Wpisy z tagiem: dodatki do potraw

niedziela, 21 sierpnia 2016

Ketchup domowy - pikantny

 

 

Składniki:

- pomidory czerwone 8kg

- cebula 2,5kg

- papryka czerwona 2 szt (duże)

- papryka chili 4 szt

- jabłka kwaśne 1kg

- ocet balsamiczny ½ szklanki

- sól 6 łyżek

-gorczyca mielona 6 łyżeczek

- bazylia czerwona 2 garści

- melasa trzcinowa 2 łyżki

- olej rzepakowy 2 szklanki

 

Warzywa i owoce pokroić, zemleć na drobnym sitku, dodać papryczkę chili, przyprawy i sól i melasę. Gotujemy wszystko ok. 1 h na małym ogniu. Odstawiamy w chłodne i następnego dnia miksujemy wszystko np. blenderem na gładka masę, gotujemy ponownie 1-2 h (tyle czasu aż otrzymamy pożądaną konsystencję) dodajemy olej, jeszcze troszkę gotujemy. Gorący ketchup przelewamy do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i odstawiamy w chłodnym miejscu. Tak przygotowany przechowywany w chodnej piwnicy wytrzyma do przyszłego lata.  

 

Smacznego 

Majonez domowy w 3 min

Smaczny i 100% naturalny domowy majonez, bez zbędnej chemii 

 

Składniki:

Ważne! Wszystkie składniki, aby dobrze się połączyły i nastąpiła prawidłowa ich emulgacja powinny mieć jednakową temperaturę, najlepiej pokojową.

- olej rzepakowy lub słonecznikowy tłoczony na zimno 0,25l oleju

- musztarda 1 łyżka

- jajka 2 szt.

- sok z połowy cytryny

- sól szczypta

- cukier szczypta

- pieprz szczypta

 

Sposób wykonania:

Do wąskiego słoika lub naczynia o szerokości końcówki blendera wbijamy dwa całe jajka, które najpierw sparzamy gorącą wodą. Wlewamy olej i dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem soku z cytryny. Wkładamy blender i najpierw miksujemy zawartość przy dnie naczynia, a po jej emulgacji podnosimy powoli blender do samej góry i emulgujemy całą zawartość słoik. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Całość miksujemy blenderem i gotowe.

Majonez znacznie odbiega od sklepowego kolorem oraz smakiem, ale jest o niebo lepszy i zdrowszy.

Ze względu na brak chemicznych dodatków i wyłącznie naturalne składniki nasz domowy majonez ma krótszy termin przydatności do spożycia. Czas przechowywania w lodówce ok. 7-10 dni.

 

Smacznego

sobota, 28 listopada 2015

Przyprawa do boczku, sała

 

Składniki:

- pieprz czarny

- kolendra

- tymianek

- papryka słodka

- papryka ostra

- cynamon 

 

Wszystkie przyprawy mielone mieszamy w proporcjach takich jak lubimy. Ja dałem więcej pieprzu i ostrej papryki, aby przyprawa była ostra. 

 

Zestaw przypraw wykonany w oparciu o otrzymany przepis kol. Sergieja. Wielkie dzięki. 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl