Wyroby mięsne pieczone

niedziela, 18 stycznia 2015

Warchlak z rusztu

Wykonanie w oparciu o przepis dr. Russaka

Składniki:

- płat z warchlaka jak na roladę

- sól kamienna 60g/litr wody

- jałowiec, listek laurowy, ziele angielskie, … jakie lubimy

 

Wykroić z warchlak schab z boczkiem i żeberkami. Następnie wykroić kości pozostawiając schab połączony z boczkiem. Ja robiłem z wykrawaniem kości i bez. Po wykrojeniu przed obróbką łatwiej jest później kroić mięso.

Zioła zaparzamy i dodajemy do wody z peklosolą. Wkładamy mięso i peklujemy 3-5 dni w temp lodówkowej.

Następnie wyjmujemy mięso z zalewy i parzymy w wodzie o temp. ok. 75stopni do uzyskania w najgrubszym mięśniu ok. 70 stopni, czyli ok. 1h/kg najgrubszego mięśnia.

Po sparzeniu mięsa kroimy je na grube plastry lub zostawiamy w całym płacie i smarujemy glazurą (oliwa + zioła jakie lubimy).

Wkładamy na rusz grilla lub wstawiamy do piekarnika z grillem i zapiekamy. 

 Gotowe.

Jeśli nie mamy warchlaka może to być dzik, aby nie za duży i wiekowy.  

Smacznego

sobota, 10 stycznia 2015

Policzki z dzika


Składniki:
- policzki z dzika, najlepiej młodego (warchlaka)
- cytryna,
- oliwa z oliwek,
- musztarda
- smalec

Najpierw robimy marynatę 1:1:1 oliwa, cytryna, musztarda. Mieszamy, nacieramy mięso i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. 
Następnie kroimy policzki w plasterki, rozgrzewamy patelnię ze smalcem i lekko podsmażamy mięso. Solimy i pieprzymy do smaku. Jemy jak kto lubi, np. na kanapce z kiełkami.
Rarytas 

Smacznego

niedziela, 02 listopada 2014

Serwolatka mocno rozdrobniona


Składniki:
- łopatka wieprzowa 1,5kg
- boczek 0,5kg
- pieprz 1g/kg
- kolendra 0,5g/kg
- imbir 0,3g/kg
- gałka muszkatołowa lub kwiat 0,3g/kg 
- jako
- słonina wędzona 
- smalec
- pieczarki
- 2 cebule
- 3 bułki 
- mleko 
Mięso z łopatki oraz boczek zemleć na sitku 4mm dwa razy. Cebule pokroić w piórka i zrumienić na smalcu . Po ostygnięciu zemleć i dodać razem z przyprawami oraz jajkiem do mięsa. Bułki namoczyć w mleku (mogą być czerstwe) i następnie po ich nasiąknięciu odcisnąć mleko i dodać do masy mięsnej. Całość dobrze wyrobić, aż nabierze kleistości. Pieczarki po oczyszczeniu pokroić na ćwiartki i dodać do wyrobionej masy mięsnej. Delikatnie wymieszać. Foremki natrzeć smalcem. Napełnić ściśle mięsem. Na wierzchu położyć plasterki wędzonej słoninki lub wędzonego boczku. Ja użyłem paprykowanej wędzonej słoniny.

Wstawiamy do piekarnika temp. 160 stopni i pieczemy ok. 1h lub dłużej jeśli foremki są większe. Termometrem sprawdzamy temp. wewnątrz. Jak osiągnie ok. 70 stopni wyjmujemy z piekarnika i studzimy.


Smacznego

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
__________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________ Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! _________________________ przepisy kulinarne _________________________ Durszlak.pl __________________________ myTaste.pl __________________________ Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów __________________________ Lista Blogów Kulinarnych _________________________ Katalog-blogow.pl __________________________ Akcja: Nie kradnij zdjęć! __________________________ http://www.dzikiesmaki.blox.pl _________________________
design by SenTineL Wood.n
_______________________ FlyB - Kulinaria Odszukaj.com - przepisy kulinarne