Zupy i inne potrawy

piątek, 07 lutego 2014

Cynaderki duszone w śmietanie

 

Przepis na podstawie książki kucharskiej z 1929r

Składniki:

- cynaderki wieprzowe ok. 1kg

- mąka

- masło

- 2-3 cebule

- ok. 1 szklanka wody

- liście bobkowe

- ziele angielskie

- pieprz

- szklanka śmietany kwaśnej, gęstej

- koper, pietruszka

- sól

 

Cynaderki obrać z błon, z tłuszczu, namoczyć w wodzie. Następnie włożyć we wrzątek i obgotować. Zlać wodę, pokroić w plastry, obtoczyć w mące, nie solić. Zasmażyć cienko skrajane 2-3 cebule w łyżce dwóch masła. Obtoczone w mące cynadry (lub w bułce) położyć na sklarowane masło. Dusić pod przykryciem w rondlu potrząsając nim. Podlewać w czasie duszenia wodą lub bulionem warzywnym, dodać bobkowych liści, pieprzu i ziela angielskiego. Można dodać suszonych grzybów leśnych dla aromatu. Kiedy cynaderki będą miękkie tak, że łatwo dadzą się wziąć na widelec wlać ok. ½ - 1 szklanki śmietany, wymieszać ostrożnie, zlekka zagotować, posolić do smaku, podawać, posypać koprem, zieloną pietruszką i ogarnirować śmażonemi kartoflami.

poniedziałek, 03 lutego 2014

Kwaśna zupa z ryb 

 


Składniki:
- warzywa na wywar według własnych upodobań (marchew, pietruszka, por, podpieczona cebula, kilka ziemniaków),
- oczyszczone i umyte stynki (nie należy przesadzać z ilością, no chyba, że ktoś lubi…)- wystarczy ok.25-dag na garnek ok. 4l
- kwas z kapusty kiszonej (ilość zależy od naszych upodobań),
Dodatkowo: pieprz, sól, siekane zioła (koperek, lubczyk,…)

Gotujemy „rosół” warzywny, do którego dodajemy swoje ulubione przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, czosnek…). Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy stynki i gotujemy wszystko kilka chwil na małym ogniu. (Rybki są małe i delikatne, dlatego należy uważać, żeby się nie rozpadły). Kiedy zupa jest już prawie gotowa zaprawiamy ją sokiem z kiszonej kapusty i ewentualnie doprawiamy do smaku, posypujemy ulubioną siekaną zieleniną. Zupa ze stynek jest ciekawą propozycją dla tych, którzy nie lubią mdłych zup rybnych. No i oczywiście: szybka w wykonaniu, łatwa, zdrowa i pyszna… polecam spróbować.

czwartek, 03 października 2013

Roladki z marynowanej kapusty 


SKŁADNIKI: 
Do marynaty:: 
- 1 litr wody , 
- 2 łyżki soli,
- 0,5 szklanki cukru, 
- 0,5 szklanki oleju roślinnego 
- 120 ml octu jabłkowego 6% , ( w oryginale 1/3 szk. octu 9% - u nas takiego nie ma, chyba że spirytusowy, ale ten zmienia znacząco smak potrawy)
- 2 - 3 listki laurowe 
- 5 - 6 szt. czarnego pieprzu 
Na roladki: 
- średniej wielkości kapusta, 
- marchew siarkowana na dużych oczkach,
- pieprz,
- czosnek (według własnego smaku)

PRZYGOTOWANIE: Kapustę w całości należy sparzyć, tak aby liście były elastyczne. Nie wolno jej rozgotować! Ja parzę w duży garze i kilkakrotnie wykładam na tacę , zdejmuję miękkie liście i ponownie wkładana na chwilę do wrzątku. Sparzone liście kroję na 2 lub 3 części (zależnie od wielkości kapusty), pozbywając się przy okazji głównego unerwienia liścia.
Na każdą część liścia układam starkowaną marchewkę i zwijam ścisło jak mini gołąbki. Można do zawijańców dodać rozdrobniony czosnek, mielony pieprz lub paprykę – wszystko według upodobania. Ja czosnek wrzucam luzem do marynaty i dodaję liście selera, bo lubię.
Marynatę zagotować i chwilę pogotować (kilka minut).

 

„Gołąbki” ułożyć ścisło w szklanym lub kamionkowym naczyniu i zalać gorącą marynata. Po ostudzeniu wstawić do lodówki i można następnego dnia już konsumować. Marynowane gołąbki wyglądają bardzo elegancko i wytwornie, a z uwagi an ocet jabłkowy bardziej przypominają kiszonkę niż marynatę.

Smacznego

czwartek, 11 lipca 2013

Rosół pyrkany


Smak tej zupy pamiętam z lat dziecięcych i czasem serwuję go swoim chłopakom. Kiedyś taki prawdziwy rosół „na kurze” gotowały nasze babcie…, jakie cudne i beztroskie to były czasy

 

Składniki:

·         Prawdziwa „wsiowa” kura (może też być kogut J)

·         Makaron domowy

·         2 marchewki,

·         Cebula,

·         Kawałek selera,

·         Kawałek pora, 2 gałązki lubczyku ogrodowego,

·         Kilka gałązek kopru

·         Sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną kurę poporcjować i ułożyć w garnku (ja daję całą kurę z w wyjątkiem piersi). Zalać zimną wodą (ok. 3,5 l) włożyć warzywa: marchewkę, selera, pora – pokrojone w części. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Posolić i popieprzyć. Cebulę przekroić na pół i podpiec na ogniu, aż będzie mocno przypieczona (może być nawet lekko podpalona). Dołożyć do garnka cebulę, koperek i gałązki lubczyku. Wszystko przestawić na mały ogień tak, aby zupa ledwo, co „pyrkała”. Gotować, aż kura będzie zupełnie miękka, co jak powszechnie wiadomo nie trwa krótko (ok. 3 h).

Zupę podawać z makaronem. Oczywiście najlepiej tym prawdziwym, tzn.: domowym. Makaron można dodać do całego gara lub każdemu według zapotrzebowania wprost na talerz. Tu przepis. 

 

Uwaga! Nie należy dodawać Vegety, warzywka i innych tego typu dopraw, bo smak zostanie całkowicie zmieniony (ze względu na zawartość wzmacniaczy smaku)

sobota, 06 lipca 2013

Chłodnik litewski w wykonaniu beny


Składniki:
- 4 szklanki kefiru (mleko 3,2% zakwaszone grzybkiem tybetańskim),
- 1 szklanka śmietany (gęstej kwaśnej, ja daję 18 ),
- ogórek sałatkowy - wężowy,
- pęczek rzodkiewki,
- pęczek szczypiorku, 
- pęczek koperku,
- barszcz czerwony zagęszczony (kilka łyżek),
- 4 jajka (ugotowane na twardo)
- sól, pieprz, sok z cytryny i roztarty ząbek czosnku – do smaku.

Kefir zmiksować ze śmietaną i barszczem czerwony, przykryć i wstawić do lodówki.
Warzywa umyć, osuszyć i pokroić drobno. Schłodzoną masę jogurtową połączyć z warzywami, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i czosnkiem. Rozlać do salaterek, ozdobić gotowanym jajem. Podawać z zmienikami pieczonym lub z wody.

 

Według mnie idealne danie na gorące letnie dni.

 
1 , 2 , 3 , 4
__________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________ Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ TU MOŻESZ WYCISZYĆ DŹWIĘK __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! _________________________ przepisy kulinarne _________________________ Durszlak.pl __________________________ Top Blogi __________________________ Lista Blogów Kulinarnych _________________________ Katalog-blogow.pl __________________________ Akcja: Nie kradnij zdjęć! __________________________ http://gawrychruda.suwalki.pl _________________________
design by SenTineL Wood.n