Wpisy z tagiem: z wolnowaru

wtorek, 18 listopada 2014

ŁOPATKA Z SZYNKOWARU wg. Darka _C

1 Kg łopatki 1/2 szklanki wody łyżeczka cukru pudru (ja dałem zwykły) 2 łyżeczki peklosoli szczypta gałki muszkatołowej pieprz do smaku jak kto lubi łyżeczka majeranku łyżeczka żelatyny mięso kroimy na plastry 2 cm i średnio rozbijamy tłuczkiem. Wodę zagotować z solą i cukrem, ostudzić , zalać mięso troszkę ugniatając i wstawić do lodówki na 12 h. Na następny dzień dodać przyprawy gałkę muszkatołową , pieprz , majeranek ,i żelatynę i dokładnie wymieszać. Do szynkowara włożyć układać mięso ugniatając dobrze aby w środku nie było powietrza , zawinąć woreczek zamknąć szynkowar i do lodówki na 24 h. Następnie parzymy w temp. 80-85 stopni do osiągnięcia wewnątrz produktu temp. 71 stopni , wystudzić troszkę szynkowar i do lodówki na 12 h Po tym czasie wyjmujemy szyneczkę i się zajadamy. Smacznego.

wtorek, 11 maja 2010

Żeberka z wolnowaru wg. ChefPaula



Składniki:

1,5 kg żeberek wieprzowych,
1 kg kwaszonej kapusty,
1/2 główki białej kapusty,
1 czerwona papryka,
1/2 dużej czerwonej cebuli,
4 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonego estragonu,
5 dużych plastrów wędzonego boczku (około 10 dkg),
2 łyżki mąki,
1/2 litra bulionu warzywnego,
1 kieliszek ginu, 
2 łyżki smalcu
sól i pieprz do smaku


Żeberka rozcinamy na porcje, małe odcinki. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę i czosnek w plastry.

Boczek siekamy i podsmażamy na patelni, dodajemy paprykę, podsmażamy razem na półmiękko, dodajemy cebulę, czosnek i chwilę jeszcze razem podsmażamy. Przekładamy do wolnowara.

Mąkę wsypujemy do plastikowego woreczka, dodajemy sól i pieprz oraz podzielone  żeberka. Worek zamykamy i potrząsamy do momentu całkowitego obtoczenia mięsa mąką. Na patelni, na której wcześniej smażyliśmy rozpuszczamy smalec i obsmażamy żeberka.

Do wolnowara dodajemy kwaszoną kapustę, poszatkowaną białą kapustę i obsmażone żeberka. Dodajemy estragon, gin, bulion i całość mieszamy. Mięso powinno być zakryte kapustą. Włączamy wolnowar na min grzanie i gotujemy 4-5h w zależnosci jak miękkie mięso lubimy.


 

Można podawać z obsmażanymi ziemniakami na patelni, tzw. krążki.


Polecam. Bardzo smaczne.

Smacznego

Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl