Wpisy z tagiem: wyroby Arkadiusza

wtorek, 03 marca 2015

Salceson Ozorkowy Arkadiusza

 

Składniki:

- 1kg ozorków wieprzowych
- 5 szt golonek wieprzowych
- 1kg serc wieprzowych
- 1,5 kg boczku lub podgardla
- Czosnek
- Ziele angielskie mielone
- Pieprz
- Sól
- Majeranek
- Kminek mielony
- Krew (może być suszona)

Nasze mięsko gotujemy na lekkim ogniu tak długo aż odejdzie od kości.
Golonka obieramy ze skórki mięso kroimy w kostkę skórki w paski lub kostkę, resztę skórek mielimy na drobnym sitku, boczek i podgardle też, ozorki i serca kroimy w kostkę . Wszystko ładnie mieszamy dodajemy przyprawy i krew wlewamy wywar po golonkach, pakujemy w kątnice mocno wiążemy koniec, parzymy 2 godziny w temper 75 stopni, bardzo uważamy aby nam kątnice nie pękły (czasem się zdarza)podczas parzenia, studzimy zimną wodą przez 10 minut następnie odstawiamy do lodówki na noc, rano jak znalazł na śniadanko
czwartek, 19 lutego 2015

Serek a'la Almette z siekaną pietruszką i bazylią Arkadiusza


- 1 kg jogurt Grecki 
- świeża pietruszka i bazylia 
- pieprz
- sól morska
- czerwona papryka w proszku

Pietruszkę i Bazylię siekamy drobno wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki niech się ładnie przegrzyzie

Rano zawartość wylewamy do pieluchy i wieszamy, u mnie na kranie w kuchni w celu okapania wody 8 godzinek i mamy pyszny serek innego już nie kupię na bank

 

Podziękowania kol. Arkowi z przesłanie przepisu i zdjęcia 

sobota, 14 lutego 2015

Kiełbasa gospodorza Arkadiusza

Składniki

- 1,5 kg polędwicy 
- 2 kg mięsa z łopatki kl I
- 1,5 kg mięsa z łopatki z przerostami tłuszczu, boczku, podgardla
- 1 kg słoniny
- przyprawy: majeranek, czosnek, świeży, pieprz, kolendra, kminek, ziele angielskie
- sól peklowa 30% sól morska 70%
- 100ml Whisky

Jak robimy 
Peklowanie naszej kiełbasy gospodarza to 48 godzin
Polędwicę i łopatkę kl I jedziemy nożykiem w kostkę 2x2 lub więcej 1 kg łopatki kl II mielimy średnim sitkiem, 0,5kg boczku lub podgardla lecimy na drobnym sitku
Słoninkę kroimy na drobną kostkę 0,5 jak będzie większa to też nic się nie stanie. Dodajemy przyprawy, mieszamy. 
Pakujemy w to co mamy ja mam w osłonkach białkowych ale może być w jelitach

Wędzenie 

Wędzimy trzy razy rzadkim dymem po 3 godzinki zostawiamy we wędzarni jak warunki pozwolą, przynajmniej tydzień

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl