Wpisy z tagiem: dla dzieci

środa, 17 sierpnia 2016

Domowy serek topiony


 

Składniki:

- 0,5kg tłustego twarogu

- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

- jedno żółtko

- sól do smaku

Dodatki: dowolne zioła, szynka, najlepiej dojrzewająca

 

Twaróg rozdrabniamy widelcem lub mikserem w garnku w którym będziemy go topić. Posypujemy sodą, mieszamy i odstawiamy w kuchni na 2-3 godziny.

Po tym czasie garnek stawiamy na malutkim ogniu lub w kąpieli wodnej, czyli do drugiego garnka z wodą. Grzejemy na małym ogniu i topimy twaróg, do momentu uzyskania jednolitej masy bez grudek. Masę ciągle mieszamy. Dodajemy żółtko rozrobione w szklance z 1 łyżką wody. Mieszamy. 

 

Następnie solimy do smaku i dodajemy ulubione dodatki.Mieszamy i przelewamy do słoiczków lub do osłonek poliamidowych.

Studzimy. 

 

Smacznego

 

poniedziałek, 16 listopada 2015

Szynkowa z wieprzowiny

 

 

Składniki:

- szynki wieprzowe

- pieprz biały 1,5g/kg

- żelatyna 2-3g/kg

- listek laurowy

- peklosól 17-20g/kg

 

Sposób wykonania:

Szynki wieprzowe poddajmy klasyfikacji. Kroimy mięso w dużą kostkę ok. 3x3cm. W wyniku klasyfikacji uzyskujemy mięso kl. I oraz kl. III (błony) i niewielką ilość mięsa kl. II (mięsa z tłuszczem). Mięso peklujemy na sucho uzyskanymi klasami. Mięso kl. II i III można zapeklować razem.  Peklowanie prowadzimy w chłodnym miejscy (ok. 6 stopni) przez 24-48h. Po tym czasie mięso kl. I zmiękczamy tłuczkiem do kotletów. Każdy kawałek lekko traktujemy tłuczkiem z każdej strony, aby mięso nabrało kleistości. Nie rozbijamy go na kotlet! Mięso kl. II i III rozdrabniamy na sitku 3mm. Można rozdrobnić je 2 razy. Do tak uzyskanej masy mięsnej z mięsa kl. II i III dodajemy przyprawy oraz żelatynę i do 5% wody. Mieszamy, wyrabiając dokładnie farsz i dodajemy do niego mięso kl. I. Wyrabiamy wszystko, aż nabierze kleistości.

Następnie napełniamy przygotowaną masą mięs szynkowar lub osłonki barierowe. Robimy to dokładnie, aby wyeliminować powietrze. Można na dno lub górę mięsa (bloku) położyć kilka całych listków laurowych. Jeśli używamy szynkowaru to wkładamy do niego torebki do tego przeznaczone i po napełnieniu zawiązujemy je, dociskamy górną pokrywę sprężyną i odstawiamy na 1h w chłodnym miejscu. W tym czasie wodę w naczyniu do parzenia podgrzewamy do ok. 90 stopni, wkładamy szynkowar lub napełnione farszem osłonki barierowe i parzymy wyrób do osiągnięcia wewnątrz temp. ok. 70-72 stopnie. Przyjmuje się, że tego typu wyroby parzymy przez 50min na kg mięsa w zależności od średnicy przekroju, im większy tym dłużej.

Po tym czasie wyjmujemy i wstawiamy do naczynia z zimną wodą, najlepiej bieżąca na 15-20min. Następnie przenosimy w chłodne miejsce o temp. poniżej 10 stopni i zostawiamy do następnego dnia. 

 

Smacznego

wtorek, 06 stycznia 2015

Kiełbasa parówkowa


Kiełbasa jest dość chuda, jeśli ktoś chce śmiało można zwiększyć zawartość tłuszczu do 30%

Składniki:
- mięso wieprzowe kl. I 2,5kg 
- mięso wieprzowe kl. III 1,5kg
- podgardle lub słonina 1kg
- pieprz biały 1,2g/kg
- gałka muszkatołowa 0,5g/kg
- papryka słodka 1g/kg
- peklosól 18-20g/kg
- jelita wieprzowe 28-30mm

Mięso pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48h. Słoninę zasolić. Następnie wszystkie rodzaje mięsa mielemy na sitku 3mm, 
mieszamy dodajemy przyprawy i wodę 10-15% i mielemy jeszcze dwa razy.

Temperatura farszu nie powinna przekroczyć 10 stopni. Można podczas mielenie lekko podmrozić.


Napełniamy ściśle osłonki i odkręcamy w odcinki długości 12-15cm. 
Osadzamy 1h w temp. ok. 10-15 stopni


Zawieszamy na kijach w wędzarni i osuszmy. Wędzimy dymem o temp. 40-50 stopni max do uzyskania złotego koloru.

 
Parzymy w wodzie o temp. 72 stopnie do uzyskania wewnątrz ok. 68 stopni. Szybko schładzamy w zimnej wodzie do temp ok. 15 stopni.

Smacznego.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl