Wpisy z tagiem: tuszonki

środa, 14 grudnia 2011

Tuszonka beiota

Jest to mój przepis na wieprzowinę, który nie wiem skąd znam, a robiłem go jak miałem ok 8-10 lat i postanowiłem go sobie przypomnieć i zapisac.

 

Składniki:

- wieprzowina gulaszowa,

- smalec,

- woda,

- papryka słodka,

- pieprz ziołowy,

- kostka rosołowa kiedyś była, teraz dodałem własnej jarzynki,

- listek laurowy,

- cebula,

- sól

 

Mięso kroimy w kawałki. Rozgrzewamy głęboką patelnię z smalcem i podsmażamy mięsko, zarumieniamy ze wszystkich stron. Jak się podsmaży i zacznie puszczać soki dolewamy ok 0,5 szklanki wody. Wody ma być tak ok 1-1,5 cm. Jak woda zacznie wrzeć dodajemy wszystkie przyprawy w tym cebulkę. Wszystko do smaku. Dalej dusimy na małym ogniu do stanu miękkości, jeśli odparuje woda to jej dolewamy. Można przykryć patelnie pokrywką.

Potrawka musi pływać w sosie. Dominująca przyprawa jest papryka i listek laurowy. Potrawka ma być ostro słodka. 

Do niej pasuje idealnie świeży chlebek który możemy maczać w sosie.

To taki mój smak dzieciństwa. Często robiłem to moim dziadkom u nich w domu.

Potrawa bardzo prosta, smaczna i syta.

Smacznego

Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl