Blog > Komentarze do wpisu

Wędzona ośmiornica

Wędzona ośmiornica

 

Składniki:

- ośmiornice mrożone (tylko takie u nas są dostępne) :-(

- sól kamienna

 

Ośmiornice odmrażamy. W naczyniu zagotowujemy wodę. Wkładamy na chwilę do wrzątku ośmiornice i wyciągamy. Hartujemy tak kilka razy. Wkładamy  do tej samej wody i gotujemy do miękkości. Stopień gotowania sprawdzamy szpikulcem. Wyjmujemy z wody studzimy. Sporządzamy solankę 40g soli na litr wody. Wkładamy ośmiornice do solanki na noc. Wieszamy ośmiornice na przędzy z bawełny celem ocieknięcia.

Wieszamy ośmiornice w wędzarni rozgrzanej do temp. 40 stopni osuszamy i wędzimy w takiej temp. 3-4 h. Ja do wędzenia użyłem wędzarni borniaka. 

Chłodzimy do temp poniżej 18 stopni w chłodnym pomieszczeniu.   

Smacznego  

sobota, 08 lipca 2017, beiot
Tagi: owoce morza
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/07/08 21:22:18
Wędzonej ośmiornicy nigdy nie jadłam... Ciekawy pomysł :)
-
Gość: Tomek, *.dynamic-ww-10.vectranet.pl
2017/07/18 18:51:50
Tak mi się marzy usługa dostępu do wędzarni na godziny. Niestety w bloku zostaje jedynie szynkowar...
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl