Ciasta i wypieki

czwartek, 12 lutego 2015

Chrusty, czyli faworki

Zrobione dzisiaj przez moją mamę.

 

Składniki:

- 300g mąki

- 50g masła

- 5 żółtek

- kieliszek alkoholu

- 2 łyżki kwaśnej smietany

- łyżka cukru waniliowego

- szczypta soli

- olej lub smalec

- cukier puder do posypania

 

Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy alkohol, następnie śmietanę, mąkę, masło i sól. Wyrabiamy ciasto, a następnie oklepujemy drewnianą łyżką lub wałkiem. 

Dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na jak najcieńsze plastry. Wycinamy paski, a w nich nacinamy otwory, przez które wywijamy chrusty. 

Rozgrzewamy olej lub smalec i pieczemy chrusty w głębokim oleju. Można użyć do tego frytkownicy. 

Po uzyskaniu złotego koloru wyjmujemy, kładziemy na papierowe ręczniki, a po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. 

 

Smacznego. 

środa, 04 czerwca 2014

Gofry z żeliwnej gofrownicy - jeszcze można takie kupić


Gofry pieczone na wsi na płycie kaflowej i jak to na wsi nikt nie bawi się w mierzenie i ważenie, więc przepis „na oko”, ale zawsze wychodzi.Oczywiście po pierwszych próbach powinno się go dostosować pod gusty i upodobania konsumentów

Składniki:
- 5 jaj, 
- ok. 0,75 szk. cukru
- ok. 1 kg mąki,
- ok. 1 l mleka,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ok. 0,5 szklanki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania: Jaja ubić ze szczyptą soli, cukrem waniliowym i cukrem. Następnie dodawać stopniowo przesianą mąkę i proszek dopieczenia oraz dolewać mleko. Na końcu dodać olej. Konsystencję ciasta należy regulować zależnie od potrzeb mlekiem lub mąką. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany, ale takiej lejącej a nie homogenizowanej. Gofrownicę dokładnie nasmarować tłuszczem (najlepiej sprawdza się słonina) i rozgrzać odpowiednio (tzn.: nie może być za mocno nagrzana bo ciasto spali się zanim się upiecze).

Nagrzaną wypełnić ciastem, tzn.: wleć tyle żeby wypełnić otwory. 

Następnie ważna rzecz to wyczucie ile czasu musi się piec na każdej stronie, aby były równo upieczone i nie spalone z jednej strony.

 

Polecam, jeśli ktoś ma warunki.

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Pączusie serowe


Przepis otrzymany od Kasi P. Dzięki! Polecamy!!!

Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 serki homogenizowane, waniliowe
- 5 jaj
- ćwierć szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżka spirytusu

Białko oddzielić od żółtek i ubić na piane.

Żółtka utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać do ubitych białek składniki i mieszać np. łyżką, nie mikserem. Wymieszać składniki.

Teraz wkładać łyżka na rozgrzany w rondlu olej lub tak jak my zrobiliśmy, wlać wszytko do torebki (strunowej) obciąć koniec na ok 1,5cm średnicy i powoli wylewać masę na rozgrzany olej, odcinając fragmenty wypływającej masy o długości odpowiadającej średnicy otworu. Wtedy będą bardziej okrąglaste pączusie. 
Następnie po kilku min wyjąć na bibułę, odsączyć i wrzucić do worka z cukrem pudrem, postrząsać workiem i wyjąć pączusie.

Smacznego

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
__________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________ Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! _________________________ przepisy kulinarne _________________________ Durszlak.pl __________________________ myTaste.pl __________________________ Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów __________________________ Lista Blogów Kulinarnych _________________________ Katalog-blogow.pl __________________________ Akcja: Nie kradnij zdjęć! __________________________ http://gawrychruda.suwalki.pl _________________________
design by SenTineL Wood.n
_______________________ FlyB - Kulinaria