Wpisy z tagiem: smalec

czwartek, 10 lutego 2011

Smalec z pomidorami

 

Składniki:

- boczek wieprzowy,

- cebula,

- papryka słodka

- pieprz mielony,

- suszone pomidory,

- bazylia

 

Boczek pokroi w kostkę:

 

Następnie zemleć na sitku 6mm:

 

Cebulę pokroić w kostkę:

 

Boczek zmielony włożyć do garnka i wytapiac na małym ogniu. Po roztopieniu dodać przyprawy wg. smaku i cebulę oraz pomidory suszone.

Gotować jeszcze ok 10-15 min.

 

Nalać do słoików lub innych naczyń:

 

Odstawić do ostygnięcia. W trakcie stygnięcia odwracać co jakiś czas słoik dnem do góry w celu równomiernego rozłożenia składników w tłuszczu.

 

Smacznego

 

 

sobota, 18 grudnia 2010

Smalec z dzika

 

Składniki:

- okrawki tłuszczu z dzika z przerostami mięsa 80%

- boczek z dzika ok 20%

- cebula,

- pieprz,

- majeranek,

- jałowiec mielony,

- sól

 

Jeśli nie będziemy żałować mięska i boczku to smalec będzie bardziej treściwy i smaczniejszy.

Boczek i tłuszcz zemleć na sitku 6mm.

 

Wkładamy do garnka i topimy.

 

Po stopieniu dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i czekamy, aż się zarumieni w tłuszczu.

Na koniec dodajemy przyprawy i sól do smaku.

 

Przelewamy do słoiczków.

 

Odwracamy co pewien czas podczas stygnięcia, aby skwarki równomiernie rozłożyły sie w całej objętości.

 

Tak przygotowany smalec po zastygnięciu można przechowywać w zimnej piwnicy lub lodówce nawet do 8-10 miesięcy. Sprawdzone.

 

Smacznego

środa, 02 grudnia 2009

Smalec domowy

Jest to dość mięsny smalec z dużą zawartością skwarek i cebuli. Taki lubię.

Surowce:

- słonina 0,5kg

- boczek 0,5kg

- podgardle 0,25kg

- pachwina 0,25kg

- 4 duże cebule,

- majeranek ok. 4-6g,

- pieprz do smaku,

- 4 ząbki czosnku,

- sól do smaku

Wszystkie rodzaje mięsa i tłuszczu zemleć na sitku 6 mm. Zmielone produkty włożyć do garnka i wytapiać tłuszcz do momentu powstania złotych skwarek.

Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i przyprawy. Dusić do momentu zmięknienia cebuli.

Gorący smalec przelać do słoików i odstawić do wystygnięcia. Słoiki co jakiś czas obracać, aby skwarki rozłożyły się równomiernie w całej objętości.

 

Studzimy

 

Smacznego

1 , 2 , 3 , 4
 
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl