Blog > Komentarze do wpisu

Wędzarnia, grill i piec chlebowy - kombajn beiota

Wędzarnia, grill i piec chlebowy - beiot 2017/2018

 

Nowy projekt i zadanie do wykonania!

Spróbuję połączyć funkcjonalność i wygląd. Zobaczymy czy spodoba się Wam mój nowy pomysł. 

Wszystko powstało w mojej głowie i projektu nie zrobiłem, jak zawsze :-) Po analizie konstrukcji wielu takich urządzeń z uwzględnieniem jakość przedstawionych wyrobów przez ich właścicieli oraz rad kolegów WB, a także posiadanych własnych doświadczeń postanowiłem zbudować własnoręcznie wędzarnię dla mnie, grill dla dzieci i piec chlebowy żonie. Wszystko pod jednym dachem w jednym miejscu, obok siebie, razem, ale tak, aby jedno nie przeszkadzało drugiemu i można było upiec wspaniała domowa pizzę, czy pachnący chleb na zakwasie, przyrządzić na grillu pyszną pieczeń oraz uwędzić smaczne i zdrowe wędzonki czy kiełbasy. Do tego musi być to proste tak, aby urządzenie nam nie przeszkadzało, a ułatwiało pracę oraz było energooszczędne.  

Aby nie był to typowy kombajn-pomnik każdy z segmentów tego zestawu ma być samodzielny i funkcjonalny i mieć najlepsze cechy każdego z tych elementów. Podstawa całości będzie wspólna wykonana z cegły klinkierowej, a serce każdego elementu będzie już samodzielne i wykonane z najlepszych dla niego elementów. Będzie to połączenie cegły, szkła, szamotu, cementu i drewna i metalu.

Dlaczego? Powtórzę, ponieważ najważniejszy jest dla mnie odpowiedniej jakości wyrób, końcowy efekt naszej pracy, który ma być zdrowy, ładny dla oka i łatwy do wykonania. Wygląd całego obiektu to sprawa drugorzędna.

Wędzarnia oczywiście będzie miała komorę wędzarniczą z drewna. Jest to sprawdzony już przeze mnie osobiście i innych kolegów oraz koleżanki WB materiał na taką budowlę. Tego typu wędzarnię już wcześniej opisywałem.

Grill będzie wykonany z cegły klinkierowej i szamotowej z rusztem metalowym.

Piec chlebowy wybrałem o kształcie kopułowym. W literaturze znalazłem informację, iż jest to najlepsza forma, kształt do pieczenia pieczywa. Ciepło rozchodzi się równomiernie do naszego wyrobu. Kopuła wykonana z szamotu będzie dodatkowo izolowana. Natomiast podstawa pieca będzie zawierała znaczną ilość tłuczonego szkła i pokryta zostanie szamotem.     Na efekt moich prac należy jeszcze trochę poczekać. Niestety pogoda zatrzymała prace murarskie w październiku. W nocy temperatury spadają nawet do -6 stopni. 

Na efekt długich prac należy jeszcze poczekać. Niestety pogoda zatrzymała prace murarskie w październiku. W nocy temperatury spadają nawet do -6 stopni. 

 

1. Wędzarnia 

- podstawa (palenisko) murowane z cegły klinkierowej bezpośrednio pod wędzarnią, bez kanałów. Miałem zrobić dodatkowo kanał ok 2m długości, ale syn mi podpowiedział: Twoja wędzarnia wędzi dobrze, to po co komplikować. Uznałem, że lepsze jest wrogiem dobrego i wędzarnia będzie bliźniaczo podobna do obecnej z paleniskiem bezpośrednim.

- szuflada zamiast drzwiczek 

- wymiar podstawy z cegły 4x4 cegły i wysokość 7 cegieł

- zamiast stropu tylko wylewka w formie wieńca na grubość jednej cegły

- izolowanie cegły od posadzki papą 

 

 - komora wędzarnicza drewniana, drzwi dwuskrzydłowe, dach nie podnoszony, dwie klapy dymowe z przodu i z tyłu. Ściana deska, wełna, deska i na 1/3 od dołu blacha czarna. Od wewnątrz deska liściasta lub 100% deska ,czyli balik 4-6cm. Taki jest pomysł, a jak będzie zobaczymy wkrótce.

