Wyroby regionalne

piątek, 03 stycznia 2014

Czenaki (przepis wg receptury jednej z restauracji rosyjskich)

 

 

SKŁADNIKI: (na 4 garnuszki po 0,5 l ):

- wieprzowina - 700 g - jajko do smarowania

- suszone grzyby - dobra garść

- cebula - 1 - 2 szt.

- ziemniaki - 8 sztuk (zależnie od wielkości)

- mąka pszenna- 2 - 3 łyżki

- masło - 2 - 3 łyżki

- śmietana 12% - 300 ml

- bulion grzybowy - 250 ml

- sól i pieprz do smaku

- olej roślinny do smażenia

 

Na ciasto:

- woda - 250 ml

- suche drożdże - 1 łyżeczka

- cukier - 1 łyżeczka

- sól - 1 łyżeczka

- olej roślinny - 2 łyżki

- jajko do smarowania

- mąka (najlepsza chlebowa) - około 2,5 szklanki

 

PRZYGOTOWANIE

Do przygotowania potrzebne są odpowiednie naczynka. Można je kupić na targach lub u wschodnich sąsiadów. Ważny jest kształt zwężający się u góry.

Najpierw należy zagnieść ciasto na „czapki”. Powinno być elastyczne i miękkie, ale nie powinno przyklejać się do rąk.

Zagniecione ciasto włożyć do miski i przykryć folią spożywczą (aby nie wysychało)i pozostawić na ok. 20 minut - 30, a w międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Namoczone wcześniej w zimnej wodzie suszone grzyby (wystarczy ok. 2 - 3 godziny przed planowanym robieniem), wybieramy z wody.

Do umytych grzybów wlać ok. 0, 5 wody i gotować do miękkości, odcedzić i drobno posiekać. Nie należy wylewać wody, w której były gotowane! Będzie do sosu. Cebulę, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać grzyby i chwilę dusić razem z cebula (2 - 3 min.), odstawić

Ziemniaki ze skórką, grubo pokroić, a następnie smażyć na gorącym oleju na złoty kolor, doprawić solą. Ziemniaki nie muszą być w pełni gotowe, lecz lekko zrumienione. Wieprzowinę pokroić na kawałki średniej wielkości (na jeden kęs) i dusić, aż do zbrązowienia, doprawić solą i pieprzem. Dodać wcześniej pieczone grzyby i cebulę i wymieszać. Odstawić.

Sos: rozpuścić masło na patelni, dodać mąkę i gotować stale mieszając 2 - 3 minuty, aż mąka wchłonie tłuszcz i nie zbije się w grudki. 

Dodawać w małych porcjach, przy ciągłym energicznym mieszaniu dodać bulin grzybowy (250 ml), a następnie śmietanę. Płyny należy wlewać małymi porcjami. Każda następna porcja powinna być dodawana po całkowitym rozmieszaniu poprzedniej.

Sos powinien osiągnąć konsystencję majonezu. Doprawić solą. Przygotować gliniane garnuszki. Na dole każdego garnka ułożyć warstwę smażonych ziemniaków, polać sosem grzybowym. Następnie warstwę mięsa z pieczarkami i cebulą, polać sosem grzybowy. Powtórzyć warstwy do wypełnienia naczynia.

Ciasto podzielić na 4 części. Z każdego kawałka ciasta przygotować kulę o gładkiej powierzchni górnej, a z niej przygotować placki odpowiedniego rozmiaru.

Jajo roztrzepać z małą ilością wody i posmarować brzeg każdego garnka i krawędzie ciasta. Szczelnie przykleić ciasto wokół garnka. Górę ciasta posmarować jajkiem i zrobić otwory, przez które będzie wychodziła para w czasie pieczenia. Umieścić doniczki w zimnym piekarniku!

Piekarnik podgrzać do 180 °C, i piec przez ok.1 godz. Po tym czasie należy wyłączyć piekarnik, wierzch posmarować masłem (lub woda) i pozostawić naczynia w piekarniku na kolejne 30, żeby przestygły.

Można też wyjąć na wierzch i „czapki” posmarować wodą i przykryć ściereczką, żeby lekko zmiękły.

Należy uważać z pryskaniem wody, bo nagrzane gliniaki mogą popękać. Wcześniej często słyszeliśmy o tym daniu i o tym, że jest smaczne i sycące, ale nie przypuszczaliśmy, że aż tak dobre! Po prostu pychotka polecam każdemu, kto posiada takie gliniane doniczki.

Dodatkową atrakcją jest to, że posiłek należy oczywiście podawać w gliniakach, co robi wrażenie na gościach.

Czenaki mogą też być w wersji rybnej. Należy nieco tylko zmodyfikować przepis i dodane przyprawy.

 



czwartek, 05 sierpnia 2010

Mrowisko - sto liści [Litwa]

Litewskie ciasto regionalne. Bardzo smaczne.

1. Syrop:

  • 0,5 kostki margaryny,
  • 0,75 szklanki cukru,
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 cukier waniliowy

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka (miód i śmietanę na końcu) i wszystko doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Po zagotowaniu odstawiamy do wystygnięcia.

 

2. Ciasto:

  • 3-4 szklanki mąki,
  • 0,5 paczki proszku do pieczenia (małego)
  • 10 żółtek i 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki spirytusu

Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy. Ciasto ma być gładkie, miękkie i elastyczne. Długo wybijamy wałkiem.

 

Stół (stolnicę) smarujemy olejem. Małe kawałki ciasta, rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy na niewielkie kawałki radełkiem (można jak faworki).

 

Smażymy w głębokim tłuszczu (nie oleju!)

 

3. Dodatki:

  • mak,
  • wiórki kokosowe,
  • rodzynki (najlepiej wcześniej moczone w alkoholu)

 

Usmażone ciasto układamy na talerzu do ostygnięcia.

 

Następnie układamy na talerzu warstwami usmażone platki i każdą warstwę polewamy syropem i posypujemy dodatkami.

W ten sposób tworzymy kolejne warstwy, które dadzą nam mrowisko.

 

Smacznego

bena

środa, 28 lipca 2010

 

Kibinaj z nadzieniem owocowym [Litwa]

Przepis na ok 30szt


Ciasto:
- 0,5 kg mąki

- 250 g masła

- 2 jaja

- 200 g śmietany ekologicznej

- 25 g drożdży

- 100 g ciepłego (ale nie gorącego) mleka

- pół łyżeczki cukru

- łyżeczka soli

- 1 żółtko do posmarowania uformowanych kibinów

- 0,5 szklanki cukru

Sposób wykonania ciasta i przygotowania pierożków był opisany tutaj


Farsz:

- jabłka

- 2 łyżeczki mielonego cynamony,

-0,5 łyżeczki mielonych goździków,

- 1 paczka cukru waniliowego

- 5 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej według własnych upodobań),

- łyżeczki startej skórki cytrynowej

 

Sypkie składniki wymieszać i obsypać nimi pokrojone jabłka.


Wykonanie różni się wyłącznie nadzieniem oraz posypką.

Smacznego

bena

 
1 , 2
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl