Wpisy z tagiem: nalewki

piątek, 21 czerwca 2013

Ratafia wg. beny

 

Składniki:
- 0,5 szk. płatków róży ogrodowej,
- po 0,5 kg owoców każdego rodzaju (drobne owoce: truskawki, wiśnie, maliny, porzeczki, poziomki, jagody, śliwki,…)
- dobra czysta wódka (45%),
- cukier
- butelka rumu

 

Sposób wykonania:

Płatki róży lekko rozkisnąć, włożyć do gąsiorka i zalać niewielka ilości wódki (tak, aby zakryła płatki). W miarę dojrzewania różnych owoców wkładać je do gąsiorka (lekko rozciskać) przesypywać łyżką cukru i zalewać wódką.

Wódki powinno być zawsze drugie tyle, co owoców (objętościowo). Zamknięty gąsiorek powinien stać w temperaturze pokojowej (od czasu do czasu należy nim potrząsać). Rodzaj i różnorodność owoców zależy od indywidualnych upodobań. Gąsiorek należy trzymać do jesieni. Jesienią do nalewki wlać butelkę rumu (najlepiej 0,7 l), odstawić na kilka dni, a później przecedzić. Pozostałe owoce można jeszcze raz zalać wódką z rumem (w stosunku 1: 1) i odstawić na kilka tygodni, a później przecedzić i połączyć z wcześniejszą nalewką. Rozlać do butelek. Idealny trunek na zimowe wieczory: niezbyt mocny, ale pachnący latem. Nalewka smakuje najlepiej, jeśli doczeka Świat Bożego Narodzenia. 

Smacznego

 

wtorek, 09 października 2012

Nalewka malinowa


Składniki:

  • 1 kg malin (najlepiej leśnych),
  • Ok. 0,5 kg cukru ,
  • Kilka goździków,
  • Kilka pestek śliwki,
  • 2 gałązki melisy cytrynowej,
  • 1 l wódki.

Oczyszczone i osuszone maliny włożyć do słoja i posypać cukrem (jeśli ktoś nie lubi zbyt słodkich nalewek wystarczy ok. 1 szk. cukru). Zamknąć szczelnie i postawić na słoneczne okno. Codziennie potrząsać słojem, aby cukier roztopił się szybko, a maliny puściły sok. Po kilku dniach, kiedy soczek ładnie się wytrąci, maliny zalać 1 l wódki, dodać lekko rozgniecione goździki i roztłuczone lekko pestki (nie należy mocno rozbijać pestek, bo później trudno je wybrać spośród malin J) oraz gałązki melisy. Nalewkę postawić na okno na ok. 3 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do butelek. Owoce można wykorzystać do deserów i lodów (wcześniej należy wybrać z malin dodatki).

Uwaga! Nie należy zbyt długo zwlekać z dolaniem wódki, bo maliny zaczynając fermentować dodatkowo ją zakwaszą.



Nalewka cytrynowa

Na razie jest tylko to zdjęcie w trakcie produkcji. Za miesiąc dwa wkleję w to miejsce foto gotowej naleweczki.

 

Składniki:

- 16 cytryn

- 2 l spirytusu

- 3 szklanki cukru

- woda

Do gorącej wody wrzucamy cytryny na kilka sekund. Wycieramy. Następnie zdejmujemy tylko skórkę bez albedo ze wszystkich cytryn. Ja używam małej tareczki:

 

Wkładamy do słoja i zalewamy spirytusem rozcieńczonym do ok. 80% w ilości 1L. Odstawiamy na 6-8 godzin max. Nie dłużej. Chyba, że ktoś lubi gorzki smak.

 

Cytryny wyciskamy np. na wyciskarce. Odcedzamy miąższ, który następnie przelewamy, płuczemy wodą.

 

Do soku wsypujemy cukier i lekko podgrzewamy w garnku, aby się rozpuścił nasz syrop.

Następnie syrop wlewamy do gąsiorka, dodajemy odcedzony spirytus ze skórek, wlewamy pozostały spirytus. Ja uzupełniam gąsiorek jeszcze wodą pod korek.

Czasem dodaję dwie trzy trawki żubrówki do lekkiej zmiany smaku.

Jest smaczna od razu, ale czym dłużej stoi, tym lepsza.

Powodzenia

 
1 , 2
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl