Wpisy z tagiem: slow food

poniedziałek, 25 lipca 2016

Pizza na cienkim cieście

 

Przepis na ciasto Chefpaula. Serdeczne dzięki Pawle!!!


Składniki:
1 łyżka suszonych drożdży
1 szklanka mąki grysikowej
4 szklanki mąki ogólnego użytku
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka morskiej soli
2 szklanki ciepłej wody (około 30*C)
przygotowanie:
Wsypać drożdże do ciepłej wody, wymieszać i odstawić aż się uaktywnią (spienią).
Powoli wlać olej do drożdży ciągle mieszając, (opcjonalnie można dodać łyżeczkę cukru)
Wymieszać sól z mąką i powoli wlewać mieszankę oleju z drożdżami cały czas mieszając.
Wyrabiać ciasto rękoma, aż będzie sprężyste i uformować z niego kulę.
Włożyć do miski, przykryć ręcznikiem i w pokojowej temperaturze odczekać około 25-30 minut aż ciasto jeszcze wyrośnie.

Podzielić ciasto na cztery równe części, uformować w kule, każdą włożyć do oddzielnego naczynia, przykryć i natychmiast włożyć do lodówki, przynajmniej na 12 godzin.

Składniki wg. upodobań. 

 

Smacznego

poniedziałek, 14 września 2015

Zapiekanka pieczarkowa – wspomnienie dzieciństwa 



Składniki:

- pieczarki – ok. 0,75 kg (duże i twarde)

- bułki (według upodobania, najlepiej nie „dmuchane”)

- ser typu mozzarella – ok.0,5 kg (lub inny, który się dobrze topi),

- 2-3 łyżki oleju,

- przyprawy: sól, pieprz i ulubione zioła (u mnie najczęściej czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory, bazylia),

- keczup domowy (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki obrać, opłukać i starkować na tarce o dużych oczkach. Na patelnię wlać olej, rozgrzać i wsypać pieczarki. Dusić na dość dużym ogniu, aby oddały trochę wody. Nie muszą być jednak całkowicie odparowane. Podczas smażenia doprawić do smaku i dosypać zioła. Można dodać trochę keczupu, niezbyt dużo żeby nie zabić smaku pieczarek. Zestawić patelnię z ognia i włączyć piekarnik – grill, żeby się już nagrzewał. Bułki przekroić, jak na kanapki, ser starkować na dużych oczkach. Na bułki układać dość gruba warstwę farszu i posypywać serem. Przygotowane zapiekanki ułożyć na blachę i wstawić do piekarnika. Zapiekać ok. 10 min w temp. 180 st.  z włączonym grillem. Czas zapiekania należy kontrolować, bo zależy od tego jak sprawuje się nasz piekarnik. Mocno zbrązowiony ser jest gorzki.

Oczywiście skład i dodatki należy modyfikować według własnych upodobań, np. można dodawać na farsz plastry pomidora lub papryki. Nasze dzieci uwielbiają wersje najprostszą J.

Sposób na szybką kolację i odświeżenie bułek.

poniedziałek, 15 kwietnia 2013
Pizza domowa

Może trochę nie kształtna, ale smaczna, zdrowa i domowa. 

Składniki:

 Ciasto:

- 2 1/2 szklanki mąki pszennej,
 - 1 duże jajko,
 - 3/4 szklanki ciepłego mleka,
 - 1/4 szklanki wody,
 - 2 i 1/2 łyżeczki drożdży,
 - 1 łyżeczka cukru,
 - 1 łyżeczki soli,
 - 3 łyżki oliwy z oliwek

 

Dodatki:

- pieczarki (u nas domowe)

- czerwona papryka,

- boczek wędzony i szynka (własna produkcja),

- cebula,

- papryka,

- ser żółty lub mozarella

- sos pomidorowy

- po łyżeczce: bazylii, oregano i rozmarynu

 - 2 łyżki oleju

 

Warzywa pokroić w plastry, cebulę w kostkę, boczek i szynkę w drobne paski.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięsko i chwilę podsmażyć, później dodać cebulkę, pieczarki i paprykę. Podsmażyć do miękkości. Lekko doprawić. Ostudzić.

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Mąkę wsypać do dużej miski, wlać wodę i resztę składników. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny. My robimy to w automacie do chleba. 

Ciasto należy podzielić na części. Z każdej rozwałkować placki, najlepiej zbliżone do koła. Następnie cienko posmarować sosem, nałożyć warzywa i mięsko oraz ser.

Pizzę ułożyć na blaszce, odstawić na 15 minut. Posmarować brzegi olejem. Piec około 20 minut w 180*C - zawsze obserwować i piec do zrumienienia brzegów ciasta.

 

Smacznego

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl