Blog > Komentarze do wpisu

Ozory Sous Vide

Ozory Sous Vide 

 

Składniki:

- ozory wieprzowe lub z dzika

- peklosól

- pieprz

- czosnek

- jałowiec

 

Ozory po odcięciu ślinianek peklujemy w chłodnym miejscu na mokro wg. tabeli 7-10 dni do zalewy dodajemy przyprawy. Następnie sparzamy je, czyli wkładamy do gotującej się wody na kilka minut i obieramy, czyścimy ze skóry. Wieszamy w wędzarni i osuszamy ich powierzchnię, aż będzie w dotyku sucha. Ozory wędzimy w temp 50-60 stopni do uzyskania brązowej barwy.

Teraz ozory pakujemy próżniowo w torebki i wkładamy do naczynia w którym będziemy parzyli je metodą sous vide. Proces parzenia prowadzimy w temp. 66 stopni przez 6 h. Jeśli ozory są większe, czyli pochodzą ze starszych sztuk to czas spokojnie można wydłużyć do 8-10h obniżając temp. do 65-64stopni .Następnie wyjmujemy z wody i studzimy. Tak przygotowany produkt zapakowany próżniowo po parzeniu możemy przechowywać bez mrożenia w temp. ok. 6 stopni przez 1 nawet dwa tygodnie lub możemy zamrozić w tym opakowaniu.  

Smacznego

czwartek, 01 marca 2018, beiot
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
-
Gość: Alex, *.free.aero2.net.pl
2018/05/23 13:33:12
Hej. Robercie :) , czy moge zapeklowac na sucho takie ozory jak np. na kielbase itp ?:) Pozdrawiam
-
2018/05/24 10:06:44
Witam. :-) Można tylko czas musi być odpowiedni, aby nie było wewnątrz szarego oka. Rozumiem, że w całości, a nie tak jak mięso na kiełbasę pokrojone w kostkę. Pozdrawiam
-
Gość: Alex, *.free.aero2.net.pl
2018/06/12 09:14:42
Jak zawsze eksperymentuje , zapeklowalem w kostke na sucho 2 doby , bede robil konserwe, jak wyjdzie zobaczymy. :)
-
Gość: Alex, *.free.aero2.net.pl
2018/06/12 09:15:33
Dziekuje za odp. :) Pozdrawiam
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
design by SenTineL Wood.n
--------------------------- http://www.meblestylo.pl/ http:/www.starabania.pl http://www.baldaistylo.lt