Wędzone różności

czwartek, 09 października 2014

Śliwki wędzone


 

Składniki:

- śliwki węgierki

- patyczki do szaszłyków

 

Do wędzenia najlepiej jak są śliwki słodkie, mięsiste,  nie za bardzo dojrzałe. Śliwki oczyścić, przekroić na pół i wydrylować.  

Nadziać na patyczki.

Umieścić  w wędzarni .

Wędzić gęstym dymem o temp. do max 40 stopni. Czasem można troszkę podnieść temp. do ok. 60-70 stopni na pewien krótki czas, aby przyśpieszyć suszenie.

Wędzimy przez 2-3, czasem może być potrzeba nawet 4 dni z przerwami, tj. pomiędzy wędzeniami robimy dzień przerwy i dajemy śliwkom obeschnąć (pozostawiamy je cały czas w wędzarni).

 

Po drugim wędzeniu

 

Po trzecim wędzeniu


Jak już będą pomarszczone i gumiaste są gotowe do przechowania w słoikach.

Smacznego

poniedziałek, 29 lipca 2013

Wędzone ozorki wieprzowe


Ozory solimy jak szynki 2-3 dni. Następnie oparzamy w gorącej wodzie i zdejmujemy skórę. Wędzimy do uzyskania żądanego koloru i parzymy do osiągnięcia wewnątrz ok 70stopni w najgrubszym miejscu.

 

Smaczna przekąska do piwa.

poniedziałek, 02 kwietnia 2012

Wędzone uszy

Jest to typowa Litewska przekąska do piwa.

 

Składniki:

- uszy wieprzowe,

- sól,

- pieprz,

 

Uszy oczyścić. Można odkroić grubszą część od strony nasady lub pozostawić i wykorzystać potem do wyrobów lub np do bigosu.

Uszy najpierw parzymy w wodzie o temp. ok 75 stopni przez 2-3 godziny. Następnie osuszamy i wieszamy w wędzarni.

Wędzimy ciepłym dymem do uzyskania odpowiedniego koloru. Następnie kroimy w paski i wcinamy np z piwkiem. Pozostałe grubsze wędzone części zużywamy do kiełbas lub innych wyrobów.

Smacznego

 

 
1 , 2
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl