Wpisy z tagiem: ciasta

czwartek, 12 lutego 2015

Chrusty, czyli faworki

Zrobione dzisiaj przez moją mamę.

 

Składniki:

- 300g mąki

- 50g masła

- 5 żółtek

- kieliszek alkoholu

- 2 łyżki kwaśnej smietany

- łyżka cukru waniliowego

- szczypta soli

- olej lub smalec

- cukier puder do posypania

 

Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy alkohol, następnie śmietanę, mąkę, masło i sól. Wyrabiamy ciasto, a następnie oklepujemy drewnianą łyżką lub wałkiem. 

Dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na jak najcieńsze plastry. Wycinamy paski, a w nich nacinamy otwory, przez które wywijamy chrusty. 

Rozgrzewamy olej lub smalec i pieczemy chrusty w głębokim oleju. Można użyć do tego frytkownicy. 

Po uzyskaniu złotego koloru wyjmujemy, kładziemy na papierowe ręczniki, a po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. 

 

Smacznego. 

piątek, 30 stycznia 2015

Placek drożdżowo-serowy w wykonaniu Darka _C


"Zapachy w kuchni i smak jak u Babci i Dziadka za starych pięknych czasów"

CIASTO:
60 dag mąki pszennej chlebowej typ 650
ok. 3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3 jajka
4 dag świeżych drożdży
12 dag masła
1/2 łyżeczki soli
op. 16 g cukru wanilinowego
niewielka ilość jajka do posmarowania kratki

 

MASA SEROWA:
50 dag białego sera trzykrotnie mielonego (w batonie)
1/2 szklanki cukru
12 dag masła
3 jajka
skórka otarta z jednej, dobrze wyszorowanej cytryny
mała łyżeczka olejku pomarańczowego
2 łyżki mąki pszennej

 

2 garście drobnych rodzynek

 

 

CIASTO: Mąkę przesiałem do miski. W dużym kubku roztarłem drożdże z odebraną od całości łyżeczką cukru, odebranymi dwoma łyżkami mąki i letnim mlekiem. Przykryłem ściereczką i odstawiłem do wyrośnięcia. Masło stopiłem i odstawiłem do wystudzenia. Do dwóch miseczek rozdzieliłem żółtka od białek. Żółtka utarłem z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Białka ubiłem na sztywną pianę. Do przesianej mąki dodałem utarte żółtka, ubite białka i wyrośnięte drożdże. Najpierw łyżką, a następnie ręką dokładnie wyrobiłem. Stopione masło dodałem do ciasta i dalej wyrabiałem aż do wchłonięcia MASA SEROWA: Oddzieliłem białka od żółtek. Miękkie masło utarłem z cukrem, żółtkami, skórką cytrynową i olejkiem pomarańczowym. Porcjami dodałem ser, a następnie mąkę i suche rodzynki. Białka ubiłem na sztywną pianę, wymieszałem łyżką z masą serową. NASTĘPNIE: Blachę o wymiarach 23x34 cm wyłożyłem papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przebiłem i krótko przerobiłem. Odkroiłam ok. 2/3 i rozwałkowałem na placek wielkości dna foremki. Ciasto ułożyłem w formie lekko podciągając do góry brzegi. Na ciasto wyłożyłem masę serową. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowałem, pokroiłem w paseczki szerokości ok. 15 mm i ułożyłem je w kratkę na masie serowej. Blaszkę nakryłem ściereczką i odstawiłem do ostatniego wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni z termo obiegiem. Kratkę na wyrośniętym cieście posmarowałem niewielką ilością rozbełtanego jajka i wstawiłem blaszkę do nagrzanego piekarnika. Po 20 minutach pieczenia zmniejszyłem temperaturę do 150 stopni. Łączny czas pieczenia wyniósł około 50 minut. Ciasto wystudziłem w formie.

 

środa, 04 czerwca 2014

Gofry z żeliwnej gofrownicy - jeszcze można takie kupić


Gofry pieczone na wsi na płycie kaflowej i jak to na wsi nikt nie bawi się w mierzenie i ważenie, więc przepis „na oko”, ale zawsze wychodzi.Oczywiście po pierwszych próbach powinno się go dostosować pod gusty i upodobania konsumentów

Składniki:
- 5 jaj, 
- ok. 0,75 szk. cukru
- ok. 1 kg mąki,
- ok. 1 l mleka,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ok. 0,5 szklanki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania: Jaja ubić ze szczyptą soli, cukrem waniliowym i cukrem. Następnie dodawać stopniowo przesianą mąkę i proszek dopieczenia oraz dolewać mleko. Na końcu dodać olej. Konsystencję ciasta należy regulować zależnie od potrzeb mlekiem lub mąką. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany, ale takiej lejącej a nie homogenizowanej. Gofrownicę dokładnie nasmarować tłuszczem (najlepiej sprawdza się słonina) i rozgrzać odpowiednio (tzn.: nie może być za mocno nagrzana bo ciasto spali się zanim się upiecze).

Nagrzaną wypełnić ciastem, tzn.: wleć tyle żeby wypełnić otwory. 

Następnie ważna rzecz to wyczucie ile czasu musi się piec na każdej stronie, aby były równo upieczone i nie spalone z jednej strony.

 

Polecam, jeśli ktoś ma warunki.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl