Domowe słoiki, konserwy

piątek, 28 kwietnia 2017

Kiełbasa marynowana

 

 

Składniki:

1kg białej kiełbasy parzonej

 

Marynata:

- cebula czerwona 2 główki

- cebula biała 2 główki

- ziele angielskie 15 ziaren

- liść laurowy 15 szt

- czosnek 1 główka

- sól 100 g

- cukier 150 g

- ocet 10% 0,35 l

- koper świeży 1 pęczek

- olej 0,1l

- woda około 0,5l

 

Kiełbasę biała pokroić w kawałki, podsmażyć na smalcu. 

Cebulę pokrojona w wiórki smażymy na oleju do zeszklenia. Pod koniec dodajemy przyprawy i czosnek. Dodajemy wodę, a do niej jak zawrze sól i cukier oraz ocet. 

Kiełbasę wkładamy do słoika lub słoików, ja użyłam słoików 0,9l i 0,6l. Zalewamy słoiki przygotowaną gorąca zalewą, odwracamy i po ostygnięciu przenosimy w chłodne miejsce na kilka dni.  

Kiełbasa nadaje się do jedzenia po 3-4 dniach .

 

Podziękowania za inspirację dla wedzeniedomowe.pl  

sobota, 15 kwietnia 2017

Kiełbasa marynowana w pomidorach

 

Składniki:

1kg  kiełbasy białej parzonej, najlepiej własnej roboty

 

Sposób wykonania:

Kiełbasę biała pokroić w kawałki, podsmażyć na smalcu.

Przygotować w międzyczasie zalewę:

- ocet 3/4 szklanki

- 2 i 1/4 szklanki wody

- 10 ziaren ziela angielskiego

- kilka listków laurowych

- koncentrat pomidorowy 100g

- sos paprykowy ostry 3 łyżeczki (mieszanka ziół)

- cebula 300-400g

- cukier 5 łyżeczek

- sól 3 łyżeczki

- olej rzepakowy 12 łyżek

 

Cebulę pokrojona w wiórki smażymy na oleju pod koniec smażenia dodajemy sos paprykowy ostrego oraz koncentrat. Wodę gotujemy z przyprawami dodajemy ocet i wcześniej podsmażoną cebulę. Wszystko zagotowujemy.

 

Kiełbasę wkładamy do słoika lub słoików, ja użyłam słoików 0,9l i 0,6l. Zalewamy słoiki przygotowaną gorąca zalewą, odwracamy i po ostygnięciu przenosimy w chłodne miejsce na kilka dni.  




P.S.

Przepis zainspirowany wedzeniedomowe.pl 

środa, 27 kwietnia 2016

Dorsz w oleju - konserwa domowa

 

Składniki:

- dorsz, świeży 

- pieprz

- listek laurowy

- ocet winny

- olej

- sól 13-15g/kg ryby

Przygotowanie wsadu:

Dorsza po patroszeniu, oczyszczeniu kroimy w dzwonki tak, aby po włożeniu do konserwy nie dotykał wieczka.  Następnie wkładamy do naczynia, ważymy i  dodajemy sól w podanej ilości, mieszamy.

 

Napełnianie i zamykanie puszek:

Puszki i pokrywki przed napełnieniem należy wyparzyć. Następnie do puszek na dno wkładamy jeden dwa, trzy ziarenka pieprzu, listek laurowy, a następnie układamy dorsza. Dodajemy kilka kropli octu i zalewamy całość olejem roślinnym w ilości ok. 15-20ml. Całość musi być tak ułożona w konserwie aby po położeniu pokrywki i jej dociśnięciu nic nie wypływało, czyli zostawiamy trochę miejsca pod pokrywką.  

Jeśli jest taka możliwość puszki przed zamknięciem na puszkarce można zabezpieczyć CO2, czyli dwutlenkiem węgla. Polega to na przedmuchaniu gazem puszki. Puszkę z pokrywką stawiamy na obrotowej podstawie zamykarki, unosimy lekko wieczko, przedmuchujemy puszkę CO2 z butli i szybko kładziemy wieczko, dociskamy górny talerz zamykarki (puszkarki) i zaciskamy krawędź puszki i wieczka jednocześnie.

 

 


Po zamknięciu puszki należy poddać obróbce termicznej.

Konserwy należy tyndalizować, czyli potrójnie pasteryzować lub sterylizować. Ja w warunkach domowych do sterylizacji używam szybkowaru. Można użyć autoklawu, ale nie jest on u nas popularny.

Proces sterylizacji to podgrzanie wyrobu do temp. powyżej 100st. na określony czas.

Po ustawieniu konserw w szybkowarze i wlaniu dno naczynia ok. 4-5cm wody doprowadzamy szybkowar do stanu w którym przez zawór grzybkowy zaczyna uchodzić intensywnie para pod ciśnieniem. Od tego momentu mierzymy czas. Konserwy rybne sterylizujemy 30 min. Następnie wyłączamy grzanie, upuszczamy powoli ciśnienie, co chwilę odczekując i otwieramy szybkowar. Konserwy po sterylizacji przenosimy do naczynia z zimną, lodowatą wodą. Podczas chłodzenia konserw ja zmieniam wodę lub zostawiamy je w bieżącej, zimnej wodzie na ok. 2h, a następnie przenoszę do chłodnego pomieszczenia lub lodówki.

Konserwy należy schłodzić do uzyskania wewnątrz temp. ok. 6 stopni.

Smacznego  

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl