Wpisy z tagiem: kiełbasa biała

piątek, 28 kwietnia 2017

Kiełbasa marynowana

 

 

Składniki:

1kg białej kiełbasy parzonej

 

Marynata:

- cebula czerwona 2 główki

- cebula biała 2 główki

- ziele angielskie 15 ziaren

- liść laurowy 15 szt

- czosnek 1 główka

- sól 100 g

- cukier 150 g

- ocet 10% 0,35 l

- koper świeży 1 pęczek

- olej 0,1l

- woda około 0,5l

 

Kiełbasę biała pokroić w kawałki, podsmażyć na smalcu. 

Cebulę pokrojona w wiórki smażymy na oleju do zeszklenia. Pod koniec dodajemy przyprawy i czosnek. Dodajemy wodę, a do niej jak zawrze sól i cukier oraz ocet. 

Kiełbasę wkładamy do słoika lub słoików, ja użyłam słoików 0,9l i 0,6l. Zalewamy słoiki przygotowaną gorąca zalewą, odwracamy i po ostygnięciu przenosimy w chłodne miejsce na kilka dni.  

Kiełbasa nadaje się do jedzenia po 3-4 dniach .

 

Podziękowania za inspirację dla wedzeniedomowe.pl  

sobota, 15 kwietnia 2017

Kiełbasa marynowana w pomidorach

 

Składniki:

1kg  kiełbasy białej parzonej, najlepiej własnej roboty

 

Sposób wykonania:

Kiełbasę biała pokroić w kawałki, podsmażyć na smalcu.

Przygotować w międzyczasie zalewę:

- ocet 3/4 szklanki

- 2 i 1/4 szklanki wody

- 10 ziaren ziela angielskiego

- kilka listków laurowych

- koncentrat pomidorowy 100g

- sos paprykowy ostry 3 łyżeczki (mieszanka ziół)

- cebula 300-400g

- cukier 5 łyżeczek

- sól 3 łyżeczki

- olej rzepakowy 12 łyżek

 

Cebulę pokrojona w wiórki smażymy na oleju pod koniec smażenia dodajemy sos paprykowy ostrego oraz koncentrat. Wodę gotujemy z przyprawami dodajemy ocet i wcześniej podsmażoną cebulę. Wszystko zagotowujemy.

 

Kiełbasę wkładamy do słoika lub słoików, ja użyłam słoików 0,9l i 0,6l. Zalewamy słoiki przygotowaną gorąca zalewą, odwracamy i po ostygnięciu przenosimy w chłodne miejsce na kilka dni.  




P.S.

Przepis zainspirowany wedzeniedomowe.pl 

poniedziałek, 05 września 2016

Kiełbasa biała surowa


Receptura z lat 50 XXw

 

Składniki:

- wieprzowina kl. I 1kg

- wieprzowiny kl. II (tłusta) 3,5kg

- wołowina kl. I lub II 0,5kg

- pieprz naturalny 1,5g/kg

- czosnek 1 główka

- majeranek 2-3g/kg

- sól kamienna lub morska 20-22g/kg

- jelita wieprzowe

 

Sposób wykonania:

Mięso po klasyfikacji rozdrobnić: kl.I na sitku 12mm, kl. II na sitku 8mm, wołowinę na sitku 2-3mm. Wszystkie rodzaje mięsa wymieszać dokładnie, dodać sól i przyprawy oraz do 5% zimnej wody. Napełnić jelita odkręcając w parki. Parzyć i konsumować lub zamrozić surowe i parzyć po odmrożeniu przed spożyciem.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl