Wpisy z tagiem: ciasta

poniedziałek, 25 listopada 2013

Babeczki bananowe

(porcja na 12 szt)


Składniki:
- 3 banany (ok. 400 g)
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 2 jajka
- proszek do pieczenia (ja biorę ok 2 łyżeczki)
- 250 g mąki

PRZYGOTOWANIE:
Banany obrać i rozetrzeć na miazgę. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło (temperatura pokojowa) wymieszać z cukrem.
Dodać rozgniecione banany i wymieszać. Ubić jaja, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ciasto jest gotowe! Mąkę należy mieszać dość szybko, długie mieszanie nie jest wskazane, bo wówczas rozwija się gluten w cieście, co "opóźnia" proces wyrastania. Trzeba mieszać jedynie do osiągnięcia jednorodnej konsystencji. Wysmarowaną i oprószoną foremkę (albo wyłożoną papierkami) napełnić ciastem, dodatkowo włożyłam do każdej babeczki kostkę czekolady. Piec w temperaturze 180 ° C, aż do „suchości patyczka”  (około 20 minut).

wtorek, 05 listopada 2013

Jabłecznik inaczej - przepis ze wschodu


Jesień w pełni więc czas na wszelkiego rodzaju jabłeczniki.
Tym razem proste, szybkie ciasto do popołudniowej kawy.

Składniki:
- 4 jaja, 
- 4 łyżki cukru,
- 4 łyżki mąki,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenie,
- 4 łyżki oleju
- 4 kwaśne jabłka,
- garść rodzynek

Sposób wykonania: 
Włączyć piekarnik i wstawić temperaturę 180°. Zanim piekarnik się nagrzeje przygotować ciasto. 
Jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Dodać stopniowy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać olej i wszystko jeszcze raz delikatnie przemieszać. 
Blachę do pieczenia z piekarnika wyłożyć papierem. Bezpośrednio na papier zetrzeć na grubych oczkach jabłka (najlepiej kwaśne np.; antonówki), rozsypać po całym papierze i posypać delikatnie rodzynkami. Wymieszane ciasto wylać na jabłka (jest dość rzadkie) i dokładnie rozprowadzić, aby jabłka były przykryte. Blachę wstawić do piekarnika i piec ok. 25- 30 min. ( w zależności od piekarnika) do zrumienienia. Po upieczeniu placek wystawić i zwinąć w rulon jeszcze ciepły. Zostawić do ostudzenia, posypać cukrem pudem i konsumować…
Opcjonalnie placek można smarować różnymi pomadami i później dopiero zwijać. Można posmarować ciepłą konfiturą np.: truskawkową czy malinową. Nam odpowiada z bito śmietaną. W tym celu ostudzony rulon rozwijam i wypełniam ubitą śmietaną (kubek śmietanki 30-ki, 4 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody), ponownie zwijam i zostawiam do wystudzenia. Pomocna przy zwijaniu jest folia do pieczenia. 

środa, 02 października 2013

Ciasto marchewkowe – idealne na okres jesienny. 


W smaku przypomina trochę piernik. Często proponowane, jako ciasto wegetariańskie i w sklepach z tzw.: zdrową żywnością.
Moje dzieci bardzo je lubią. Elu dzięki za przepis!!!

Składniki:
- 1 szk. cukru,
- 3 jaja,
- szczypta soli,
-1 szk. tarkowanej marchewki,
- 100 ml oleju,
- 250 g mąki,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5 szk. orzechów włoskich rozdrobnionych,
- 0,5 szk. rodzynek

Sposób przygotowania:
Jaja ubić ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę. Dodać olej i dalej mieszać. Suche składniki: mąka, soda, proszek, cynamon, gałka- wymieszać oddzielnie i stopniowo dodawać do masy jajecznej mieszając delikatnie (najlepiej łyżką). Na końcu dodać marchewkę i bakalie. Ciasto wylać do wysmarowanej formy. Piec ok. 1h w temp. 180°.

poniedziałek, 16 września 2013

Milky Way z leśniczówki Bożeny


CIASTO NA BISZKOPT 
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 - 3 łyżki kakao (dałam 2,5 łyżki)
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Całość delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec około 25 - 30 min. Ostudzić i podzielić na 2 części.

