Wpisy z tagiem: wyroby słoikowe

czwartek, 11 lutego 2016

Domowy słoik - mielonka cielęca


 

Składniki:

 

 

- mięso cielęce (golonki)

- 3 ziarenka pieprzy na słoik

- 1 listek laurowy na słoik

- sól morska lub peklosól 13-15g/kg mięsa

- 1 łyżka smalcu na słoik

- słoiki 0,5l proste 

Mięso na takie wyroby musi być bezwzględnie świeże i pozbawione krwiaków. Słoiki i wieczka muszą być czyste i wysterylizowane. Ja myje je i susze w zmywarce. Słoje napełniamy tak, aby zostawić ok. 1,5-2cm wolnej przestrzeni od pokrywki. Na dno słoika wkładamy 3 ziarna pieprzu i listek laurowy. 


 

Mielonka:

Mięso rozdrobnić na sitku 6mm. Dodać sól lub peklosól. Dokładnie wymieszać, wyrobić farsz jak na kiełbasy, aż zacznie się kleić. Słoiki napełniamy farszem tak, aby nie pozostawić powietrza i nie zabrudzić krawędzi słoika. Można do tego użyć nadziewarki do kiełbas z największym lejkiem.

 

Zakręcamy i poddajemy sterylizacji w autoklawie.


 

Sterylizacja:

Ustawiamy słoiki w autoklawie. W takim jak mój mieści się 21 słoików w trzech poziomach. Zalewamy zimną wodą ok. 2cm powyżej pokrywek ostatnich słoików. Zakręcamy autoklaw i pompujemy do niego powietrze do 0,1MPa. Stawiamy na taborecie gazowym i grzejemy do uzyskania ciśnienia 0,38 MPa i utrzymujemy takie ciśnienie przez 60 min. Wyłączamy grzanie, studzimy. Po spadku ciśnienia do ok. 0,1MPa spuszczamy ciśnienie i wyjmujemy słoiki. Odstawiamy w chłodne miejsce.

 

Temperatura wody w autoklawie uzależniona od ciśnienia:

- 0,3 MPa -> 106 stopni

- 0,32 MPa -> 110 stopni

- 0,38 MPa -> 115 stopni

- 0,39 MPa -> 120 stopni

 

Smacznego 

poniedziałek, 06 maja 2013

Smarówka boczkowa

 

Składniki:

- boczek wieprzowy

- cebula surowa 10% lub prażona

- czosnek 2-3g/kg

- majeranek 1g/kg

- pieprz 1-2g/kg

- papryka słodka 1g/kg

- peklosól 17-20 g/kg

Boczek zapeklować na sucho przez ok 2-3 dni w lodówce. Następnie wyjąć osuszyć i wędzić dymem o temp do max 50 stopni, do momentu uzyskania ładnego złotego koloru.


 

Po uwędzeniu boczek należy położyć do lodówki na 2-3dni. Następnie oskórować go i pokroić w kostkę.

Zemleć na sitku ok. 5mm.

Podczas mielenia dodać cebulę, czosnek i przyprawy dokładnie wymieszać.

Można zajadać od razu, ale lepiej na drugi dzień. Masą można napełnić słoiczki lub osłonki poliamidowe. Produkt do natychmiastowego zużycia lub zamrożenia.

Smacznego

Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl