Blog > Komentarze do wpisu

Szynka prasowana jak z Pewexu

Szynka prasowana, Sous Vide, jak z Pewexu

 

Składniki:

- szynka wieprzowa

- peklosól + sól morska 1:1

- sos sojowy

- woda

 

Przygotowujemy solankę do peklowania na mokro na 5-7 dni stosując ok. 45-50g mieszanki soli z peklosolą na 0,5l wody. Dodajemy do solanki 1-2 łyżki sosu sojowego. Szynkę nastrzykujemy co kilka centymetrów. Wkładamy szynkę do pojemnika, zalewamy pozostałą solanką.  Odstawiamy w chłodne miejsce. W trakcie peklowania sprawdzamy stan solanki i mięsa. Po tym czasie wyjmujemy szynkę i wkładamy do praski. Przy tej metodzie nie stosuję worków, ponieważ, praska nie będzie całkowicie zalana.

Wstawiamy praskę do termosu. Wlewamy wodę tak aby nie zalać praski i cyrkulator był odpowiednio zanurzony. Ma on swoje min i max zanurzenia. Zamykamy pokrywę termosu wkładamy cyrkulator, ustawiamy temp na 65 stopni i czas na 5h. Uruchamiamy cyrkulator i możemy zapomnieć  na ten czas o wyrobie. Niektóre cyrkulatory mają timer, także sam może się wyłączyć. Parzyć tą metodą można w inny dowolny sposób opisany w technologii metody.

Po tym czasie wyjmujemy praskę z wody zwalniamy docisk i wstawiamy do chłodnej wody. Po schłodzeniu wyroby wyjmujemy z praski i przechowujemy w chłodnym miejscu. Wyrób jest mniej trwały w stosunku do wędzonego.

Uzyskany smak wyrobu jest zbliżony do szynek kiedyś sprzedawanych w Pewexie czy Baltonie J

 

Smacznego

  

czwartek, 13 kwietnia 2017, beiot
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: quartzu, *.play-internet.pl
2017/04/15 00:26:30
Wesołych. :) Z Pewexu Panie to ja znałem tylko widoki przez szybę. ;) To ma być jak "polish ham" w tych trójkątnych konserwach? Bo teraz niby to można dostać, Krakus chyba robi. Ale z tymi starymi nie ma nic wspólnego...
-
Gość: Stanisław, *.ipv4.supernova.orange.pl
2017/04/15 15:37:37
A tej wody to ile do tej solanki?
-
2017/04/15 18:30:56
na 0,5l już dopisałem. :-)
-
Gość: quartzu, *.play-internet.pl
2017/04/15 18:54:55
Uuu, no to solizna po nastrzyku będzie taka jak w sklepach. Jeszcze sos sojowy...
-
2017/04/16 03:03:35
Norma w stosunku do podanej w technologii troszkę mniejsza ok 10-15 % w przypadku tej metody jest wskazana.
Proponuję wymianę solanki i moczenie w wodzie w sposób już opisany. Czyli woda 2h , sprawdzamy słoność wody, jeśli czuć sól to wymiana po godzinie test i tak dalej, aż w wodzie nie czuć słoności
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl