sobota, 09 marca 2019

Koniec bloga na blox

 

Niestety otrzymałem nie miłą informację od Agory, iż nasz blog przestanie działać z końcem kwietnia. 

"Decyzja o zamknięciu Bloxa nie była łatwa. Wiemy, że ten blog to kawałek Twojego życia i dlatego robimy wszystko, co w naszej mocy, żeby ułatwić Ci przeniesienie go w nowe miejsce.

Drogi użytkowniku, bardzo nam przykro 29 kwietnia 2019 Blox.pl zostanie zamknięty i Twój blog http://wyrobydomowe.blox.pl przestanie działać. " :-(

 

W związku z tym muszę przenieść go w inne miejsce. 

Domena została już wykupiona, miejsce na serwerze też. Teraz blog będzie pod adresem:

http://wyrobydomowe.com.pl/

 

Troszkę czasu i stare przepisy z 10 lat zostaną przeniesione, a nowe pojawią się już na nowym miejscu

Dziękuję wszystkim za ponad 3,5 miliona odwiedzin. Dla mnie to sukces! Ogromne dzięki! Z tego wiem, że blog jest potrzebny! Dalej będzie pod nowym adresem: www.wrobydomowe.com.pl  

 

Czuj dym 

 

czwartek, 21 lutego 2019

Szynka wołowa sous vide

 

Składniki:

- szynka wołowa

- poklosól+sól kamienna 1:1 25g/kg

- pieprz czarny

- listek laurowy

- jałowiec

- czosnek

- miód

- żelatyna

 

Przygotowany kawałek szynki wołowej peklujemy na sucho 7 dni. Nacieramy go mieszanka soli kamiennej z peklosolą zmieszanymi w stosunku 1:1. Następnie nacieramy jedną, dwoma łyżkami miodu. Wkładamy tak natartą szynkę do worka do pakowania próżniowego  wkładamy z każdej strony przyprawy oraz zgniecione ząbki czosnku. Zamykamy worek za pomocą pakowarki i odkładamy w chłodne miejsce na tydzień. Jak szynka w worku puści soki przekładamy ją raz dziennie na drugą stronę. Następnie po tym czasie rozcinamy worek, wyjmujemy szynkę i osuszamy jej powierzchnię papierowymi ręcznikami. Wkładamy ponownie do nowego worka do pakowania próżniowego i obsypujemy jedną, dwoma łyżeczkami żelatyny. Zamykamy worek za pomocą pakowarki.  

Wkładamy szynkę w worku do naczynia z wodą w którym będziemy obrabiać ja termicznie metodą sous vide. Parametry obróbki to 60 stopni o 7-8 godzin.  Po tym czasie przenosimy worek do chłodnego miejsca celem ostudzenia. Tak przygotowana szynka jest krucha i delikatna.


Smacznego.

wtorek, 15 stycznia 2019

Sztuka mięsa w konserwie

 

 

Składniki:

- łopatka wieprzowa

- pieprz

- listek laurowy

- peklosól 15g/kg 

 

Przygotowanie wsadu:

Łopatkę wykrawamy dostosowując kawałek mięsa do wielkości puszki. Mięso nacieramy peklosolą i odstawiamy w chłodne miejsce na 48h. 

 

Napełnianie i zamykanie puszek Puszkopol

Puszki i pokrywki przed napełnieniem należy wyparzyć. Następnie do puszek na dno wkładamy dwa, trzy ziarenka pieprzu, listek laurowy i układamy na to mięso. Można na wierzch położyć listek laurowy. Całość w konserwie musi być tak ułożona, aby zostało nieco miejsca na pokrywkę.   

Puszkę stawiamy na obrotowym stoliku zamykarki i zaginamy krawędź. 



Po zamknięciu puszki należy poddać obróbce termicznej.

Konserwy należy tyndalizować, czyli potrójnie pasteryzować lub sterylizować. Ja w warunkach domowych do sterylizacji używam szybkowaru. 

Proces sterylizacji to podgrzanie wyrobu do temp. powyżej 100st. na określony czas.

Po ustawieniu konserw w szybkowarze i wlaniu dno naczynia ok. 4-5cm wody doprowadzamy szybkowar do stanu w którym przez zawór grzybkowy zaczyna uchodzić intensywnie para pod ciśnieniem. Od tego momentu mierzymy czas. Konserwę sterylizujemy 45 min. Następnie wyłączamy grzanie, upuszczamy powoli ciśnienie, co chwilę odczekując i otwieramy szybkowar. Konserwy po sterylizacji przenosimy do naczynia z zimną, lodowatą wodą. Podczas chłodzenia konserw ja zmieniam wodę lub zostawiamy je w bieżącej wodzie, a następnie przenoszę do chłodnego pomieszczenia lub lodówki.

Konserwy należy schłodzić do uzyskania wewnątrz temp. ok. 6 stopni.

Tak wygląda konserwa po otwarciu

Smacznego

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 234
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
design by SenTineL Wood.n
--------------------------- http://wyrobydomowe.com.pl/ http://www.meblestylo.pl/ http:/www.starabania.pl http://www.baldaistylo.lt