Zupy i inne potrawy

niedziela, 29 marca 2015

Domowy żurek


 

Zaczyn:
• 1 kromka lub kilka skórka razowego chleba na zakwasie
• 3 ząbki czosnku
• 2 – 3 liście laurowe
• 5 szt. ziela angielskie
• 0,5 l przegotowanej letniej wody


Wszystkie składniki dokładnie wymieszać najlepiej w szklanym lub kamionkowym naczyniu, przykryć lniana ścierka i odstawić w ciepłe miejsce. Zaczątek potrzebuje kilka dni na zakiszenie (im cieplej tym czas jest krótszy). Kiedy stanie się mętny i kwaśny (ładnie pachnie nie octowo) należy go przecedzić i dodać pozostałe składniki.

• Ok. 1 kg mąki żurkowej typu 2000 
• 3 -4 l przegotowanej zimnej wody
• 4 – 5 ząbków czosnku
• 4- 5 szt. ziela angielskiego
• 4-5 liści laurowych
• 2 łyżeczki majeranku (lepiej mniej, bo zbyt duża ilości powoduje wydzielenie goryczki)
Mąkę połączyć z wcześniej przygotowanym zaczynem, dolać wodę i przyprawy, wymieszać dokładnie i zostawić jeszcze na ok. 2- 3 dni (w zależności od tego jak bardo lubimy kwaśny). Rozlac do słoików i przechowywać w chłodnym miejscu.

Później zostaje już tylko przygotowanie żurku.

Przygotować wywar mięsno- warzywny (ok. 3 l) według własnych upodobań, włożyć pokrojona białą kiełbasę i przygotowany wcześniej zakiszony żurek (ilość zależy od stopnia kwaśności i naszych upodobań). Gotować na małym ogniu. Na patelni podsmażyć drobno pokrojony wędzony boczek i dodać do żurku. Kiedy osiągnie oczekiwaną konsystencję, nalać do naczyń (my lubimy małe chlebki żurkowe), dodać ugotowane na twardo i pokrojone jaja kurze lub przepiórcze posypać drobno posiekanym koperkiem i pietruszką.

poniedziałek, 13 października 2014

Zupa rybna


-ryby lub jadalne pozostałości z ryb: głowy, ogony, kręgosłup z ośćmi, skóra. Tu użyte z łososia i halibuta
- pieprz
- ziele angielskie
- listek laurowy
- gałka muszkatołowa mielona
- sól
- włoszczyzna
- czosnek

Do garnka wkładamy rybne kawałki. Dodajemy włoszczyznę, czosnek oraz pieprz i ziele angielskie w ziarnach. Zalewamy wodą, tak aby wszystko było zakryte. Gotować wywar ok. 1,5h. Przecedzić. Dodać sól, gałkę muszkatołową i ewentualnie pieprz do smaku. Włożyć makaron. Gotować 10-15 min. Można dodać śmietany. Jeśli użyliśmy całych ryb to z ich mięsa można zrobić pulpety i dodać do zupy. Smacznego

sobota, 02 sierpnia 2014

Babka ziemniaczana 

 

Składniki:

- 2kg ziemniaków z dużą zawartością krochmalu

- boczek surowy i wędzony (50/50) 30 dkg

- czosnek

- cebula

- majeranek nie za dużo

- sól i pieprz

- 2-3 jajka w całości

 

Ziemniaki po obraniu starkować. Odcedzić na sicie nadmiar wody. Wodę odstawić aby postał i wytrącił się krochmal.

 Pokroić drobno cebulę, boczek i podsmażyć na patelni.

Do startej masy ziemniaczanej dodać krochmal, bez wody, cebulę z boczkiem, czosnek i przyprawy oraz jajka.

Wymieszać. Można dołożyć 2-3 łyżki mąki pszennej

Blachę wysmarować smalcem. Posypać bułką tartą i wylać masę.

Na wierzchu można położyć cienkie plastry boczku

Piec ok. 1h w temp. min 180 stopni

Smacznego

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8
__________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________ Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! _________________________ przepisy kulinarne _________________________ Durszlak.pl __________________________ myTaste.pl __________________________ Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów __________________________ Lista Blogów Kulinarnych _________________________ Katalog-blogow.pl __________________________ Akcja: Nie kradnij zdjęć! __________________________ http://gawrychruda.suwalki.pl _________________________
design by SenTineL Wood.n
_______________________ FlyB - Kulinaria