Blog > Komentarze do wpisu

Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne

Najlepsze i najbardziej aromatyczne pierniczki, jakie do tej pory robiła moja żona, a to dzięki Halusiu. Wielkie dzięki za przepis !



Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 8 żółtek,
  • 3 białka,
  • 1 szklanki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżeczki sody,
  • 4 łyżeczki przypraw do pierniczków (1 cynamonu, 1 goździków, 1 kardamonu, 1 imbiru), można dodać przyprawę do pierników,
  • 1 kostka masła/margaryny (250 g),
  • 1 słoik miodu (400 g) miodu (preferuję naturalny)

 


Ciasto należy zagnieść dzień przed planowanym pieczeniem!

 

Kakao wymieszać z mąką w dużej misce i odstawić.

 

Miód zagotować z przyprawami (ja mocno rozgrzałam, ale nie gotowałam), zestawić z ognia, włożyć masło i poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie.

W ogrzanej do temperatury pokojowej śmietanie rozpuścić sodę i odstawić - śmietana; zwiększy swoją objętość.

Białka ubić na pianę, dodać cukier i przy ciągłym ubijaniu dodawać żółtka.

Ubite jaja wlać do mąki i delikatnie wymieszać; wlać miód i mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie, ale w ciągu 24 h osiągnie odpowiednią gęstość. Ciasto przykryć i odstawić w chłodne miejsce na dobę.

Następnego dnia ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać pierniczki. Należy robić to sprawnie podsypując mocno mąką,  bo podczas ogrzewania ciasto zaczyna się bardziej kleić.

Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, a pierniczki układać w pewnej odległości od siebie.

Piec w temperaturze 180?C przez 7-12 minut ( W zależności od grubości) Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem. 


Pierniczki są mięciutkie jak są ciepłe, a potem lekko twardnieją. Zmiękną ponownie po ok. 2 tygodniach, (czyli piec już J, tzn.: minimum 2 tygodnie przed świętami).  Przechowywać w szczelnym pojemniku. Po dwóch tygodniach pierniczki możemy polać czekoladą, polewą czekoladową lub lukrem i ozdobić według własnego upodobania.

 

Smacznego

wtorek, 21 listopada 2017, beiot
Tagi: ciasta
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
design by SenTineL Wood.n
--------------------------- http://www.meblestylo.pl/ http:/www.starabania.pl http://www.baldaistylo.lt