Wpisy z tagiem: przetwory domowe

poniedziałek, 18 września 2017

Leśna pasta grzybowa

 

Składniki:

- opieńki 3kg

- pieczarki 2kg

- marchew 1 kg

- cebula 0,5kg

- koncentrat pomidorowy 0,5kg

- pieprz

- papryka słodka i ostra

- sos sojowy

- olej

- sól

 

Sposób przygotowania

Do wykonania tego typu pasty nadają się twarde grzyby leśne.

 

Obgotowane, sparzone i przestudzone grzyby rozdrabniamy na sitku 6mm.

 

Marchewkę tarkujemy na wiórki, cebulę kroimy w dość drobną kostkę. Pokrojoną cebulę należy zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy marchew i dalej smażymy do momentu, aż zacznie zmieniać kolor. Dodajemy rozdrobnione grzyby i wszystko dalej dusimy na małym ogniu. W razie potrzeby można dolać oleju lub odrobinę wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Dusimy wszystko jeszcze kilka minut.

Gorącą pastę przekładamy do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoików. Jeśli pasta zostanie szybko skonsumowana to nie musimy jej pasteryzować. W przeciwnym przypadku czekamy, aż wystygnie i pasteryzujemy słoiki 20min. Czas mierzymy od momentu „bulgotania” wody.

 

Pasta jest idealna na kanapki, zapiekanki.    

 

Smacznego

 

niedziela, 21 sierpnia 2016

Ketchup domowy - pikantny

 

 

Składniki:

- pomidory czerwone 8kg

- cebula 2,5kg

- papryka czerwona 2 szt (duże)

- papryka chili 4 szt

- jabłka kwaśne 1kg

- ocet balsamiczny ½ szklanki

- sól 6 łyżek

-gorczyca mielona 6 łyżeczek

- bazylia czerwona 2 garści

- melasa trzcinowa 2 łyżki

- olej rzepakowy 2 szklanki

 

Warzywa i owoce pokroić, zemleć na drobnym sitku, dodać papryczkę chili, przyprawy i sól i melasę. Gotujemy wszystko ok. 1 h na małym ogniu. Odstawiamy w chłodne i następnego dnia miksujemy wszystko np. blenderem na gładka masę, gotujemy ponownie 1-2 h (tyle czasu aż otrzymamy pożądaną konsystencję) dodajemy olej, jeszcze troszkę gotujemy. Gorący ketchup przelewamy do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i odstawiamy w chłodnym miejscu. Tak przygotowany przechowywany w chodnej piwnicy wytrzyma do przyszłego lata.  

 

Smacznego 

niedziela, 21 grudnia 2014

Sos żurawinowy wg. Arkadiusza

 


Składniki: 
- 300gr żurawiny,
- szklanka czerwonego wina
(merlot)
- 0,5 szklanki cukru,
- jedna czerwona cebula 
- cytryna
- pieprz, sól


Cebulę pokroić w piórka, dodać, żurawinę, cukier oraz wino i gotować
na wolnym ogniu do wyparowania alkoholu. Przeciskarką wyciskamy resztę soku z żurawiny dodajemy cytrynę, pieprz, sól można jeszcze do swojego smaku dodać więcej cukru. Gotujemy na malutkim ogniu, studzimy i do degustacji

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl