Zupy i inne potrawy

poniedziałek, 13 października 2014

Zupa rybna


-ryby lub jadalne pozostałości z ryb: głowy, ogony, kręgosłup z ośćmi, skóra. Tu użyte z łososia i halibuta
- pieprz
- ziele angielskie
- listek laurowy
- gałka muszkatołowa mielona
- sól
- włoszczyzna
- czosnek

Do garnka wkładamy rybne kawałki. Dodajemy włoszczyznę, czosnek oraz pieprz i ziele angielskie w ziarnach. Zalewamy wodą, tak aby wszystko było zakryte. Gotować wywar ok. 1,5h. Przecedzić. Dodać sól, gałkę muszkatołową i ewentualnie pieprz do smaku. Włożyć makaron. Gotować 10-15 min. Można dodać śmietany. Jeśli użyliśmy całych ryb to z ich mięsa można zrobić pulpety i dodać do zupy. Smacznego

sobota, 02 sierpnia 2014

Babka ziemniaczana 

 

Składniki:

- 2kg ziemniaków z dużą zawartością krochmalu

- boczek surowy i wędzony (50/50) 30 dkg

- czosnek

- cebula

- majeranek nie za dużo

- sól i pieprz

- 2-3 jajka w całości

 

Ziemniaki po obraniu starkować. Odcedzić na sicie nadmiar wody. Wodę odstawić aby postał i wytrącił się krochmal.

 Pokroić drobno cebulę, boczek i podsmażyć na patelni.

Do startej masy ziemniaczanej dodać krochmal, bez wody, cebulę z boczkiem, czosnek i przyprawy oraz jajka.

Wymieszać. Można dołożyć 2-3 łyżki mąki pszennej

Blachę wysmarować smalcem. Posypać bułką tartą i wylać masę.

Na wierzchu można położyć cienkie plastry boczku

Piec ok. 1h w temp. min 180 stopni

Smacznego

sobota, 21 czerwca 2014

Czernina 


Regionalna zupa, zdrowa i sycąca potrawa. Bardzo smaczna i specyficzna. Kiedyś dość często gościła w domach. 

Składniki:
- krew wieprzowa, świeża ok 0,5l
- mięso wieprzowe, u nas to uszy i nóżki
- pietruszka
- marchew
- cebula
- pieprz
- ziele angielskie
- majeranek 
- sól do smaku

Do świeżej krwi dodajemy trochę soli i miksujemy. Odstawiamy do lodówki. 


Do garnka wlewamy wodę, wkładamy mięso i warzywa oraz przyprawy, tak jak do rosołu. Cebulę kroimy na połówki i opiekamy na ogniu, na czarno.

 

Wkładamy do zupy. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy mięso. 


Do krwi dodajemy 3 łyżki octu i 2 -3 łyżki mąki. Miksujemy, aby nie było grudek.
Powoli wlewamy do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze klika min. Próbujemy i doprawiamy do smaku. 
Podajemy z ziemniakami z wody oraz mięsem z gotowania zupy.

Smacznego

piątek, 07 lutego 2014

Cynaderki duszone w śmietanie

 

Przepis na podstawie książki kucharskiej z 1929r

Składniki:

- cynaderki wieprzowe ok. 1kg

- mąka

- masło

- 2-3 cebule

- ok. 1 szklanka wody

- liście bobkowe

- ziele angielskie

- pieprz

- szklanka śmietany kwaśnej, gęstej

- koper, pietruszka

- sól

 

Cynaderki obrać z błon, z tłuszczu, namoczyć w wodzie. Następnie włożyć we wrzątek i obgotować. Zlać wodę, pokroić w plastry, obtoczyć w mące, nie solić. Zasmażyć cienko skrajane 2-3 cebule w łyżce dwóch masła. Obtoczone w mące cynadry (lub w bułce) położyć na sklarowane masło. Dusić pod przykryciem w rondlu potrząsając nim. Podlewać w czasie duszenia wodą lub bulionem warzywnym, dodać bobkowych liści, pieprzu i ziela angielskiego. Można dodać suszonych grzybów leśnych dla aromatu. Kiedy cynaderki będą miękkie tak, że łatwo dadzą się wziąć na widelec wlać ok. ½ - 1 szklanki śmietany, wymieszać ostrożnie, zlekka zagotować, posolić do smaku, podawać, posypać koprem, zieloną pietruszką i ogarnirować śmażonemi kartoflami.

poniedziałek, 03 lutego 2014

Kwaśna zupa z ryb 

 


Składniki:
- warzywa na wywar według własnych upodobań (marchew, pietruszka, por, podpieczona cebula, kilka ziemniaków),
- oczyszczone i umyte stynki (nie należy przesadzać z ilością, no chyba, że ktoś lubi…)- wystarczy ok.25-dag na garnek ok. 4l
- kwas z kapusty kiszonej (ilość zależy od naszych upodobań),
Dodatkowo: pieprz, sól, siekane zioła (koperek, lubczyk,…)

Gotujemy „rosół” warzywny, do którego dodajemy swoje ulubione przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, czosnek…). Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy stynki i gotujemy wszystko kilka chwil na małym ogniu. (Rybki są małe i delikatne, dlatego należy uważać, żeby się nie rozpadły). Kiedy zupa jest już prawie gotowa zaprawiamy ją sokiem z kiszonej kapusty i ewentualnie doprawiamy do smaku, posypujemy ulubioną siekaną zieleniną. Zupa ze stynek jest ciekawą propozycją dla tych, którzy nie lubią mdłych zup rybnych. No i oczywiście: szybka w wykonaniu, łatwa, zdrowa i pyszna… polecam spróbować.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
__________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________ Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! _________________________ przepisy kulinarne _________________________ Durszlak.pl __________________________ Top Blogi __________________________ Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów __________________________ Lista Blogów Kulinarnych _________________________ Katalog-blogow.pl __________________________ Akcja: Nie kradnij zdjęć! __________________________ http://gawrychruda.suwalki.pl _________________________
design by SenTineL Wood.n