MASA MLECZNA
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru (dałam 1/2 szklanki i masa wyszła w sam raz)
25 dag margaryny 
2 opakowania cukru waniliowego (16 g)
2 szklanki mleka w proszku
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. W tym czasie miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i na końcu mleko w proszku. Masę dokładnie wymieszać.
Przełożyć biszkopt kremem.

POLEWA
10 dag czekolady mlecznej (można dać więcej)
4 łyżki mleka 

Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i rozpuścić na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając). Od razu polać polewę na wierzch ciasta i wyrównać(polewa szybko zastyga, dlatego aby dokładnie wyrównać wierzch można nóż maczać w gorącej wodzie). Jeśli biszkopt pieczesz w większej formie (np. 25x36cm) - to polewy proponuję zrobić więcej: 15 dag czekolady mlecznej + 6 łyżek mleka.
Ciasto schłodzić w lodówce. Podawać najlepiej następnego dnia

IDEALNA POLEWA
Polewa jest błyszcząca, nie kruszy się podczas krojenia ciasta.
Składniki:
100 gram masła
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki kakao
1 łyżka żelatyny+ 2 łyżki wrzącej wody
W rondelku umieścić masło, kakao, cukier puder, śmietanę, szczyptę soli, mieszając doprowadzić do wrzenia. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku, energicznie mieszając i dodać do polewy. Podgrzewając chwilę mieszamy dokładnie. Polewę wystudzić i polać nią ciasto. Jest to porcja do polania ciasta upieczonego w dużej blaszce.

 

Smacznego!

wtorek, 06 sierpnia 2013

Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami (na formę okrągłą o średnicy 24 lub 26 cm)

 

Ciasto drożdżowe:

Zaczyn:

- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka suchych drożdży lub 20 g świeżych (preferuję świeże)
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 180 g mąki

Ciasto właściwe:

- cały zaczyn

- 1 jajko
- 2 łyżki. łyżki oleju roślinnego
- 4 łyżki. łyżki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżki wody
- około 300 g mąki

Nadzienie serowe:
- 400 g twarożku
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 białko (żółtko zostawić do posmarowania ciasta przed pieczeniem)

Dodatkowo: 4 - 5 dużych śliwek pokrojonych na ćwiartki (mogą być oczywiście jabłka najlepiej piękne czerwone i twarde)


PRZYGOTOWANIE:
Przygotować zaczyn i poczekać aż wyraźnie ruszy. Zagnieść drożdżowe ciasto z wymienionych składników. Stopniowo dodawać mąkę. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne i  nie przyklejać się do rąk. Przełożyć ciasto do miski, przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości.

Kiedy ciasto będzie prawie gotowe należy przygotować nadzienie twarogowe. Utrzeć twaróg z cukrem. Białko jajka ubić na sztywno i dodać do sera. Dodać mąkę. Ser należy przygotować w ostatniej chwili, tuż przed ułożeniem na ciasto, bo twarożek z cukrem ma tendencję do pęcznienia i będzie zbyt mokry.

Ciasto rozwałkować na prostokąt (grubości ok. 3 mm grubości). Pokroić na paski o szerokości około 15 cm. Środek każdego paska posypać lekko bułką tartą i położyć na nią ser.
Końce pasków smarować wodą, aby lepiej się posklejały. Serowe paski zwijać niezbyt ścisło w ślimak w przygotowanej i wysmarowanej formie do pieczenia aż do jej całkowitego wypełnienia. Ślimak układamy zaklejonym brzegiem do góry. Między zwijanymi częściami powinna być mała przestrzeń. Pokrojone śliwki powkładać między zwoje ślimaka, jeśli SA bardzo soczyste poprószyć lekko miąższ śliwek mąką ziemniaczaną. Ułożone w formie ciasto posmarować ciasto żółtkiem, rozbitym z małą ilością wody. Piec w temperaturze 180 ° C przez około 1 godzinę. Jeśli góra ciasta będzie się palić, przykryć folią. Studzić na kratce.

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
__________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________ Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! _________________________ przepisy kulinarne _________________________ Durszlak.pl __________________________ Top Blogi __________________________ Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów __________________________ Lista Blogów Kulinarnych _________________________ Katalog-blogow.pl __________________________ Akcja: Nie kradnij zdjęć! __________________________ http://gawrychruda.suwalki.pl _________________________
design by SenTineL Wood.n