w chłodne miejsce o temperaturze około 6 stopni na dwa tygodnie. W trakcie peklowania przewracamy i sprawdzamy zapach. Po tym czasie podgardle moczymy w zimnej wodzie 3 godziny. Następnie wieszamy na hakach lub pętelkach z przędzy celem ocieknięcia i osuszenia na 2 godziny.

Wędzarnię rozgrzewamy do temperatury około 40 stopni wieszamy podgardle w wędzarni na kijach tak, aby się nie stykały. Osuszamy je około 2 godziny, przy dużym ruchu powietrza i małej ilości dymu. Wędzimy dymem o temperaturze do 30 stopni dwa, trzy dni po 8 godzin dziennie.

 Po zakończeniu wędzenia studzimy w chłodnym pomieszczeniu do temperatury poniżej 18 stopni, następnie przenosimy do lodówki lub mrozimy.


niedziela, 26 października 2014

Sadło na ostro


Składniki:
- sadło wieprzowe lub z dzika
- czosnek 
- pieprz 
- papryka ostra
- folia celulozowa
- sól morska lub kamienna

Sadło rozkładamy na stole i nacieramy solą w ilości ok. 30/kg z dwóch stron. Zwijamy i wkładamy na dwa dni do lodówki. Następnie wyjmujemy miażdżymy czosnek, dość dużo i nakładamy na jedną stronę sadła. Pozsypujemy pieprzem i papryką. Zawijamy w rulon i następnie zawijamy w folię celulozową. Zawiązujemy na końcach i wkładamy na 1-2 dni do lodówki. Temp. ok. 6 stopni.


Wyjmujemy z lodówki i wkładamy do wody o temp. ok. 70-75 stopni na ok. 20-25 min. 
Wyjmujemy i dajemy ostygnąć. Następnie prasujemy pod nie za dużym naciskiem. Ja użyłem praski do serów. Wyjmujemy po dobie i rozwijamy z folii. Przechowujemy w lodówce, aby dojrzało lub można zamrozić. 
Smaczna, ostra przekąska 

Smacznego

poniedziałek, 07 lipca 2014

Słonina wg Basi

 

Składniki:

- słonina wieprzowa

- peklosól 18g/kg

Słoninę kroję w odpowiednie kawałki i pekluję peklosolą.

Dalej to trzeba się dać ponieść fantazji i użyć przypraw jakie się lubi, ja użyłam takiej mieszanki:

- czerwony pieprz

- suszona papryka

- oregano

- tymianek

- sporo przeciśniętego przez praskę czosnku

Następnie zawinęłam w folię spożywczą i do lodówki na kilka dni.

Potem wędziłam ciepłym dymem (ok 55 stopni) przez 6-7 godzin, a później nic tylko zajadać z ogóreczkami małosolnymi i świeżą cebulą z chlebem 

 

 
1 , 2
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl