Blog > Komentarze do wpisu

Udziec wędzony na zimno w borniaku

Udziec wędzony na zimno w borniaku

 

Składniki:

- szynka z sarny lub jagnięca, wykonuję tak samo

- czosnek

- rozmaryn

- pieprz

- jałowiec

- papryka ostra

- tymianek

- listek laurowy

- miód

- chipsy dębowe mocno palone

- czerwone wino wytrawne

- peklosól + sól morska 1:1 30g/kg

 

Udziec najpierw nastrzykujemy 10% solanką. Następnie nakłuwamy cienki nożem i w powstałe kieszonki wciskamy ząbki czosnku. Układamy w naczyniu do peklowania, nacieramy solą, przyprawami, które dodaję w całości nie mielone oraz wsypujemy małą garść chipsów dębowych, czyli wiórek jakie używamy do zaprawiania alkoholi, dodajemy łyżkę miodu i wlewamy 1/3 szklanki wina. Masujemy udziec i odstawiamy w chłodne miejsce na 7dni. Codziennie przewracamy go, sprawdzamy zapach i wygląd. Następnie wyjmujemy, nie ocieramy z przypraw i chipsów, wieszamy na haku na dobę w chłodnym miejscu celem ocieknięcia i osuszenia. Wędzarnię rozgrzewamy do około 40 stopni i suszymy udziec.

Z uwagi na długi czas wędzenia użyłem do tego wędzarni borniaka. Do suszenia użyłem wentylatora dołączonego do wędzarni. Temperatura ustawiona na 40 stopni wentylator włożony w otwór na generator, szyberek całkowicie otwarty. Czas osuszania 1 godzina. Następnie do wędzenia użyłem zrąbków bukowych. Generator zasypany zrębkami wystarcza na 6h wędzenia. Wędzenie prowadziłem w temp 30 stopni przez 7 dni. Pierwsze wędzenie trwało 8h, a każde następne ok. 4h.

 

Pomiędzy wędzeniami robiłem jednodniowe przerwy. W tym czasie udziec wisiał w chłodnej wędzarni (temp ok. 10 stopni).

Wyrób o bardzo wyrazistym dojrzałym smaku.

Smacznego

niedziela, 08 października 2017, beiot
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/10/15 14:35:24
Ależ super wygląda ten udziec :D Nigdy takiego nie jadłam jeszcze, trzeba będzie to zmienić :P
-
2017/10/16 18:51:10
Taki mój pomysł. Smak jest przyjemny, a wygląd intrygujący. Podczas krojenia na plastry ta posypka odpada ;-)
-
Gość: bob gordon, 80.241.81.*
2017/12/10 21:49:41
Witam, bardzo cenie ludzi, którzy uciekają od przemysłowego żywienia na szprycowanego chemia i konserwantami i zdecydowali na produkcje własnej, zdrowej żywności, ale mam jedno pytanie odnośnie do używania peklosoli, czy aby na pewno jest to dobry wybór, czy raczej nieświadomość tego ze peklosól zawiera konserwant E250 ?
-
2017/12/11 14:47:10
Witam i dziękuję.
Odnośnie peklosoli i zawartych w niej azotynów, azotanów sodu to nie jest to nieświadome. Pisze o tym w książka oraz trochę tu:
wyrobydomowe.blox.pl/2010/09/Azotan-i-azotyn-a-nitrozoaminy-Zagadnienia.html

Wybór, ale świadomy zostawiam wykonawcy wyrobów. Na początku lepiej robić z zastosowaniem peklosoli (bezpieczniej), a później już można, ale świadomie wybierać. Na początku można popełnić błędy, które mogą źle się skończyć.
Saletra była kiedyś stosowana powszechnie, a peklosól to lepsze wyjście.
Ja to określam złem koniecznym i stosuję, często mieszając z solą 1:1.

Pozdrawiam Robert
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
design by SenTineL Wood.n
--------------------------- http://www.meblestylo.pl/ http:/www.starabania.pl http://www.baldaistylo.lt