Wpisy z tagiem: ziemniak

wtorek, 17 stycznia 2017

Kiszka ziemniaczana – Vėdarai; КОЛБАСА КАРТОФЕЛЬНАЯ СО ШКВАРКАМИ

 

Znana potrawa z ziemniaków z terenów wschodnich, Rosji, Litwy, Ukrainy, Białorusi oraz Polski

 

Składniki:

- 2 kg ziemniaków o dużej zawartości skrobi

- 200g boczek lub podgardle (ja użyłem z dzika)

- 2 duże cebule

- 2-3 ząbki czosnku

- 1 jajko

- łyżka czubata majeranku

- pieprz

- sól

- smalec

- kwaśna śmietana

- jelita wieprzowe nie szlamowane

 

W tym wyrobie najważniejszy jest gatunek ziemniaka. Od tego zależy czy kliszki będą dobre, czy bardzo dobre. Ziemniaki należy obrać. 1,5kg ziemniaków starkować, odstawić i zlać ewentualnie powstały sok. 0,5kg ziemniaków należy ugotować. Po ugotowaniu do starkowanych ziemniaków dodać ugotowane, które przecieramy na sitku lub używamy praski do ziemniaków. Boczek lub podgardle pokroić w drobne paseczki i smażyć na patelni, do momentu powstania skraweczek. Usmażone skwarki dodajemy do ziemniaków i na pozostałym wytopionym tłuszczu smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę na kolor złoty. Pod koniec smażenia wsypujemy na tłuszcz majeranek oraz rozdrobniony czosnek, na krótką chwilę i  wszystko dodajemy do ziemniaków. Mieszamy wszystkie składniki solimy, pieprzymy do smaku. Konsystencja farszu jest dość luźna. Jeśli farsz byłby za gęsty można go rozrobić mlekiem.


Jelita na kiszki powinny mieć troszkę tłuszczyku i wywinięte stroną zewnętrzną do wewnątrz. Tłuszcz będzie wtedy znajdował się wewnątrz kiszki.

Kiszki napełniamy przy użyciu lejka do kiełbas i łyżki.  Napełniamy je luźno, ponieważ podczas pieczenia zwiększy się objętość farszu i mogą popękać jelita.

 

Na wschodzie znane są da sposoby obróbki termicznej.

1.    Kiszki parzymy w wodzie o temp ok. 90 stopni przez 15-20 min w zależności od ich grubości. Następnie po ich wyschnięciu smażymy je na patelni na smalcu do uzyskania przypieczonej skórki i ładnego koloru. W przypadku parzenia kiszkę odkręcamy w parki jak kiełbaski, ale muszą być luźno nadziane.

 

2.    Kiszki pieczemy w piekarniku. Blachę do pieczenia smarujemy smalcem, układamy kiszki, tak aby zostawić trochę odstępu miedzy nimi. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni około godzinę. Po rozgrzaniu kiszki nakłuwamy wykałaczką. 


 

 

Kiszki podajemy na ciepło oblane skwarkami z cebulką z dodatkiem śmietany oraz ulubionej surówki (np. kiszona kapusta).

 

Smacznego

niedziela, 21 września 2014

Kiszka ziemniaczana wg. Arkadiusza

 

Składniki:

- 4 kg ziemniaków

- boczek (ilość wedle uznania)

- skrawki szynki

- 3 jaja

- 3 cebule

- czosnek 6 ząbków

- pieprz, sól, majeranek 

- troszkę mąki

3kg ziemniaków ugotowałem przepuściłem przez praskę. Starłem 1kg surowych ziemniaków. Boczek, szynka, cebula, czosnek na patelnie, po ostygnięciu wszystkich składników dodałem 3 jaja, mąkę, przyprawy. Wymieszać dokładnie, wpakować w osłonki 36/38.

Potem do piekarnika, albo na grilla. Pamiętać o dokładnym nakłuciu bo lubią pękać


sobota, 02 sierpnia 2014

Babka ziemniaczana 

 

Składniki:

- 2kg ziemniaków z dużą zawartością krochmalu

- boczek surowy i wędzony (50/50) 30 dkg

- czosnek

- cebula

- majeranek nie za dużo

- sól i pieprz

- 2-3 jajka w całości

 

Ziemniaki po obraniu starkować. Odcedzić na sicie nadmiar wody. Wodę odstawić aby postał i wytrącił się krochmal.

 Pokroić drobno cebulę, boczek i podsmażyć na patelni.

Do startej masy ziemniaczanej dodać krochmal, bez wody, cebulę z boczkiem, czosnek i przyprawy oraz jajka.

Wymieszać. Można dołożyć 2-3 łyżki mąki pszennej

Blachę wysmarować smalcem. Posypać bułką tartą i wylać masę.

Na wierzchu można położyć cienkie plastry boczku

Piec ok. 1h w temp. min 180 stopni

Smacznego

 
1 , 2 , 3
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl