Nalewki, napoje

niedziela, 21 grudnia 2014

Cydr domowy


Składniki:

- sok z jabłek niepasteryzowany. Odmiana tak co daje jasny sok.

- drożdże do cydru np. SPIRIT FERM Aromatic Cider 8G Yeast for 25L

- pożywka dla drożdży

 

Sok z jabłek wlać do galonu lub plastikowego pojemnik, wcześniej wyparzonego. Zmierzyć zawartość cukru w nastawie. U mnie miał 14blg. Rozrobić pożywkę zgodnie z instrukcją i dodać do nastawi. Z drożdży zrobić matkę. Tj. do szklanki wlać ok. 10-150ml ciepłej wody temp. 20-25 stopni. Wsypać 2 łyżeczki cukru. Wymieszać i wsypać drożdże. Poczekać aż zaczną pracować. Dodać do nastawu. Wymieszać. Pojemnik zatkać rurką fermentacyjną. Temp. otoczenia ok. 20-25 stopni.

 

Fermentacja trwa 3-4 tygodnie do momentu aż przerobiony zostanie cukier (blg bliskie 0).


Rozrabiamy np bentonit i dodajemy do nastawu.

Następnie zlewamy z nad osadu i wlewamy do butelek. Do każdej butelki dodajemy ok. 2-3g cukru. Kapslujemy i odstawiamy do POM o temp 15-20 stopni. Po ok. 2 tygodniach można przenieść do chłodnego.

Cydr gotowy i nagazowany. Jedni piją go na świeżo, jednak podobnie jak piwo potrzebuje czasu aby dojrzeć.

Po dwóch miesiącach zmienił zupełnie smak. Troszkę kwaskowy. Można go pić np z sokiem.

Smacznego

piątek, 27 grudnia 2013

Podpiwek

Składniki:

- podpiwek kujawski,

- drożdże suche lub świeże,

- cukier,

 

Do 10 l gorącej zagotowanej wody wrzucić opakowanie zawartość paczki, gotować ok. 10 min. Ja wrzucam opakowanie do bawełnianej skarpety do gotowania chmielu i wrzucam do wody, aby nie trzeba było cedzić.

Jeśli nie mamy takiej skarpety to należy przecedzić przez gęste płótno i dodać do niego ok. 500g cukru.

Rozrobić 5g świeżych drożdży lub 10g suchych piekarniczych w ok. szklance chłodnego roztworu do którego dodajemy 1-2 łyżeczki cukru. Jak starter ruszy wlewamy go do ostudzonego do temp ok. 25 stopni roztworu. Wymieszać i pozostawić w dużym naczyniu w temp pokojowej do moment, aż roztwór ruszy, tj. pojawi się pianka na powierzchni.

Zlać do butelek szklanych lub plastikowych. Pozostawić na 3-5 dni sprawdzając stopień fermentacji, tj. do momenty, aż mocno się nagazuje i nie będzie już takie słodkie, czyli będzie nam odpowiadało smakowo. Przenieść do pomieszczenia o temp. poniżej 6 stopni, aby zatrzymać fermentację.

Spożywać schłodzone.

Uwaga. Po przeniesieniu do ciepłego pomieszczenia zacznie ponownie fermentować.

wtorek, 06 sierpnia 2013

Kwas chlebowy


Właśnie zrobiłem prawdziwy kwas chlebowy. W smaku nie porównywalny z sklepowymi "kwasami". Receptura pochodzi z stron rosyjskojęzycznych.

Składniki:

- chleb ciemny, ja użyłem litewskiego z dodatkiem kminku i z dodatkiem śliwek. 300 gr (suszony, 500gr świeży),
- cukier 300 gr,
- drożdże suszone 0,5-1 gr/litr, świeże 3g/litr,
woda 5 litrów

Chlebek kroimy na paski lub kromki i wkładamy do piekarnika. 180 stopni i suszymy lekko przypiekając, nie za mocno bo kwas będzie gorzki.
Następnie gotujemy wodę . Wysuszony chleb wkładamy do naczynia i zalewamy 3 litrami wrzącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. 
Zlewamy powstały płyn przez np. pieluchę tetrową i chlebek na pieluszce przelewamy pozostałą przegotowaną wodą. Dodajemy cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. 

Do ok 100g otrzymanego płynu dodajemy 2 łyżeczki cukru i przygotowujemy matkę drożdżową - temp płynu ok. 30 stopni. Czekamy, aż ruszy i wlewamy do otwartego naczynia z esencją.
Odstawiamy na ok dobę.

Jak ruszy proces fermentacji czekamy jeszcze dobę. Zlewamy do butelek, ale nie zakręcamy do końca kapsli (zostawiamy tak aby nie weszły muszki i gaz uchodził). Odstawimy na ok 24-48h w temp. pokojowej. Jak smak jest ok. czyli nie za słodkie i nam odpowiada to dokręcamy korki i odstawiamy na dobę do nagazowania. Można do lodówki lub chłodnej piwnicy. 

Smacznego

 
1 , 2 , 3 , 4
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl