Sery

środa, 17 sierpnia 2016

Domowy serek topiony


 

Składniki:

- 0,5kg tłustego twarogu

- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

- jedno żółtko

- sól do smaku

Dodatki: dowolne zioła, szynka, najlepiej dojrzewająca

 

Twaróg rozdrabniamy widelcem lub mikserem w garnku w którym będziemy go topić. Posypujemy sodą, mieszamy i odstawiamy w kuchni na 2-3 godziny.

Po tym czasie garnek stawiamy na malutkim ogniu lub w kąpieli wodnej, czyli do drugiego garnka z wodą. Grzejemy na małym ogniu i topimy twaróg, do momentu uzyskania jednolitej masy bez grudek. Masę ciągle mieszamy. Dodajemy żółtko rozrobione w szklance z 1 łyżką wody. Mieszamy. 

 

Następnie solimy do smaku i dodajemy ulubione dodatki.Mieszamy i przelewamy do słoiczków lub do osłonek poliamidowych.

Studzimy. 

 

Smacznego

 

niedziela, 05 kwietnia 2015

Serek jogurtowy

Robiony w oparciu o przepis Arka

 

Składniki:

- jogurt typu greckiego z żywymi kulturami bakterii

- oregano

- suszune pomidory

- czosnek niedźwiedzi

- czosnek w ząbkach

 

Jogurt wymieszać z ziołami, my robiliśmy jeden serek z dodatkiem czosnku niedźwiedziego (po lewej), a drugi z dodatkiem kilku roztartych ząbków czosnku (po prawej).

Przelać jogurt do tetrowej pieluchy. Powiesić na ok godzinkę celem wstępnego ocieknięcia. Następnie lekko sprasować. 

 

Ja użyłem praski do serów. Z ok. 1,5l jogurtu zleciała ponad szklanka serwatki. 

 

Smacznego. 

Tagi: sery
13:45, beiot , Sery
Link Komentarze (2) »
czwartek, 08 sierpnia 2013

Ser suwalski z czosnkiem

 

Składniki:
- mleko od krowy 10l,
- podpuszczka 4 krople/litr,
- sól,
- czosnek niedźwiedzi.

Mleko podgrzać do temp. ok 38 stopni. Dodać sól (dwie łyżeczki) ii podpuszczkę 4 kropli na litr (rozcieńczona na wodzie) dodać zioła jeżeli mają być lub można zrobić śmietankowy bez dodatku ziół.


Energicznie wymieszać składniki i odstawić.
Po utworzeniu się skrzepu (ok 30-45 min) pociąć go na duże kawałki. W kostkę.
Wyłowić masę serową sitem i przełożyć do durszlaka w którym będzie ociekać i nabierać kształtu. Co jakiś czas przewracać i formować. 
Zostawić do odciekania na kilka godzin w temperaturze pokojowej, co jakiś czas przewracać.
Następnie wrzucić do solanki na 2-4 godziny. Ja daję 50g soli na 1 litr wody.
Wyjąć, ponownie włożyć do durszlaka do obeschnięcia na 1 dobę w chłodnym pomieszczeniu np. lodówce.


Serwatki nie wylewamy. Ja dodaję 1-2 cytryny lub z 50g octu i rtobię delikatny, smarowny ser typu Ricotta.

Tagi: sery
10:07, beiot , Sery
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl