Blog > Komentarze do wpisu

Golonka sous vide

Golonka sous vide 

 

Składniki:

- golonka wieprzowa z kością

- pieprz

- listek laurowy

- czosnek

- peklosól

- woda

 

Golonkę peklujemy w chłodnym miejscu w całości na mokro 5-7 dni z nastrzykiem, szczególnie blisko kości. Solankę przygotowujemy na ogólnych zasadach dodajemy przyprawy i czosnek. Następnie po tym czasie golonkę wkładamy do woreczka do pakowania próżniowego, można wrzucić tam dodatkowo dwa ząbki czosnku i listki laurowe. Zamykamy worek w pacz kowarce.

Następnie golonkę poddajemy obróbce termicznej metoda sous vide. Czas obróbki wynosi 10-12h w temp. 69-70stopni. Zasada jest taka im większa golonka lub z starszego świniaka tym czas trzeba wydłużyć. Ta na zdjęciu to tylna golonka ok 1,2kg. 

Po tym etapie przenosimy przygotowaną golonkę do chłodnego miejsca celem wystygnięcia i przechowujemy w lodówce.

Tak przygotowana wędlina może być przechowywana bez rozpakowania w temp. 6 stopni  do 10 dni.

 

Golonka po wyjęciu z woreczka z otoczką z galaretki


Smacznego

poniedziałek, 12 czerwca 2017, beiot
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: MM, *.adsl.cybercity.dk
2017/08/25 23:25:08
Z mojego doswiadczenia a uzywam sous vide wielu lat , golonka najlepiej wychodzi przygotowana w temp. 65 st.C i "gotowana" 18 h. Natomiast szynka wedzona 1 kg. - 62
st.C i 8 h. Przedłużenie parzenia nie jest wskazane bo zmienia bardzo strukture miesa i powoduje ze produkt jest niesmaczny.
Pozdrawiam serdecznie.
MM
-
2017/08/26 12:01:55
Dziękuję za podpowiedź. Następnym razem spróbuję tak parzyć golonkę.
Z zastosowaniem tej metody do obróbki termicznej wędlin dopiero zaczynam i cały czas testuję czasy i temperatury. Wiem, że mięso na wyroby kulinarne przygotowywane jest w niższych temp. i czasem bardzo długo. Zauważyłem jednak, że ich struktura jest wtedy bardzo krucha, a przy wędlinach nie jest to oczekiwane. Wędliny przygotowuję w zakresie temp 62-68st i czasie 6-14h, nie dotyczy kiełbas.
Pozdrawiam i czuj dym
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl