Wpisy z tagiem: polędwica

czwartek, 07 lutego 2013

Polędwica sopocka – na exsport 1978r.


Składniki:
- polędwica wieprzowa obrobiona
- jajka
- peklosól

Polędwice oczyścić z mizdry i tłuszczu oraz tzw. warkocza, a następnie zapeklować wg. tabeli przez 2-3 dni. Wyjąć z zalewy peklujące i powiesić do osuszenia. Następnie osuszoną powierzchnię polędwic smarować masa jajową. 
Dalej polędwice wędzimy dymem o temp. ok. 50 stopni ok. 1h. Po uzyskaniu słomkowego koloru podnosimy temp. do ok. 80 stopni i podpiekamy do osiągnięcia wewnątrz temp ok. 68-70 stopni.
Chłodzimy do temp +6 stopni max. 
Gotowe smacznego.


poniedziałek, 17 grudnia 2012

Polędwica wieprzowa wędzona

 

Składniki:

- polędwice z wieprzowa

 Polędwicę zakupiona w sklepie pozbawiamy mizdry, czyli błony i warkocza, czyli takiego mięśnia z boku. Ma być czysty mięsień. Następnie peklujemy wg. tabeli Dziadka z nastrzykiem 6-7 dni dodając do zalewy peklującej pieprz, ziele angielskie, listek laurowy i można dodać serwatkę lub mleko w proszku. 

Polędwice po 6 dniach marynowania wyjmujemy na noc, aby ociekały w temp. 5-10 stopni. 

Rano wkładamy do ciepłej wędzarni ok 50stopni i osuszamy. Następnie wędzimy 3h w temp. ok 50 stopni, a następnie ok. 3h w temp. do 70 stopni max.

Polędwica jest gotowa do spożycia bez parzenia.

Smacznego

czwartek, 01 września 2011

Polędwica suszona na słodko

Z lewej na słono z prawej na słodko. Razem robione.

Składniki:

- polędwice wieprzowe,

- cukier,

- gotowa przyprawa do kebabu-gyros bez glutaminianu sodu E621,

 

Z polędwicy zdejmujemy mizdrę oraz odkrajamy warkocz.

Obsypujemy na grubo cukrem.

Kładziemy na tackę i wstawiamy na 3-5 dni do lodówki. Zlewamy codziennie powstały sok.

Po wyjęciu z lodówki obtaczamy w ziołach.

Następnie owijamy w pieluchę, zawiązujemy i wieszamy na 5 dni w przewiewnym miejscu.

Codziennie sprawdzamy jej stan. Można rozwinąć lub na nosek.

Po tym czasie można na szybko konsumować lub włożyć do lodówki i poczekać jeszcze z tydzień będzie lepsza.

Dzięki przyprawie do kebabu i cukrowi ma nietypowy smak. Osobiście wolę na soli.

Smacznego

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl