Z grilla i ogniska

czwartek, 11 lipca 2013

Zupa z kociołka


Kociołek do gotowania na ognisku to super sprzęt. Potrawy gotowane na ognisku są przednie. 

Można w nim robić różności. To co zrobiliśmy to był mix różnych mięs.

- karkówka,

- boczek,

- indyk

- warzywa

- przyprawy wg. uznania

- dużo papryki słodkiej i ostrej

 

Potrawka była ostra i gorąca.

Na początku do zagotowania była przykryta pokrywką, a potem ok 1h gotowała się bez przykrycia.

Smak super. Dzieci i koledzy naszych dzieci pałaszowały i o dokładkę nawet poprosiły, a na kolację jeszcze po talerzyku zjadły.

Fajnie jest, że nawet gdy pozostawimy kociołek nad wygasłym ogniskiem to potrawa cały czas jest ciepła przez kilka godzin. i można do niego wracać, póki się nie skończy.

Smacznego

czwartek, 09 maja 2013

Pieczonka-prażonka

 

Bardzo fajny i smaczny, a zarazem prosty sposób na zdrowy letni posiłek, zamiast grilla.

Potrzebny do tego jest kociołek żeliwny. Dostępne są w internecie. My kupiliśmy z lokalnej odlewni żeliwa 9 litrowy. Myślę, że potrawy starczy dla 8-10 osób do syta. 

 

Składnik potrawy:

- boczek, może być wędzony,

- kiełbasa najlepiej swojska, może być biała,

- królik,

- można też użyć innych rodzajów mięs: golonka, karkówka, 

- skórki wieprzowe,

- warzywa: kapusta, papryka, seler, por, cebula, czosnek, pietruszka, ...

- ziemniaki, najlepiej młode w mundurkach,

- pieprz i sól,

- woda,

- smalec,

 

Dno kociołka wykładamy liśćmi kapusty. Można też położyć skórki wieprzowe. Na to dajemy warzywa na zmianę z pokrojonym mięskiem, ziemniakami. Posypujemy pieprzem i solą. Wrzucamy na dno kawałek smalcu i wlewamy ok 0,5l wody lub przy golonce można zalać dobrym piwem. 

Przykrywamy liśćmi kapusty i zamykamy pokrywką. 

Zakręcamy dobrze garnek i wstawiamy do wcześniej dobrze rozgrzanego ogniska w gorący popiół. Utrzymujemy niewielki ogień pod lub wokół kociołka. Jak będzie za duży to się nam może przypalić na dnie. 

Od momentu, kiedy zobaczymy wydostającą się parę przez szczelinę pod pokrywką wystarczy prażyć ok. 40 minut i danie będzie gotowe.

Sporo informacji na temat kociołka i bogracza znajdziecie tutaj 

Smacznego

poniedziałek, 04 kwietnia 2011

Szaszłyki po rosyjsku

Składniki:

- 3kg mięsa wieprzowego - łopatka, karkówka, boczek

- kilka listków laurowych,

- 1/4 łyżeczki sody,

- 200g czarnego chleba rozmoczonego w wodzie,

- 1/4 szklanki rozpuszczonego masła,

- 5-6 dużych główek cebuli,

- łyżeczka curry,

- łyżeczka czarnego pieprzu,

- 1,5l litra wody,

 

Mięso pokroić. Cebulę pokroić w talarki. Przygotować wieczorem zalewę z przedstawionych składników. Wymieszać z kawałkami mięsa. Można do zalewy dodać np pieczarki. Zalew z mięsem odstawić do chłodnego miejsca i często mieszać.

 

Następnego dnia rano należy dodać do zalewy kilka łyżek octu.

Po południu można nadziewać na wykałaczki i piec w dowolny sposób.

Podawać z czym kto lubi.

Smacznego

Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl