O nas

czwartek, 10 października 2013

Jesteśmy dla Was również na: 

                  

Jeśli podoba się Wam nasz FB i blog oraz chcecie widzieć wszystkie nasze posty dodajcie nas do "Lubię to”.

 

Ten blog został przez portal wedlinydomowe.pl wyróżniony Rekomendacją Wędzarniczej Braci za długoletnią współpracę oraz osiągnięcia na rzecz popularyzacji tradycyjnych metod domowej produkcji wędlin.

 

00:55, beiot , O nas
Link
czwartek, 15 października 2009

Witam


Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem - głosił Hipokrates
(460-370 p.n.e.)

Jednak zapis ten dotyczył czasów w których nie było wysoko przetworzonej żywności. Obecnie oferowana na rynku żywności w większości przypadków naszpikowana jest chemią, w tym fosforanami, wzmacniaczami smaku i zapachu, wypełniaczami oraz konserwantami i barwnikami. Znamy to wszyscy jednak nie wszyscy chcemy na to zwracać uwagę.

Wystarczy tylko przed zakupem dowolnego wyrobu zapoznać się ze składem produktu, aby zrezygnować z jego zakupu i wybrać lepszy. To początek drogi...

Właśnie zwracanie uwagi na to co kupuję spowodowało, że zacząłem szukać drogi wyjścia z tej sytuacji. Zdrowie dzieci i naszego społeczeństwa jest coraz w gorszej kondycji. Łapiemy alergie, uczulenia i jesteśmy coraz bardziej podatni na wpływy skażonego chemią otoczenia. Producenci w pogodni za zwiększeniem wydajności i obniżeniem ceny produktu robią coraz dziwniejsze produkty odbiegające bardzo od tych produkowanych w Polsce np. w latach 70-80 wg. Norm Branżowych, a które obecnie niestety nie obowiązują. 

Wędliny w moim domu robiono od zawsze, ale raczej okazjonalnie. Jakość produktów oferowanych w sklepach i troska o stan zdrowia własnych dzieci oraz rodziny spowodowały, że postanowiłem z tym walczyć robiąc własnoręcznie lepszą żywność dla własnej rodzinki i razem z nią.

Trzymając się obranej drogi od grudnia roku 2008 robimy sami wędliny, pieczemy chleb, robimy przetwory z warzyw i owoców z własnego ogródka (a mieszkamy w mieście). Na początku robiłem wędzonki i kiełbasę tzw. "co się nawinie" i woziłem do wędzenia. Obecnie po prawie roku mam już własną masarenkę (przydomową) i wędzarnię. Od grudnia 2008 robię prawie w 100% nie kupujemy kiełbas i wędlin w sklepie!!! Jeśli to okazjonalnie na targach tzw. wędliny ekologiczne, celem poznania smaku i znalezienia nowego pomysłu na wyrób. Wiem, że nie jestem dobrym obywatelem i nie daję zarobić producentom, jednak wiem, że oni o mnie na pewno nie zadbają. 

W lutym 2009 roku trafiłem na stronę wędliny domowe i przepadłem. Dzięki ludziom z forum zgłębiam wiedzę i robię coraz to nowe wyroby. Teraz systematycznie robię co się tylko da z mięsa różnego rodzaju ku uciesze domowników. Od szynek, przez kiełbasy, mielonki, salcesony, kiszki, rolady po pasztety z różnych mięs w tym z dziczyzny. Dodatkowo zajmuję się również przerobem nabiału na serki i sery twarogowe, a także wyrobem domowego piwa ze słodu!

W miarę możliwości i posiadanego czasu, którego obecnie za dużo nie mam (masarstwo zabiera dużo czasu) będę sukcesywnie zamieszczał relacje z kolejnych moich produkcji i poczynań. Powiem, że droga którą wybrałem nie jest łatwa i wymaga wielu wyrzeczeń. Wielu mówi mi, że łatwiej jest iść do sklepu i coś kupić, niż bawić się w własne wyroby i poświęcać swój czas.

 

Wbrew pozorom domowy wyrób wędlin nie jest trudny. Każdy mając maszynkę do mięsa w k

Szczerze polecam każdemu produkcję własnych wędlin dla zdrowia naszych rodzin, a w szczególności dzieci oraz poznania, przypomnienia sobie smaku prawdziwych kiełbas i szynek. Takie wyroby można wykonać nawet przy braku wędzarni. Na początek można zrobić dobre wyroby z szynkowarki, pasztetową, czy salceson lub kiełbasę białą, albo uwędzić skrzydełka  na patelni. Wędliny można też wykonać w domu i zawieźć do wędzenia. Następnym krokiem będzie budowa lub zakup własnej wędzarni na działkę i wykonanie pomieszczenia na masarenkę domową.

 

W chwili obecnej tj. po ponad dwóch latach odwyku od przemysłowych produktów wysokowydajnych mogę powiedzieć, że dzieci nie mają żadnych alergii, czy uczuleń. Coś w tym musi być. Młodszy synek od początku życia wychowywał się wyłącznie na naszych wyrobach. Kiełbasę i ogórek kiszony zaczął jeść od 6 miesiąca życia i do dzisiaj mu tak zostało. Widać, że ma zdrowszy i silniejszy organizm od starszego, który trochę w swoim młodym życiu zjadł chemii, zanim przeszedł na swoje. Jedzą każdy rodzaj kiełbasy i nie narzekają że są twarde. Nauczyły się gryźć od małego i nie wolą tylko parówek jak większość dzieci. 

Wyroby pokazane na blogu powstały i powstają w oparciu o przepisy stare normy branzowe, posiadaną literaturę z własnej biblioteczki, przepisy znalezione w internecie na różnych stronach oraz własne pomysły. Często są modyfikowane pod gusty i smak domowników. Jeśli materiały na tej stronie są Wam pomocne to bardzo się cieszymy.

Produkcja pieczywa i innych mącznych wyrobów mącznych to domena to inna bajka, mojej żony!

Wyroby mączne, chleby, bułeczki, słodkości i różne smakowite potrawy to jej świat i ja się tam do mąki nie mieszam. To jej dzieła możecie tu oglądać. Znajdziecie tu tradycyjne wyroby z Podlasia oraz Litwy, Rosji, Ukrainy i innych stron świata.

W przypadku pytań proszę pisać na: wyrobydomowe@gmail.com lub zadawać na facebooku. W miarę możliwości postaramy się pomóc.

Na zakończenie powiem, że obecnie w dalszym ciągu sami robimy wędliny, chleby, czasem sery, itp., a dodatkowo staramy się wciągnąć do tego jak najwięcej osób.

 

Robimy to z naszego przekonania, za free w miarę naszego wolnego czasu i z własnych środków. Mamy nadzieję, że pozytywnie zarażamy innych swoją pasją i tak będziemy postrzegani.

Nie dajmy się śmieciowemu jedzeniu! Najważniejsza jest świadomość tego co się je, reszta przyjedzie z czasem. 

Z wędzarniczym pozdrowieniem

Czuj Dym

wyrobydomowe@gmail.com 

Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania bez mojej zgody!!!

Niestety zdarzyły sie już przypadki wykorzystania moich zdjęć jako własnych do celów komercyjnych!!! A fe.


Wykorzystanie treści zawartych na blogu oraz zdjęć naszego autorstwa w celach komercyjnych wymaga zgody autorów. 

                   

 

Jeśli podoba się Wam nasz FB i blog oraz chcecie widzieć wszystkie nasze posty dodajcie nas do "Lubię to”.

 Czuj dym

__________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________ Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! _________________________ przepisy kulinarne _________________________ Durszlak.pl __________________________ myTaste.pl __________________________ Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów __________________________ Lista Blogów Kulinarnych _________________________ Katalog-blogow.pl __________________________ Akcja: Nie kradnij zdjęć! __________________________ http://www.dzikiesmaki.blox.pl _________________________
design by SenTineL Wood.n
_______________________ FlyB - Kulinaria Odszukaj.com - przepisy kulinarne __________________________