Pieczyste

sobota, 10 stycznia 2015

Policzki z dzika


Składniki:
- policzki z dzika, najlepiej młodego (warchlaka)
- cytryna,
- oliwa z oliwek,
- musztarda
- smalec

Najpierw robimy marynatę 1:1:1 oliwa, cytryna, musztarda. Mieszamy, nacieramy mięso i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. 
Następnie kroimy policzki w plasterki, rozgrzewamy patelnię ze smalcem i lekko podsmażamy mięso. Solimy i pieprzymy do smaku. Jemy jak kto lubi, np. na kanapce z kiełkami.
Rarytas 

Smacznego

niedziela, 02 listopada 2014

Serwolatka mocno rozdrobniona


Składniki:
- łopatka wieprzowa 1,5kg
- boczek 0,5kg
- pieprz 1g/kg
- kolendra 0,5g/kg
- imbir 0,3g/kg
- gałka muszkatołowa lub kwiat 0,3g/kg 
- jako
- słonina wędzona 
- smalec
- pieczarki
- 2 cebule
- 3 bułki 
- mleko 
Mięso z łopatki oraz boczek zemleć na sitku 4mm dwa razy. Cebule pokroić w piórka i zrumienić na smalcu . Po ostygnięciu zemleć i dodać razem z przyprawami oraz jajkiem do mięsa. Bułki namoczyć w mleku (mogą być czerstwe) i następnie po ich nasiąknięciu odcisnąć mleko i dodać do masy mięsnej. Całość dobrze wyrobić, aż nabierze kleistości. Pieczarki po oczyszczeniu pokroić na ćwiartki i dodać do wyrobionej masy mięsnej. Delikatnie wymieszać. Foremki natrzeć smalcem. Napełnić ściśle mięsem. Na wierzchu położyć plasterki wędzonej słoninki lub wędzonego boczku. Ja użyłem paprykowanej wędzonej słoniny.

Wstawiamy do piekarnika temp. 160 stopni i pieczemy ok. 1h lub dłużej jeśli foremki są większe. Termometrem sprawdzamy temp. wewnątrz. Jak osiągnie ok. 70 stopni wyjmujemy z piekarnika i studzimy.


Smacznego

czwartek, 10 października 2013

Nadziewana kapusta - Rosja


 

Tradycyjne danie rosyjskie - odpowiednik naszych gołąbków. Każda polska gospodyni ma swoje recepturę na gołąbki, z przepisem na nadziewana kapustę jest podobnie: należy znaleźć swój smak i recepturę. Podana tutaj jest tylko przykładem, jak można to zrobić.

Oryginalny przepis mówi i zastosowaniu: grzybów, ryżu warzyw i kurczaka.

Ja zamiast kurczaka użyłam mięsa wieprzowego.

 

Składniki:
- średniej wielkości główka kapusty ok.: 1,2 kg – zwykła nie pekińska, np.: kamienna głowa (nie może być zbyt twarda, bo liście będą się rozrywać)

- ok. 1 -1, 2kg karkówki wieprzowej

- 2 średnie cebule,

-  1duża marchew,

- 1 pietruszka (posiekana natka lub może być korzeń)

- (ryż pominęłam, bo nie jest lubiany, jako dodatek do mięs przez domowników)

- 1 jajko,

-  sól,  pieprz, inne przyprawy np.; czosnek, papryka – do smaku

- olej rzepakowy do smażenia warzyw

-  1 - 2 łyżki kwaśnej śmietany i trochę bułki tartej do posmarowania głowy kapuścianej przed pieczeniem

 

Przygotowanie: 

Kapustę należy sparzyć tak, aby liście łatwo schodziły warstwami, ale nie były zbyt miękkie.

 

Każdy zapewne ma na to swój, ja wbijam widelec w głąb kapuściany i głowę wkładam do wrzątku. Po ok. 2-3 min. wyciągam na tacę, zdejmuję kilka wierzchnich liści i znów głowę wkładam do wrzątku i cały proces powtarzam… Należy przy tym uważać, aby się nie poparzyć, bo widelec lubi czasem sobie się wyśliznąć. Wszystkie liście (albo prawie wszystkie są potrzebne). Obrane miękkie liście ułożyć w stos poczynając od największych do najmniejszych (najmniejsze na górze ;)).

 

Przygotować farsz: cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną drobno marchewkę i smażyć wszystko razem przez kolejne 2 - 3 minuty. Zestawić z ognia do ostudzenie.

 

Mięso przepuścić przez maszynkę (można dodać sparzone grzyby suszone lub świeże). Mięso wymieszać z cebulą i pozostałymi składnikami (ugotowanym ryżem, jeśli ktoś dodaje), posiekana natka pietruszki. Wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dobrze wyrobić, konsystencja powinna być lekko kleista.

 

Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą. W naczyniu należy ułożyć środek kapusty (pozbawiony głąba). Na liście (poczynając od najmniejszych) nakładać farsz i składać ponownie kapustę w głowę – dość ścisło, żeby się nie rozpadłą.

 

 Ostatnie 2-3 liście pozostawić bez farszu.

Całą kapuchę posmarować po wierzchu kwaśną śmietaną i posypać bułką tartą.

 

Piec w temp. 180° przez 1h 15min – 1h 30min ( w zależności od wielkości głowy). Jeśli z wierzchu zacznie się przypiekać, przykryć folia aluminiową. Można podawać na gorąco i jako zimną przystawkę. Miła i smaczna alternatywa gołąbków.


Smacznego!



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl