Wpisy z tagiem: ciasta

wtorek, 21 listopada 2017

Pierniczki świąteczne

Najlepsze i najbardziej aromatyczne pierniczki, jakie do tej pory robiła moja żona, a to dzięki Halusiu. Wielkie dzięki za przepis !



Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 8 żółtek,
  • 3 białka,
  • 1 szklanki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżeczki sody,
  • 4 łyżeczki przypraw do pierniczków (1 cynamonu, 1 goździków, 1 kardamonu, 1 imbiru), można dodać przyprawę do pierników,
  • 1 kostka masła/margaryny (250 g),
  • 1 słoik miodu (400 g) miodu (preferuję naturalny)

 


Ciasto należy zagnieść dzień przed planowanym pieczeniem!

 

Kakao wymieszać z mąką w dużej misce i odstawić.

 

Miód zagotować z przyprawami (ja mocno rozgrzałam, ale nie gotowałam), zestawić z ognia, włożyć masło i poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie.

W ogrzanej do temperatury pokojowej śmietanie rozpuścić sodę i odstawić - śmietana; zwiększy swoją objętość.

Białka ubić na pianę, dodać cukier i przy ciągłym ubijaniu dodawać żółtka.

Ubite jaja wlać do mąki i delikatnie wymieszać; wlać miód i mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie, ale w ciągu 24 h osiągnie odpowiednią gęstość. Ciasto przykryć i odstawić w chłodne miejsce na dobę.

Następnego dnia ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać pierniczki. Należy robić to sprawnie podsypując mocno mąką,  bo podczas ogrzewania ciasto zaczyna się bardziej kleić.

Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, a pierniczki układać w pewnej odległości od siebie.

Piec w temperaturze 180?C przez 7-12 minut ( W zależności od grubości) Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem. 


Pierniczki są mięciutkie jak są ciepłe, a potem lekko twardnieją. Zmiękną ponownie po ok. 2 tygodniach, (czyli piec już J, tzn.: minimum 2 tygodnie przed świętami).  Przechowywać w szczelnym pojemniku. Po dwóch tygodniach pierniczki możemy polać czekoladą, polewą czekoladową lub lukrem i ozdobić według własnego upodobania.

 

Smacznego

czwartek, 12 lutego 2015

Chrusty, czyli faworki

Zrobione dzisiaj przez moją mamę.

 

Składniki:

- 300g mąki

- 50g masła

- 5 żółtek

- kieliszek alkoholu

- 2 łyżki kwaśnej smietany

- łyżka cukru waniliowego

- szczypta soli

- olej lub smalec

- cukier puder do posypania

 

Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy alkohol, następnie śmietanę, mąkę, masło i sól. Wyrabiamy ciasto, a następnie oklepujemy drewnianą łyżką lub wałkiem. 

Dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na jak najcieńsze plastry. Wycinamy paski, a w nich nacinamy otwory, przez które wywijamy chrusty. 

Rozgrzewamy olej lub smalec i pieczemy chrusty w głębokim oleju. Można użyć do tego frytkownicy. 

Po uzyskaniu złotego koloru wyjmujemy, kładziemy na papierowe ręczniki, a po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. 

 

Smacznego. 

piątek, 30 stycznia 2015

Placek drożdżowo-serowy w wykonaniu Darka _C


"Zapachy w kuchni i smak jak u Babci i Dziadka za starych pięknych czasów"

CIASTO:
60 dag mąki pszennej chlebowej typ 650
ok. 3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3 jajka
4 dag świeżych drożdży
12 dag masła
1/2 łyżeczki soli
op. 16 g cukru wanilinowego
niewielka ilość jajka do posmarowania kratki

 

MASA SEROWA:
50 dag białego sera trzykrotnie mielonego (w batonie)
1/2 szklanki cukru
12 dag masła
3 jajka
skórka otarta z jednej, dobrze wyszorowanej cytryny
mała łyżeczka olejku pomarańczowego
2 łyżki mąki pszennej

 

2 garście drobnych rodzynek

 

 

CIASTO: Mąkę przesiałem do miski. W dużym kubku roztarłem drożdże z odebraną od całości łyżeczką cukru, odebranymi dwoma łyżkami mąki i letnim mlekiem. Przykryłem ściereczką i odstawiłem do wyrośnięcia. Masło stopiłem i odstawiłem do wystudzenia. Do dwóch miseczek rozdzieliłem żółtka od białek. Żółtka utarłem z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Białka ubiłem na sztywną pianę. Do przesianej mąki dodałem utarte żółtka, ubite białka i wyrośnięte drożdże. Najpierw łyżką, a następnie ręką dokładnie wyrobiłem. Stopione masło dodałem do ciasta i dalej wyrabiałem aż do wchłonięcia MASA SEROWA: Oddzieliłem białka od żółtek. Miękkie masło utarłem z cukrem, żółtkami, skórką cytrynową i olejkiem pomarańczowym. Porcjami dodałem ser, a następnie mąkę i suche rodzynki. Białka ubiłem na sztywną pianę, wymieszałem łyżką z masą serową. NASTĘPNIE: Blachę o wymiarach 23x34 cm wyłożyłem papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przebiłem i krótko przerobiłem. Odkroiłam ok. 2/3 i rozwałkowałem na placek wielkości dna foremki. Ciasto ułożyłem w formie lekko podciągając do góry brzegi. Na ciasto wyłożyłem masę serową. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowałem, pokroiłem w paseczki szerokości ok. 15 mm i ułożyłem je w kratkę na masie serowej. Blaszkę nakryłem ściereczką i odstawiłem do ostatniego wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni z termo obiegiem. Kratkę na wyrośniętym cieście posmarowałem niewielką ilością rozbełtanego jajka i wstawiłem blaszkę do nagrzanego piekarnika. Po 20 minutach pieczenia zmniejszyłem temperaturę do 150 stopni. Łączny czas pieczenia wyniósł około 50 minut. Ciasto wystudziłem w formie.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl