Wyroby z drobiu

poniedziałek, 05 maja 2014

Półgęski


Składniki:
- piersi gęsie
- peklosól 20g/kg
- pieprz + inne przyprawy wg. upodobań (ja użyłem tylko pieprzu)

Wykrawamy piersi gęsi ze skórą. Ja przekroiłem je na pół (rozdzieliłem). można jednak tak wykroić aby dwie połówki stanowiły po zrolowaniu całość.
Nacieramy peklosolą oraz przyprawami i odstawiamy do lodówki lub w chłodnym miejscu na 3-5 dni. Najlepiej użyć do tego gliniaka. Dociskamy czymś. Wyjmujemy po tym czasie i wieszamy celem ocieknięcia i wstępnego osuszenia. Następnie wieszamy w wędzarni i wędzimy dymem o temp. do max 40, lepiej ok 20-20 stopni 1-2 dni (po ok 8h). Można wędzić po zawinięciu w folię celulozową. 
Nie należy wędzić w wyższej temp. pierś gęsi to delikatne mięsko. 

Smak jak dla mnie wyborny 

Smacznego

poniedziałek, 29 lipca 2013

Udziec z indyka wędzony, pieczony

 

Składniki:

- uda z indyka

- sól 50g/kg

- woda

Do dużego garnka wlać tyle wody, aby zakryły nam mięso. Dodać sól. Włożyć mięso i odstawić do lodówki na ok 24h. 

Następnie wyjąć i powiesić do ocieknięcia. Ja wieszam na noc.

Powiesić w wędzarni i jak trzeba osuszyć powierzchnię.

Wędzić dymem o temp. ok 50 stopni do osiągnięcia żądanego koloru. Następnie podnieść temp. do ok 80 stopni i podpiekać do momentu osiągnięcia wewnątrz temp. ok 68 stopni. 

Smacznego

środa, 17 lipca 2013

Kurczak wędzony wg. Dziadka


Surowce:

- kurczak najlepiej wiejski (ja tylko takiego używam),

- sól kamienna nie jodowana 50g/litr H2O

- włoszczyzna

- woda

Najpierw kurczaka należy zasolić dając 50g soli na litr wody w temp. lodówkowej pk. 24h.

Następnie do dużego garnka wlać tyle wody, aby zakryły nam kurczaka lub kurczaki. Włożyć włoszczyznę i podgrzać do ok. 80-85 stopni. Włożyć kurczaka gdy woda będzie miała ok 80 stopni max. Utrzymywać cały czas temp. wody ok 75 stopni i parzyć (nie gotować!!!) kurczaka przez ok 1,5 h do momentu osiągnięcia przy kości w najgrubszym mięśniu (np. pierś) temp. ok 70 stopni. Po sparzeniu wyjąć z rosołu kurczaka do obsuszenia.

Po wyschnięciu kurczaka zawieszamy go w wędzarni i wędzimy ciepłym dymem o temp ok. 40-50 stopni do momentu uzyskania złotej skórki.

Studzimy i gotowe.

 

Studzimy i gotowe.

Smacznego

środa, 19 października 2011

Kabanosy drobiowe z koguta

 

Kiełbaska wykonana na podstawie przepisu na kabanosy wieprzowe.

Składniki:

- mięso wieprzowe kl. I 1kg,

- mięso z piersi drobiowych 1kg,

- mięso ścięgniste z koguta 3kg,

- pieprz naturalny 1,5g/kg,

- gałka muszkatołowa 0,5g/kg,

- kminek 0,5g/kg,

- peklosól 18g/kg,

- osłonki kolagenowe fi 19mm lb jelita baranie.

 

Mięso kroimy i peklujemy na sucho 2-3 dni. Następnie wieprzowe kl I i piersi drobiowe rozdrabniamy na sitku 8mm, a ścięgniste na sitku 5mm. Mieszamy i dodajemy przyprawy. Nadziewamy jelita lub osłonki i odkręcamy w odcinki ok 50cm.

Osuszamy w ciepłej wędzarni i wędzimy w temp. ok 50 stopni, a po osiągnięciu żądanej barwy podpiekamy.

Studzimy i następnie podsuszamy kilka dni.

Smacznego

Kiełbasa z koguta ze skórkami - drobiowa

 

Składniki:

- mięso z koguta czerwone (uda) 3kg,

- mięso wieprzowe kl II 1 kg,

- skórki z koguta 1 kg,

- pieprz 1g/kg,

- czosnek 1-3g/kg,

- kolendra mielona 0,5g/kg,

- jelita wieprzowe kal 32+

- peklosól 18g/kg,

 

Wszystkie rodzaje mięsa pokroić i zapeklować 2-4 dni. Skórki zasolić (18-20 g soli na kg).

Następnie skórki włożyć do wrzątku i gotować do stanu miękkości w zależności od wieku kogutów. Ostudzić i zemleć na sitku 3mm.

Mięso wieprzowe kl. II zemleć na sitku 6-8mm, a czerwone z koguta na sitku 3mm.

Wszystkie rodzaje mięsa wymieszać i dodać przyprawy oraz niewielką ilość wody w razie potrzeby. ok 5% max. 

Napełnić ściśle osłonki odkręcając w odcinki ok 30cm.

Osadzać ok 1h. Powiesić do ciepłej wędzarni i osuszyć powierzchnię.

Wędzić w temp. ok 50-60 stopni do uzyskania brązowej barwy, następnie parzyć w wodzie o temp. ok 75 stopni do uzyskania wewnątrz temp ok. 70 stopni. Ostudzić.

 

 

Dodam, że kiełbasa z dużą ilością wcześniej gotowanych skórek jest po wystygnięciu troszkę galaretowata, co niektórzy mogą uznać za błąd w sztuce, ale ten efekt był zamierzony i bardzo smaczny.

Smacznego

 
1 , 2 , 3 , 4
__________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________ Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! _________________________ przepisy kulinarne _________________________ Durszlak.pl __________________________ Top Blogi __________________________ Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów __________________________ Lista Blogów Kulinarnych _________________________ Katalog-blogow.pl __________________________ Akcja: Nie kradnij zdjęć! __________________________ http://gawrychruda.suwalki.pl _________________________
design by SenTineL Wood.n