Souse vide

sobota, 02 czerwca 2018

Wędzone uda kurczaka, sous vide

 

Składniki:

  • uda kurczaka
  • sól kamienna
  • pieprz
  • rozmaryn
  • trawa żubrowa
  • miód

 

Z ud zdjęć skórę. Uda solimy na sucho używając 25-30g soli na kg mięsa. Do tego dodajemy zioła oraz łyżeczkę miodu na kg mięsa. Nacieramy uda i wkładamy do torebek, zamykamy próżniowo. Odkładamy do lodówki na 3 dni (temp. ok. 6st). Po tym czasie wyjmujemy z torebek, wieszamy na kijach wędzarniczych, osuszamy w wędzarni w temp ok. 50st. Następnie wędzimy do uzyskania złotej barwy w temp. 50-60 stopni. Po uzyskaniu odpowiedniego koloru studzimy w chłodnym miejscu i następnie wkładamy do torebek i jeszcze raz pakujemy próżniowo. Uda w torebkach wkładamy do wody, cyrkulator ustawiamy na 65st i obrabiamy termicznie 2,5-3h. Studzimy.

Uda tak wykonane są aromatyczne i chudziutkie, a zarazem kruche i soczyste.

Smacznego!

piątek, 25 maja 2018

Wędzony węgorz sous vide

 

 

Składniki:

- węgorze

- woda

- sól kamienna

- czosnek

- rozmaryn

- żelatyna

 

Węgorze po oczyszczeniu i wypatroszeniu solimy na mokro. Solankę przygotowujemy z wody z dodatkiem 40g soli kamiennej na 1 litr wody. Wkładamy węgorze do naczynia, zalewamy solanką, tak aby zakryła rybę, dodajemy zgniecione ząbki czosnku i rozmaryn. Odstawiamy do lodówki na noc.

Rano wyjmujemy węgorze, wieszamy na hakach celem ocieknięcia.

Wędzarnię rozgrzewamy do ok. 50-60 stopni. Wieszamy węgorze i osuszamy. Następnie wędzimy w takiej samej temperaturze do osiągnięcia złotej barwy.

Wyjmujemy węgorze z wędzarni i po ostygnięciu kroimy na kawałki. Wkładamy do worków do pakowania próżniowego, wsypujemy pół łyżeczki żelatyny i odsysamy powietrze.

Wkładamy worki z rybą do pojemnika z cyrkulatorem. Temperaturę ustawiamy na 55 stopni i tak obrabiamy termicznie rybę 2,5h. Wyjmujemy z wody i chłodzimy.  

Smacznego 

wtorek, 10 kwietnia 2018

Kurczak wędzony, sous vide

 


 

 

Składniki:

- kurczak wiejski lub z wolnego wybiegu

- woda

- sól kamienna

 

Kurczaka solimy przez noc w solance 50g soli na 1 litr wody. Odstawiamy w chłodne miejsce ok. 10st.

Rano wieszamy kurczaka celem ocieknięcia.

Wędzarnię rozgrzewamy do 50-60st. Wieszamy kurczaka, osuszamy i następnie wędzimy w temp. Ok. 50 st. do osiągnięcia złotej lub jasno brązowej barwy. Wyjmujemy kurczaki z wędzarni, wieszamy w chłodnym miejscu. Następnie po ostygnięciu do wnętrza kurczaka można włożyć gałązki ulubionych przypraw. Ja dałem rozmaryn. Wkładamy do torebki do pakowania próżniowego i zamykamy w próżni. Wkładamy kurczaka w torebce do wody i ustawiamy cyrkulator na 65st. Tak parzymy kurczaka 4h, jeśli jest duży to nawet 6h.

 

Tak przygotowany kurczaka jest aromatyczny, skórka jest jadalna, miękka, za to mięso szczególnie pierś bardzo delikatna, rozpływa się po przyciśnięciu językiem, ale kurczak jest zwięzły i nie rozpada się. Do tego wewnątrz kurczaka zbiera się troszkę smakowitej galaretki. 


Smacznego.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
design by SenTineL Wood.n
--------------------------- http://www.meblestylo.pl/ http:/www.starabania.pl http://www.baldaistylo.lt