Wyroby z ryb

poniedziałek, 30 października 2017

Tuńczyk zimno wędzony

 - tuńczyk

- sól morska

- zioła: pieprz kolorowy, kolendra, papryka, rozmaryn

 

Tuńczyka w plastrach solimy i układamy na tacce w chłodnym miejscu na 8-12h. Po tym czasie osuszamy za pomocą ręczników papierowych i nacieramy rozdrobnionymi ziołami, ale nie mielonymi, przyklejamy je do ryby. Układamy w pojemniku z pokrywką i odstawiamy na kilka godzin.

Następnie rybę układamy na kratki w wędzarni, osuszamy je powietrzem z min ilością dymu o temp. do 40 st. max. Później wędzimy dymem o temp. do max. 30 st. do momentu osiągnięcia jasno brązowej barwy.


Smacznego

 

niedziela, 19 czerwca 2016

Węgorz w galarecie po suwalsku

 

Składniki:

- węgorz świeży

- smalec

 

Sposób wykonania wg. mojej mamy:

Węgorza najlepiej żywego (świeżego) oczyszczamy ze śluzu. Metody są różne. Piasek, sól…

Następnie patroszymy go i kroimy na kawałki ok. 3-4cm długości. Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy przygotowane kawałki węgorza. Smażymy do miękkości, ale tak aby był sprężysty. Gorącego węgorza wkładamy do czystych wyparzonych słoików.

W czasie smażenia przygotowujemy zalewę:

- ocet spirytusowy ¾ szklanki

- woda 5 szklanek

- cebula

- przyprawy: pieprz, ziele angielskie na tzw. oko

- cukier 1 łyżka

- sól kamienna 1 łyżka

Do garnka wlewamy wodę i ocet oraz dodajemy wszystkie składniki. Zagotowujemy.

Gorącego włożonego do słoików węgorza  zalewamy zagotowaną, gorąca zalewą do krawędzi słoika. Słoiki zakręcamy, odwracamy i odstawiamy w temp. otoczenia do ostygnięcia. Następnie przenosimy do lodówki.

Najlepsza z tego przysmaku jest skóra. Sprężysta i smakowita. 


Smacznego

środa, 14 października 2015

Zapomniany łosoś, wędzony nocą Emotikon smile

 

Składniki:

- łosoś patroszony
- sól morska 20-30g/kg

Zapomniany bo po nasoleniu miałem go wędzić następnego dnia na zimno, a w związku z tym że zapomniałem o rybie łosoś solił się ponad dwie doby, a później wędziłem go nocą od 18:00 w borniaku. Temperatura otoczenia -2 stopnie. 

Wyszedł bardzo fajnie w związku z tym uważam, że warto go tak przygotować.

 

Sposób wykonania:

Łosoś najpierw został wyfiletowany. Następnie filety kroimy na kawałki, nacieramy dość sporą ilością soli 20-30g/kg. Układamy w pudełku warstwami, jeden kawałek skóra do dołu, drugi na wierzch skóra do góry i odstawiamy w chłodne miejsce (lodówka). Zostawiamy na 2-3 dni, dobrze byłoby przewrócić łososia warstwę górna na dół, soku nie zlewamy. Wyjmujemy z solenia, kładziemy na kratki na godzinkę celem ociekniecia i wstępnego osuszenia. Następnie wkładamy do wędzarni, ja wędziłem w borniaku zrębkami olchowymi i suszymy w temp ok. 40 stopni z użyciem borniakowego wentylatora.

 

Po osuszeniu wędzimy rybę w temp 30-40 stopni max. do uzyskania pomarańczowej barwy. Po kilku, kilkunastu godzinach otrzymujemy smaczną, jędrną rybę.

 

W stosunku do solenia w wodzie łosoś wyszedł bardziej zwięzły, coś jak tuńczyk. 

 

Smacznego

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl