Przetwory

sobota, 15 listopada 2014

Kapusta kiszona, na zimę


Składniki:
- 50kg kapusty (kamienne głowy, nasze pochodzą z gospodarstwa ekologicznego)
- 6kg marchwi
- 6 dużych główek polskiego czosnku 
- 0,5kg chrzanu (korzeń)
- 750g soli kamiennej niejodowanej
- gorczyca 
- żurawiny - opcjonalnie jeśli ktoś lubi bardziej kwaśną kapustę

Kapustę poszatkować. Marchew, chrzani i czosnek zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Wymieszać razem z solą. Wsypywać do naczynia w którym będzie kiszone (najlepiej gliniane z wodną pokrywką, my użyliśmy plastikowych poj. do żywności z workami do kiszenia kapusty) warstwami ok 5-10 cm i ugniatać tłuczkiem lub dnem butelki, aż puści sok. Nasypać kolejną warstwę i ugniatać i tak aż do wypełnienia naczynia. Pozostawić w otwartym naczyniu kapustę w temp. pokojowej na ok. 4-6 dni (w zależności od temp. otoczenia), aż rozpocznie się proces kiszenia. Codziennie ugniatać.

Jak już będzie kwaskowata, przyciskamy np dużym talerzem i np kamieniem, tak aby sok zakrył kapustę. Zamykamy naczynie i przenosimy do chłodnej piwnicy o temp. poniżej 10 stopni. 
Powinno wystarczyć nam do kwietnia :-)

Smacznego

niedziela, 03 sierpnia 2014

Ogórki kiszone na zimę


Składniki: 
- ogórki gruntowe tzw. kiszeniaki (nie wszystkie nadają się do kiszenia, niektóre po ukiszeniu robią się miękkie, a inne przenawożone śmierdzą g…..)
- koper (baldachy lub całe łodygi),
- korzeń chrzanu,
- czosnek,
- gorczyca,
- liście dębowe lub wiśniowe, albo czarnej porzeczki ,
- sól kamienna niejodowana,

Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Słoje (ja używam 900ml) i pokrywki umyć, wyparzyć i osuszyć. Koper, chrzan, liście i czosnek oczyścić i umyć. Ogórki układamy ścisło w słojach wkładając jednocześnie do każdego słoja: gałązkę kopru, 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu pokrojony w paski (wielości palca), ½ łyżeczki ziaren gorczycy 2-3 liście dębowe. Można również dodać marchewkę pokrojona w paski lub plasterki (wpływa na ładny wygląd, ale na smak chyba nie bardzo).
W garnku zagotowujemy wodę z solą kamienna. Na każdy litr wody dajemy 1 łyżkę stołową soli. Gorąca solanką zalewamy ogórki (muszą być całkowicie zalane  ) i szczelnie zakręcamy słoiki. Pozostawiamy w kuchni lub innym ciepłym miejscu 3-4 dni. Zazwyczaj następnego dnia solanka mętnieje, tzn. że wszystko jest ok. i zaczęło się kiszenie. Wynosimy w chłodne miejsce. Nie należy wynosić słoików od razu w chłodne miejsce, bo ogórki nie zakisza się!

 

Smacznego!

czwartek, 26 czerwca 2014

Młoda kapusta kiszona


Składniki:

- młoda kapusta 2 szt dość duże
- marchew 2-3 duże (wiórki)
- gorczyca 1,5 łyżki
- czosnek 1 główka
- chrzan (korzeń) kawałek wielkości palca pokrojony w wiórki
- koper mały pęczek
- sól kamienna do smaku


Kapustę poszatkować, dodać tarkowaną marchew i przyprawy oraz sól. Można dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach. Ugnieść w misce, aż puści sok. Przełożyć do słoja, nie zakręcać, można tylko przykryć np. ściereczką. Odstawić w temp pokojowej na 24-48h.

 

Smacznego

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl