Blog > Komentarze do wpisu

Golonka z indyka wędzona i parzona

Golonka z indyka wędzona i parzona


 

- golonki z indyka

- rozmaryn

- trawa żubrowa

- cząber

- miód

- czerwone wino wytrawne

- peklosól + sól kamienna 1:1

  

Golonki lub uda z indyka peklujemy na sucho. Golonki nacieramy mieszanka soli z peklosolą 1:1 stosując 25-27g na kg mięsa jeśli będziemy parzyć metodą sous vide jak ja lub 30 g standardowo.

Zdejmujemy skórę z golonek i nacieramy je mieszanką soli z dodatkiem zioła i miód, następnie dodajemy do pojemnika 1/2 szklanki wina na 1-1,5kg mięsa. Mieszamy wszystko w pojemniku i odstawiamy do lodówki na 7 dni. Codziennie obracamy mięso w powstałej zalewie. 

Następnie mięso z indyka  wieszamy na hakach i ociekamy co najmniej prze noc w chłodnym pomieszczeniu.

Wędzarnię rozgrzewamy do 40-50 st. I osuszamy wędliny. Ja wędziłem w borniaku i osuszałem za pomocą wentylatora ok. 20-30 min. Mięso wędzimy w temp. do 60 stopni do uzyskania brązowej barwy. Następnie poddajemy je obróbce termicznej. Pieczemy lub parzymy. W tym przypadku ja zastosowałem metodę sous vide. Po zapakowaniu golonek do torebek, próżniowo parzyłem je 6 godzin w temp. 62 stopnie.

Wyrób po parzeniu studzimy w chłodnym miejscu.

Smacznego

wtorek, 29 sierpnia 2017, beiot
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/08/30 11:11:49
Wygląda ciekawie :) Jak długo trzymamy mięsko w lodówce przed wędzeniem???
-
2017/08/30 14:06:29
Ja zazwyczaj na sucho pekluję 5-7 dni. Tu były peklowane 7 dni
-
2017/08/31 17:24:09
Świetnie się prezentuję ta golonka, coś czuję, ze zostanie ulubionym daniem mojego męża :p
-
2017/09/01 16:21:52
No i super. Czekam na opinię smakosza. Powodzenia i czuj dym :-)
-
2017/09/04 10:49:50
Wygląda megasmacznie. Ślinka cieknie. Mi nigdy nie wyjdzie taki piękny kolor.
-
2017/09/05 10:46:10
Wyjdzie. Trzeba dodać tylko wina czerwonego do peklowania na sucho. Można też dodać wiórek dębowych palonych, takie jak daje się do alkoholu.
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl