Inne wyroby mięsne

poniedziałek, 13 października 2014

Smarówka skwarkowa


Składniki:
- skwarki z topienia smalcu, mocno spieczone
- cebula prażona lub smażona
- pieprz 1,5g/kg 
- papryka słodka dużo 
- sól 20g/kg 

Do skwarek po ostygnięciu dodać sól i przyprawy oraz cebulę. Wymieszać. Zemleć na sitku 2-3mm. Napełnić w słoiczki. Przechowywać w lodówce. 

Do szybkiego zużycia.

wtorek, 22 lipca 2014

Słonina po ukraińsku


Składniki:

- słoninka od 4cm w górę, najlepiej przerośnięta mięskiem

- czosnek 

- majeranek

- sól kamienna

Słoninę kroimy na kawałki dopasowane do naczynia. Nakłuwamy nożem i wcisnąłem ząbki czosnku  przekrojone wzdłuż na pół. Tak co 4cm. Nacieramy  ze wszystkich stron solą i roztartym czosnkiem,  
Na dno naczynia sypiemy sól kamienną. Wkładamy do naczynia słoninę skórą do dołu. Obsypujemy lekko solą i kładziemy na wierzch drugi kawałek słoniny skóra do góry. Zasypujemy wszystko całkowicie solę. 

Wstawiamy do lodówki (temp. 6 stopni) na 14 dni. Po tym czasie wyjmujemy, zdrapujemy sól. Nacieramy czosnkiem i majerankiem. Odstawiamy do lodówki na kilka dni. Po ok miesiącu jest już ok. W miarę czasu cały czas dojrzewa. 

Smacznego. 

 

poniedziałek, 06 maja 2013

Boczek jak sało po ukraińsku

 


Poczytałem troszkę Rosyjskich i Ukraińskich stron o tematyce sała i z braku odpowiedniego materiału, to jest słoninki o grubości na trzy palce kupiłem tłustawy boczek i zrobiłem w podobny sposób, jak oni robią sało. 

 

Składniki:

- boczek (tłusty) lub najlepiej słoninka od 4cm w górę

- czosnek 

- pieprz naturalny

- sól kamienna

Boczek pokroiłem na kawałki dopasowane do naczynia. Nakłułem w kilku miejscach i wcisnąłem ząbki czosnku  przekrojone wzdłuż na pół. Natarłem ze wszystkich stron solą, pieprzem i rozciśniętym czosnkiem. 
Włożyłem do naczynia boczek na boczku skórą na zewnątrz i obsypałem z boków solą.

Na wierzch położyłem pokrywkę i obciążyłem.

Do obciążenia użyłem praski, można np kamienia, ...


Tak leżał 4 dni w temp ok. 12 stopni. W przepisach podają trzy dni dla sało, ale sało nie ma mięsa. 


Po trzech dniach wyjąłem z soli, wyczyściłem i do lodówki na 4-5 dni. Może sało by się dało jeść po 3-4 dniach, ale boczek jest zbyt żywy, pewnie przez mięśnie.  
Po tym czasie jest już nawet nawet. Dla mnie za mało czosnku :-) Następnym razem zrobię tak słoninkę, tylko muszę ją upolować.

 

Smacznego

wtorek, 02 kwietnia 2013

Smalec domowy


 

Składniki:

- okrawki tłuszczu z wieprzowiny 80%

- boczek ok 20%

- cebula,

- pieprz,

- majeranek,

- sól

- grzyby suszone i zmielone na pył, pomidory suszone i bazylia.

 

Boczek i tłuszcz mielemy na sitku 6mm.

Najpierw do garnka wkładamy tłuszcz i topimy. Następnie wkładamy boczek i dalej topimy.

Na dni garnka można wlać z ½ szklanki wody, aby się nie przypalało. Po stopieniu dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i czekamy, aż się zarumieni w tłuszczu. Na koniec dodajemy przyprawy i sól do smaku.

My do jedną część zrobiliśmy bez dodatków. Drugą z dodatkiem suszonych grzybów, a trzecią z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii. Przelewamy do słoiczków. Odwracamy co pewien czas podczas stygnięcia, aby skwarki równomiernie rozłożyły sie w całej objętości słoika.

Od lewej bez dodatków, z grzybami i po prawej z pomidorami.

 

Tak przygotowany smalec po zastygnięciu można przechowywać w zimnej piwnicy lub lodówce nawet kilka miesięcy. Sprawdzone.


poniedziałek, 30 lipca 2012

Mięso w cieście

 

Składniki:

·         1 średniej wielkości filet z indyka,

·         1 arkusz ciasta francuskiego (zrobiony według własnego sprawdzonego przepisu lub kupiony gotowy)

·         Pikantny sos pomidorowy (ja używam adżiki – sos pomidorowy bardzo gęsty o dużej zawartości czosnku, papryki zarówno słodkiej jak i ostrej)

·         Dodatki warzywne: oliwki, kawałki cukinii, papryki, suszone pomidory, … (można a nawet należy modyfikować według własnych upodobań)

·         Marynata (wystarczą: sól, pieprz, papryka słodka, łyżka albo dwie octu winnego i trochę oliwy z oliwek albo po prostu oleju rzepakowego),

·         1 jajko.

Sposób przygotowania:

Z wymienionych składników robimy marynatę, którą dokładnie smarujemy filet. Całość przykrywamy i zostawiamy w lodówce, najlepiej na noc, żeby filet przeszedł przyprawami. Marynatę przygotowujemy taką, jaką lubimy, aczkolwiek myślę, że nie należy za bardzo wydziwiać.

Następnego dnia filet lekko osuszany (papierowym ręcznikiem). Robimy w nim podłużną kieszeń, której środek smarujemy adżiką i wkładamy do niej dodatki: cukinię pokrojoną w paski, kawałki suszonego pomidora, paski papryki, oliwki,…. Filet umieszczamy na płacie ciasta francuskiego i dokładnie, szczelnie zawijamy.

Do sklejenia ciasta można użyć roztrzepanego jajka. Całość umieszczamy na papierze do pieczenia i smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem. W górnej części robimy nożem 1-2 otwory potrzebne do ujścia pary. Z pozostałych okrawków ciasta robimy dekoracje i naklejamy na wierzch.

Całość wstawiamy do nagrzanego do ok. 190 – 200 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 1 h (oczywiście czas pieczenia zależy od wielkości kawałka mięsa, jaki użyliśmy). Jeśli ciasto zacznie zbyt szybko się przypiekać należy przykryć je z wierzchu folią aluminiową.

Potrawa najsmaczniejsza jest na ciepło

Smacznego

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
__________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________ Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! _________________________ przepisy kulinarne _________________________ Durszlak.pl __________________________ Top Blogi __________________________ Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów __________________________ Lista Blogów Kulinarnych _________________________ Katalog-blogow.pl __________________________ Akcja: Nie kradnij zdjęć! __________________________ http://gawrychruda.suwalki.pl _________________________
design by SenTineL Wood.n