Wpisy z tagiem: grzyby

środa, 29 września 2010

Kanie smażone

 

Używamy wyłącznie ściętych kapeluszy. Nóżki wyrzucamy!

Kanie należy oczyścić nie myjąc.

Roztrzepać na talerzu jajko. Obtaczać kapelusz i lekko oprószyć tartą bułką.

Smażyć na gorącym tłuszczu ok 3-4min z każdej strony. Nie za długo aby nie wysuszyć.

Smacznego

niedziela, 05 września 2010

Sałatka pieczarkowa

Jako, że sezon grzybowy w pełni, to proponuję smarowidełko na chleb z pieczarek

 

Składniki:
- 3 kg obgotowanych pieczarek (oznacza to, że musimy zakupić ok. 6kg, gdyż pieczarki jak każde grzyby tracą na masie w czasie gotowania);
- 1 kg marchewki;
- 0,5 kg cebuli
- koncentrat pomidorowy (ja daję 2 słoiczki po 230 g);
- olej do smażenia
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra według smaku i uznania
można dodać trochę sosu sojowego grzybowego


Sposób przygotowania
Obgotowane i przestudzone grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (można przepuścić przez szatkownicę). Marchewkę tarkujemy, cebulę kroimy w dość drobną kostkę. Na patelnię wlewamy ojej i smażymy na nim cebulkę (nie należy jej mocna spiekać a jedynie zeszklić). Następnie dodajemy starkowaną marchewkę i dalej smażymy. Kiedy matchewka zacznie zmieniać kolor wsypujemy rozdrobnione pieczarki i wszystko dalej dusimy na małym ogniu ( w razie potrzeby można dolać oleju lub odrobinę wody).

Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Dusimy wszystko jeszcze kilka minut. Gorącą sałatkę przekładamy do słoików. Jeśli ilość jest mała i mamy zamiar ją skonsumować szybko nie musimy pasteryzować. W przeciwnym przypadku czekamy aż wystygnie a następnie pasteryzujemy (ja pasteryzuję 15 min.)

Ja używam jej jako smarowidła na chleb; najlepiej smakuje oczywiście z chlebem pieczonym w domu; myślę że wędlina do tego typu kanapki nie jest koniecznym dodatkiem

Smacznego

Maślaki w zalewie

Składniki:

- maślaki lub inne grzyby

 

Zalewa:

- 3,5 szklanki wody

- 1 szklanka octu 10%

- 3 płaskie łyżki cukru

- 1,5 łyżeczki soli

- ziarna gorczycy,

- pieprz czarny,

- ziele angielskie,

- owoc kolendry,

- listek laurowy,

- nasiona kopru,

- marchew,

- cebulka.

Przygotowanie zalewy.

Wszystkie składniki zalewy włożyć do garnka i zagotować.

 

Grzyby oczyścić i wypłukać 2-3 razy. Wodę zagotować w dużym garnku i lekko osolić.

Przygotowane wcześniej grzyby wrzucić do wrzątku i ugotować.

Grzyby odcedzić na sitku.

Słoiki (najlepiej twist 0,3-0,4 litra) dokładnie umyć i wygotować, wkładając do wrzącej wody na ok 2-3 min.

Do przygotowanych słoików układać grzyby, a następnie zalać zalewą.

 

Słoiki wstawić do garnka z wodą i pasteryzować 30-40 min w temp. wrzenia.

Smacznego

 
1 , 2
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl