Wpisy z tagiem: ciasta

poniedziałek, 07 kwietnia 2014

Domowe, maślane rogaliki żony Arka 


Składniki:

-1kg mąki pszennej,
-1,5 szklanki mleka,
-150gr masła,
-150gr cukru,
-14gr suchych drożdży 
-4 całe jajka,

W letnim mleku rozpuścić cukier i masło, do mąki dodać suche drożdże i wlać letnie mleko z wcześniej rozpuszczonym masłem i cukrem + szczypta soli. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką! 
Na koniec dodajemy rozbełtane jaja, wszystko wyrabiać na jednolitą masę ręką i podsypujemy jednocześnie mąką. Ciasto wyrabiamy koło 10 minut lub więcej tak, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. 
Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy na grubość 0,5 cm, dzielimy na 8 części na wzór pizzy, boki każdego trójkąta smarujemy rozbełtanym jajkiem i zwijamy rogaliki. Zwinięte rogaliki odstawiamy na 15 min po tym czasie smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st ok 15/20 min!!!!

Przepis przesłany przez Arkadiusza

Smacznego

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Pączusie serowe


Przepis otrzymany od Kasi P. Dzięki! Polecamy!!!

Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 serki homogenizowane, waniliowe
- 5 jaj
- ćwierć szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżka spirytusu

Białko oddzielić od żółtek i ubić na piane.

Żółtka utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać do ubitych białek składniki i mieszać np. łyżką, nie mikserem. Wymieszać składniki.

Teraz wkładać łyżka na rozgrzany w rondlu olej lub tak jak my zrobiliśmy, wlać wszytko do torebki (strunowej) obciąć koniec na ok 1,5cm średnicy i powoli wylewać masę na rozgrzany olej, odcinając fragmenty wypływającej masy o długości odpowiadającej średnicy otworu. Wtedy będą bardziej okrąglaste pączusie. 
Następnie po kilku min wyjąć na bibułę, odsączyć i wrzucić do worka z cukrem pudrem, postrząsać workiem i wyjąć pączusie.

Smacznego

niedziela, 29 grudnia 2013

Pyszny piernik wg. dr Grzegorza Russaka

 

 

Składniki:

- trzy szklanki miodu

- szklanka cukru białego

- 2 łyżki stołowe mielonych goździków

- łyżeczka świeżo tarkowanej gałki muszkatołowej

- łyżeczka pieprzu mielonego

- 2 łyżki stołowe kakao

- tabliczka czekolady

- 2 szklanki mąki pszennej

- 2 szklanki mąki żytniej

- 6 jaj

- 25dkg masła

- 4 łyżki oliwy

- bakalie

- czubata łyżka sody

- 150ml mleka

 

W rondelku na kuchni podgrzewamy miód i cukier. Dodajemy mielone przyprawy piernikowe oraz kakao, a następnie dodajemy tabliczkę czekolady, jak wszystko się połączy - studzimy.

Zawartość rondelka wlewamy do makutry, ucierając dodajemy zmieszaną mąkę  pszenną z żytnią, do tego dodajemy całe jaja, masło oraz oliwę. Wybijamy to przez pół godziny, aby na końcu dodać bakalie, obtoczone w mące, aby nie opadły na dno w cieście: orzechy, rodzynki, pokrojone figi (po 20dkg) i łyżkę czubatą od herbaty sody rozpuszczonej w kieliszku mleka (ok. 150ml).

Gdy ciasto jest rzadkie, dosypujemy mąki pszennej do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Wlewamy ciasto na dwie blachy i pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku (170 stopni) 1 do 1,5 godziny.

Pamiętajmy, że piernik im starszy, tym lepszy. 

Po dwóch tygodniach możemy przełożyć go kremem (my użyliśmy dżemu z czarnej porzeczki) i polewamy czekoladą.

 

Smacznego. Polecamy. Jest pycha

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl