Wpisy z tagiem: sous vide

czwartek, 21 lutego 2019

Szynka wołowa sous vide

 

Składniki:

- szynka wołowa

- poklosól+sól kamienna 1:1 25g/kg

- pieprz czarny

- listek laurowy

- jałowiec

- czosnek

- miód

- żelatyna

 

Przygotowany kawałek szynki wołowej peklujemy na sucho 7 dni. Nacieramy go mieszanka soli kamiennej z peklosolą zmieszanymi w stosunku 1:1. Następnie nacieramy jedną, dwoma łyżkami miodu. Wkładamy tak natartą szynkę do worka do pakowania próżniowego  wkładamy z każdej strony przyprawy oraz zgniecione ząbki czosnku. Zamykamy worek za pomocą pakowarki i odkładamy w chłodne miejsce na tydzień. Jak szynka w worku puści soki przekładamy ją raz dziennie na drugą stronę. Następnie po tym czasie rozcinamy worek, wyjmujemy szynkę i osuszamy jej powierzchnię papierowymi ręcznikami. Wkładamy ponownie do nowego worka do pakowania próżniowego i obsypujemy jedną, dwoma łyżeczkami żelatyny. Zamykamy worek za pomocą pakowarki.  

Wkładamy szynkę w worku do naczynia z wodą w którym będziemy obrabiać ja termicznie metodą sous vide. Parametry obróbki to 60 stopni o 7-8 godzin.  Po tym czasie przenosimy worek do chłodnego miejsca celem ostudzenia. Tak przygotowana szynka jest krucha i delikatna.


Smacznego.

sobota, 02 czerwca 2018

Wędzone uda kurczaka, sous vide

 

Składniki:

  • uda kurczaka
  • sól kamienna
  • pieprz
  • rozmaryn
  • trawa żubrowa
  • miód

 

Z ud zdjęć skórę. Uda solimy na sucho używając 25-30g soli na kg mięsa. Do tego dodajemy zioła oraz łyżeczkę miodu na kg mięsa. Nacieramy uda i wkładamy do torebek, zamykamy próżniowo. Odkładamy do lodówki na 3 dni (temp. ok. 6st). Po tym czasie wyjmujemy z torebek, wieszamy na kijach wędzarniczych, osuszamy w wędzarni w temp ok. 50st. Następnie wędzimy do uzyskania złotej barwy w temp. 50-60 stopni. Po uzyskaniu odpowiedniego koloru studzimy w chłodnym miejscu i następnie wkładamy do torebek i jeszcze raz pakujemy próżniowo. Uda w torebkach wkładamy do wody, cyrkulator ustawiamy na 65st i obrabiamy termicznie 2,5-3h. Studzimy.

Uda tak wykonane są aromatyczne i chudziutkie, a zarazem kruche i soczyste.

Smacznego!

piątek, 25 maja 2018

Wędzony węgorz sous vide

 

 

Składniki:

- węgorze

- woda

- sól kamienna

- czosnek

- rozmaryn

- żelatyna

 

Węgorze po oczyszczeniu i wypatroszeniu solimy na mokro. Solankę przygotowujemy z wody z dodatkiem 40g soli kamiennej na 1 litr wody. Wkładamy węgorze do naczynia, zalewamy solanką, tak aby zakryła rybę, dodajemy zgniecione ząbki czosnku i rozmaryn. Odstawiamy do lodówki na noc.

Rano wyjmujemy węgorze, wieszamy na hakach celem ocieknięcia.

Wędzarnię rozgrzewamy do ok. 50-60 stopni. Wieszamy węgorze i osuszamy. Następnie wędzimy w takiej samej temperaturze do osiągnięcia złotej barwy.

Wyjmujemy węgorze z wędzarni i po ostygnięciu kroimy na kawałki. Wkładamy do worków do pakowania próżniowego, wsypujemy pół łyżeczki żelatyny i odsysamy powietrze.

Wkładamy worki z rybą do pojemnika z cyrkulatorem. Temperaturę ustawiamy na 55 stopni i tak obrabiamy termicznie rybę 2,5h. Wyjmujemy z wody i chłodzimy.  

Smacznego 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
design by SenTineL Wood.n
--------------------------- http://wyrobydomowe.com.pl/ http://www.meblestylo.pl/ http:/www.starabania.pl http://www.baldaistylo.lt