Wpisy z tagiem: kiełbasa biała

poniedziałek, 05 września 2016

Kiełbasa biała surowa


Receptura z lat 50 XXw

 

Składniki:

- wieprzowina kl. I 1kg

- wieprzowiny kl. II (tłusta) 3,5kg

- wołowina kl. I lub II 0,5kg

- pieprz naturalny 1,5g/kg

- czosnek 1 główka

- majeranek 2-3g/kg

- sól kamienna lub morska 20-22g/kg

- jelita wieprzowe

 

Sposób wykonania:

Mięso po klasyfikacji rozdrobnić: kl.I na sitku 12mm, kl. II na sitku 8mm, wołowinę na sitku 2-3mm. Wszystkie rodzaje mięsa wymieszać dokładnie, dodać sól i przyprawy oraz do 5% zimnej wody. Napełnić jelita odkręcając w parki. Parzyć i konsumować lub zamrozić surowe i parzyć po odmrożeniu przed spożyciem.

 

poniedziałek, 02 lutego 2015

Kiełbasa biała Arkadiusza


 

Surowiec to cała łopatka i podgardle
10 kg kl 3
7 kg kl 2
10 kg kl 1
Kl 3 mielimy na drobnym sitku
Kl 2 na średnim
Kl 1 50%mięsa na średnim a 50%szarpakiem
Przyprawy
Sól 50%/50% 
Majeranek
Czosnek
Pieprz
Ziele angielskie mielone

 

Wszystko ładnie wyrobić dodając szklankę wody,pakujemy w osłonki naturalne można sparzyć,pysznie smakuje

pozdrawiam Arkadiusz

niedziela, 07 grudnia 2014

Kiełbaska biała selerowa

 

Składniki:

- karkówka wieprzowa 3,5kg

- golonka wieprzowa bez skóry 1,5kg

- woda do 10%

- pieprz mielony 1,5g/kg

- majeranek 3g/kg

- sól selerowa 20-24g/kg

- czosnek świeży 2 główki

- jelita wieprzowe kal 32+

 

Karkówkę klasyfikujemy. Mięso kl I rozdrabniamy na sitku 8 mm, mięso wieprzowe kl. II na sitku 5 mm, a mięso z golonek na sitku 3mm.

Mieszamy wszystkie rodzaje mięsa, dodajemy przyprawy, sól i wodę. Wyrabiamy masę dokładnie, aż nabierze kleistości.

Napełniamy jelita i odkręcamy w odcinki o długości ok 12-15cm. Odkładamy na ok. 8 h w temp. 10 stopni.


Użycie soli selerowej zmienia nieco smak wyrobu oraz bez użycia peklosoli nadaje sparzonej kiełbasce w przekroju lekko różowej barwy.

Kiełbaski możemy użyć do barszczu, bigosu, sparzyć i zjeść z chrzanem, ... lub zamrozić na surowo i sparzyć przed konsumpcją.

Smacznego

 
1 , 2 , 3 , 4
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl