Wpisy z tagiem: smalec

poniedziałek, 13 października 2014

Boczek smarowny


Składniki:
- boczek, nie za chudy, ale i nie za tłusty
- marynata aromatyczna na sucho
- woda

Boczek skórujemy i kroimy w kostkę tak ok 2x2 lub 3x3 cm. Dodajemy 20-24g marynaty na kg boczku. Mieszamy i odstawiamy w nakrytym naczyniu do lodówki na 2-3 dni. Następnie wkładamy wszystko do garnka i dolewamy ok 1 cm wody od dna. Stawiamy na małym ogniu i dusimy pod nakryciem do stanu miękkości ok 2-3 godziny. Potem jeszcze ok 30 min bez nakrycia celem odparowania wody. Kończymy duszenie, jak mięso daje się rozcisnąć widelcem. 


Na ciepło rozgniatamy mięsko widelcem, mieszamy i napełniamy na gorąco w czyste słoiczki. Zakręcamy, odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Następnie przechowujemy w lodówce. 
Smak smarówki jest w kierunku mielonki tyrolskiej.


Smacznego

Smarówka skwarkowa


Składniki:
- skwarki z topienia smalcu, mocno spieczone
- cebula prażona lub smażona
- pieprz 1,5g/kg 
- papryka słodka dużo 
- sól 20g/kg 

Do skwarek po ostygnięciu dodać sól i przyprawy oraz cebulę. Wymieszać. Zemleć na sitku 2-3mm. Napełnić w słoiczki. Przechowywać w lodówce. 

Do szybkiego zużycia.

niedziela, 15 czerwca 2014

Smarówka ze skwarek


Składniki:

- skwarki z topienia smalcu 1kg 

- cebula prażona lub czosnek, 

- pieprz 1,5g/kg 

- papryka słodka 2-3g/kg 

- sól 18-20g/kg 

- jelita grube wieprzowe


Skwarki po ostygnięciu zemleć na sitku 2-3mm. Dodać przyprawy i jeszcze raz zemleć.Napełnić osłonki najlepiej jelita grube lub poliamidowe, albo słoiczki. Parzyć w wodzie o temp ok 75 stopni ok 15 min Smarówkę w jelitach naturalnych wędzić w temp do 35 stopni max ok 2-3h. Studzić, zajadać ze smakiem :-)

Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl