Wpisy z tagiem: słoiki domowe

piątek, 28 kwietnia 2017

Kiełbasa marynowana

 

 

Składniki:

1kg białej kiełbasy parzonej

 

Marynata:

- cebula czerwona 2 główki

- cebula biała 2 główki

- ziele angielskie 15 ziaren

- liść laurowy 15 szt

- czosnek 1 główka

- sól 100 g

- cukier 150 g

- ocet 10% 0,35 l

- koper świeży 1 pęczek

- olej 0,1l

- woda około 0,5l

 

Kiełbasę biała pokroić w kawałki, podsmażyć na smalcu. 

Cebulę pokrojona w wiórki smażymy na oleju do zeszklenia. Pod koniec dodajemy przyprawy i czosnek. Dodajemy wodę, a do niej jak zawrze sól i cukier oraz ocet. 

Kiełbasę wkładamy do słoika lub słoików, ja użyłam słoików 0,9l i 0,6l. Zalewamy słoiki przygotowaną gorąca zalewą, odwracamy i po ostygnięciu przenosimy w chłodne miejsce na kilka dni.  

Kiełbasa nadaje się do jedzenia po 3-4 dniach .

 

Podziękowania za inspirację dla wedzeniedomowe.pl  

sobota, 15 kwietnia 2017

Kiełbasa marynowana w pomidorach

 

Składniki:

1kg  kiełbasy białej parzonej, najlepiej własnej roboty

 

Sposób wykonania:

Kiełbasę biała pokroić w kawałki, podsmażyć na smalcu.

Przygotować w międzyczasie zalewę:

- ocet 3/4 szklanki

- 2 i 1/4 szklanki wody

- 10 ziaren ziela angielskiego

- kilka listków laurowych

- koncentrat pomidorowy 100g

- sos paprykowy ostry 3 łyżeczki (mieszanka ziół)

- cebula 300-400g

- cukier 5 łyżeczek

- sól 3 łyżeczki

- olej rzepakowy 12 łyżek

 

Cebulę pokrojona w wiórki smażymy na oleju pod koniec smażenia dodajemy sos paprykowy ostrego oraz koncentrat. Wodę gotujemy z przyprawami dodajemy ocet i wcześniej podsmażoną cebulę. Wszystko zagotowujemy.

 

Kiełbasę wkładamy do słoika lub słoików, ja użyłam słoików 0,9l i 0,6l. Zalewamy słoiki przygotowaną gorąca zalewą, odwracamy i po ostygnięciu przenosimy w chłodne miejsce na kilka dni.  




P.S.

Przepis zainspirowany wedzeniedomowe.pl 

niedziela, 19 czerwca 2016

Węgorz w galarecie po suwalsku

 

Składniki:

- węgorz świeży

- smalec

 

Sposób wykonania wg. mojej mamy:

Węgorza najlepiej żywego (świeżego) oczyszczamy ze śluzu. Metody są różne. Piasek, sól…

Następnie patroszymy go i kroimy na kawałki ok. 3-4cm długości. Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy przygotowane kawałki węgorza. Smażymy do miękkości, ale tak aby był sprężysty. Gorącego węgorza wkładamy do czystych wyparzonych słoików.

W czasie smażenia przygotowujemy zalewę:

- ocet spirytusowy ¾ szklanki

- woda 5 szklanek

- cebula

- przyprawy: pieprz, ziele angielskie na tzw. oko

- cukier 1 łyżka

- sól kamienna 1 łyżka

Do garnka wlewamy wodę i ocet oraz dodajemy wszystkie składniki. Zagotowujemy.

Gorącego włożonego do słoików węgorza  zalewamy zagotowaną, gorąca zalewą do krawędzi słoika. Słoiki zakręcamy, odwracamy i odstawiamy w temp. otoczenia do ostygnięcia. Następnie przenosimy do lodówki.

Najlepsza z tego przysmaku jest skóra. Sprężysta i smakowita. 


Smacznego

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl