Wyroby z szynkowaru

niedziela, 07 grudnia 2014

Golonka wieprzowa parzona


Surowce:
- golonki wieprzowe tylne
- papryka słodka lub ostra,
- pieprz,
- czosnek,
- żelatyna,
- peklosól,
- woda,
- osłonki barierowe


Mięso z golonek pokroić w kostkę razem ze skórą ok 3x3cm i zapeklować na sucho 18g peklosoli na kg przez 48h w temp ok. 6 stopni. Można podczas peklowania dodać troszkę sosu sojowego, jeśli ktoś toleruje. 
Po fazie peklowania wymieszać kawałki mięsa dodając przyprawy do smaku oraz 2-3 łyżeczki żelatyny na kg mięsa oraz nieco wody. Wymieszać staranni i napełnić ścisło osłonki barierowe. Usuwając puste miejsca z powietrzem. Można wlać do osłonki troszkę wody tak ok. 50ml max.


Parzyć w temp. ok. 75-80 stopni prze ok. 4h. Studzić w pozycji pionowej, powieszone.

Smacznego

niedziela, 23 listopada 2014

Szynka parzona 


Składniki:
- szynka wieprzowe bez skóry (kulka),
- peklosól,

- osłonki barierowe

przyprawy do zalewy:
- listek laurowy
- ziele angielskie 
- pieprz
- czosnek

Robimy zalewę do peklowania na mokro wg. tabeli dziadka
Nastrzykujemy szynki i wkładamy do zalewy do której dodajemy przyprawy nie mielone, a łamane (rozciśnięte). Peklujemy 3-5 dni w temp ok 6 stopni.
Następnie po wyjęciu z zalewy szyneczki upychamy w osłonki barierowe (termokurczliwe), dodajemy troszkę żelatyny (ok 2 łyżeczki na szynkę) do osłonki i zawiązujemy lub zaciskamy zaciskarką (jeśli mamy). Możemy włożyć listek laurowy i wlać z 50g wody. Zawiązujemy tak aby nie było wewnątrz powietrza.

Parzymy ok 1h 45min w wodzie o temp. 75-80 stopni max. 

Studzimy w zimnej wodzie latem lub na zewnątrz obecnie, a następnie w lodówce. Szynka jest soczysta z zwięzłą galaretką. Każdy może to zrobić bez szynkowara.

wtorek, 18 listopada 2014

Szynkowa i mielonka z szynkowara Stanisława:

Przepis jest bardzo prosty i nie różni się w zasadzie niczym jak na kiełbasę domową w osłonkach. Mięso z łopatki kroję w grubą kostkę, dodaję około 20 gram peklosoli, całość mieszam a następnie umieszczam w lodówce na 1-2 dni. Po czym mielę w maszynce o najgrubszych oczkach, dodaję około setki przegotowanej, przestudzonej wody. odrobinę pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, trochę kolendry i gorczycy - wszystko ucieram w moździerzu. Dodaję szczyptę gałki muszkatołowej. Wszystkie przyprawy mieszam dokładnie ze sobą. Jedną płaską łyżeczkę dodaję do mięsa i dokładnie wyrabiam, dodając odrobię żelatyny, można dodać troszkę cukru. Jak ktoś lubi to i czosnek Ja całość wyrabiam w robocie kuchennym. Mój szynkowar mieści 1,1 kg. mięsa. Całość upycham ścisło w woreczku, zawiązuję i pakuję do szynkowara. Ja zazwyczaj pozostawiam tak zamknięte mięso jeszcze na dobę w lodówce. Następnie prażę w garnku około 1,2 - 2 godz. w temperaturze wody 85-90 st.C. Po czym chłodzę a następnie do lodówki na kilka godzin. Na szynkową przygotowuję podobnie tylko, że odrobię mięsa mielę Ale to nie konieczne) w maszynce o najdrobniejszych oczkach. Jeśli nie mielę nic to dodaję troszkę więcej żelatyny. Znacznie trudniej wyrabiać jest duże kawałki mięsa. Mięso po wyrobieniu musi się stać kleiste.

Smacznego.

ŁOPATKA Z SZYNKOWARU wg. Darka _C

1 Kg łopatki 1/2 szklanki wody łyżeczka cukru pudru (ja dałem zwykły) 2 łyżeczki peklosoli szczypta gałki muszkatołowej pieprz do smaku jak kto lubi łyżeczka majeranku łyżeczka żelatyny mięso kroimy na plastry 2 cm i średnio rozbijamy tłuczkiem. Wodę zagotować z solą i cukrem, ostudzić , zalać mięso troszkę ugniatając i wstawić do lodówki na 12 h. Na następny dzień dodać przyprawy gałkę muszkatołową , pieprz , majeranek ,i żelatynę i dokładnie wymieszać. Do szynkowara włożyć układać mięso ugniatając dobrze aby w środku nie było powietrza , zawinąć woreczek zamknąć szynkowar i do lodówki na 24 h. Następnie parzymy w temp. 80-85 stopni do osiągnięcia wewnątrz produktu temp. 71 stopni , wystudzić troszkę szynkowar i do lodówki na 12 h Po tym czasie wyjmujemy szyneczkę i się zajadamy. Smacznego.

Szynka w papryce wędzonej wg. Darka _C


Szynka kulka w jednym kawałku
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki wędzonej (można zastąpić słodką)
1 łyżeczka żelatyny
Peklowanie szynki na mokro
Około kilograma szynki kulki peklujemy na mokro po zapeklowaniu mieszamy pieprz , żelatynę i paprykę wędzoną wszystko wcieramy w szynkę i do lodówki na 12 godzin po tym czasie szynka do szynkowara i parzymy w wodzie o temp. 80°-85° do czasu kiedy wewnątrz produktu osiągniemy 71°. Chłodzimy lekko i do lodówki na 12 godzin, wyjmujemy i się zajadamy.

Smacznego

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
__________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________ Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! _________________________ przepisy kulinarne _________________________ Durszlak.pl __________________________ Top Blogi __________________________ Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów __________________________ Lista Blogów Kulinarnych _________________________ Katalog-blogow.pl __________________________ Akcja: Nie kradnij zdjęć! __________________________ http://gawrychruda.suwalki.pl _________________________
design by SenTineL Wood.n