 

Skrzynia komory wędzarniczej gotowa. Wymiary 102x102x175m do góry płaskiego dachu 

 

Postawiona na murowane palenisko pasuje idealnie. Teraz obicie wewnątrz deską 12mm, pomiędzy deski dałem wełnę kominkową.

 

 Tak wygląda wędzarnia 

 

a wewnątrz tak wyszło. 

 

Szuflada paleniska spisuje się znakomicie! 

 

Kanał dymowy, a raczej jego brak. Sprawdza się

w 100%

 

Pierwszy wsad

 

No i efekt wędzenia

 

 

2. Grill

- murowany z cegły klinkierowej, dno paleniska z cegły szamotowej na wylanym, zbrojonym stropie

- wymiar kratki kupionej w markecie budowlanym 

 

 

Palenisko grilla wyłożone płytkami szamotowymi

 


Dodatkowo dałem luźno ułożoną warstwę płytek szamtowych

 

Pierwsze grillowanie

 

 

 

3. Piec chlebowy 

- podstawa szerokość 5,5 cegły, długość 5 cegieł.

Wysokość całkowita na 10 cegieł.

Dno do 5 cegieł wysokości wypełnione bloczkami i zasypane keramzytem, na to wylewka zbrojona drutem na grubość jednej cegły.

Następnie wypełnienie z szkła tłuczonego na całej powierzchni na wysokość 3 cegieł i na to cienka wylewka betonowa ok 1-2cm, zbrojona.

Na wylewkę przyklejone płyty szamotowe. Płyty klejone na zaprawę szamotową z dodatkiem cementu. 4:1. Fuga nie wypełniana, płyty ułożone na styk.

 

 

 

 - na tak wykonaną podstawę zakupiłem piec chlebowy kopułowy z szamotu z firmy Kominkidelux

 

Komplet składa się z czterech części kopuły i dwóch elementów korytarza z otworem na komin, płyt szamotowych pod piec, drzwiczek przystawnych z termometrem, worka zaprawy szamotowej, dodatkowo siatki i wełny do ocieplenia. 

Budowa z uwagi na mrozy przerwana. 

 

Wiosna 2017

Budowy ciąg dalszy :-)

Dzisiaj zamontowałem serce pieca chlebowego. Praca nie jest trudna, ale wymaga cierpliwości i pomocy drugiej osoby. Kopuły posklejane zaprawą szamotową z dodatkiem 20% cementu

 

 

 

Od czoła otwór wejściowy do pieca chlebowego obmurowany cegłą 

Kopuła została zaizolowana otrzymaną wełną. Wystarczyło na dwie warstwy. Na to siatka i oklejone wszystko zaprawą szamotową z dodatkiem ok 20% cementu.

 

 

 

 

Teraz wypalanie pieca. Powoli coraz wyższa temperatura. Pierwszy raz do 100 stopni przy czwartym było w piecu 240. 

 

Pierwsze wypieki z nowego pieca

 

 

 

Efekt jest zadowalający. Wszyscy z rodzinki zadowoleni.

Koszt całkowity budowy to około 5000zł nie licząc własnej pracy. 

Warto było. Wędliny sa jeszcze lepsze. Niema to jak wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim! 

 

Czuj dym.  

czwartek, 23 marca 2017, beiot
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: quartzu, *.play-internet.pl
2017/03/30 10:33:41
No Panie... Mało, że piękne wędliny Pan robisz. Na dodatek jesteś Pan niczym "Bob Budowniczy". Pozdrawiam, czuj dym.:)
-
2017/03/30 21:22:52
Murowanie to najgorsza rzecz. Nie lubię kontaktu z betonem. Mój syn fajnie powiedział jesteś jak bob budowniczy, co zawsze coś spierniczy :-)
Dałem słowo rodzinie to muszę to zrobić. Piec chlebowy dla żony i dzieci, wędzarnia dla mnie, a grill na rodzinne imprezki :-)

Pozdrawiam, czuj dym
-
Gość: quartzu, *.play-internet.pl
2017/03/31 22:00:22
Nie lubisz ale robisz. I na moje, amatorskie oko bardzo dobrze robisz. Na marginesie, ja też nie lubię "cementów" i innych "zapraw". Wolę mieć łapy upaćkane juchą czy smarami, to mi jakoś szczególnie nie przeszkadza. Trzeba to zrobię, ale nie lubię. Chyba każdy tak ma, jeden nie cierpi zmywania, inny prasowania itp. Ważne, że na zdjęciach wygląda profesjonalnie. Powodzenia, czuj dym! :) No i czekam na pierwszy chleb w wykonaniu Żony z tego pieca.
-
2017/03/31 23:18:04
Dzięki :-) Bo jak ktoś chce to da radę. Tak uważam! Zdjęcia na pewno będą z wyrobów wędzonych, grillowanych i z pieca. Czuj dym !
-
Gość: AGM, *.it4polska.com
2017/04/04 21:53:02
Jak dobrze rozumiem to nad paleniskiem tą wielką dziurę przykryje jakiś deflektor tak?
-
2017/04/05 12:07:42
Witam
Niekoniecznie. Tak właśnie działają wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim. Zobaczę jak to się sprawdzi.
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/05/05 18:18:14
Piękne dzieło gratuluję!!! Mam pytanie w jakiej temp. Pan wedzic i jak dlugo ze wyroby mają taki piękny kolor zew. I wew. Czy to jeszcze jest parzone. Jestem pełen podziwu!!!! A co z kapiacym tluszczykiem z wędlin? Gdy nie ma deflektora
-
2017/05/06 00:08:31
Dziękuję. W tej nowej wędzarni trochę uczyłem się opalać. Temperatura wędzenia to 50-60 st. Spokojnie można utrzymać, jednak aby temp zmniejszała się należy szufladę wysuwać zwiększając przepływ powietrza.
Po wędzeniu polędwica była jak półsurowa i została zjedzona, a reszta została sparzona metoda sous vide.
Odnośnie tłuszczyku to przy temp 50-60 st nic nie kapie, a do tego komora jest na tyle duża, że bezpośrednio nad drewnem nic nie wisi. Ogólnie lepiej mi się wędzi w tej wędzarni niż w poprzedniej jednak inaczej i należy się jej nauczyć!
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/05/06 12:32:08
Jaka to metoda parzenia i jak dlugo wyroby były wędzone?
-
2017/05/06 21:24:14
wędzenie trwało ok 6h. Obróbka termiczna opisana jest na blogu: wyrobydomowe.blox.pl/2017/04/Wedliny-Sous-Vide.html
-
Gość: Arek, *.rybnet.pl
2017/05/07 16:48:35
Witam.Jakie wymiary ma komora drewniana wędzarnicza? bo czytałem ,szukałem nie znalazłem moze przeoczyłem
-
Gość: mariokujaw, *.play-internet.pl
2017/05/07 18:49:39
Niema ryzyka że płomień będzie zbyt duży i będzie ciąg na wędzarnie, można by założyć przy wejściu na wędzarnie siatke stalową która będzie spełniała rolę przerywacza płomienia ?
-
Gość: Artur, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/05/07 23:16:33
Ładna robota Robert. Intryguje mnie to bite szkło - izolator?
-
2017/05/08 18:41:39
Dodałem wymiary skrzynki wędzarniczej.
Ryzyko zawsze jest nawet jak jest strop. Odpowiednie opalanie to podstawa i nie ma płomieni. Każdej wędzarni należy nauczyć się, tzn. umiejętnie opalać. Dobrać wielkość i rozłożenie drewna. Ciąg byłby zbyt duży jakbym zastosował komin. Tu nie stwierdzam tego problemu. Szkło w piecu chlebowym to izolator oraz akumulator energii. Widziałem takie piece na Węgrzech całe zasypane szkłem z dołu i z góry. Pozdrawiam
-
Gość: AGM, *.gazeta.pl
2017/05/11 20:31:32
Nie ukrywam, że będę "małpował" budowę wędzarni+grill.
Tylko mam obawy o ten wielki otwór.
Czy dla początkowego zadymiacza to odpowiednia konstrukcja z aż tak bezpośrednim paleniskiem?
Raczej bym szedł w tym kierunku:
wyrobydomowe.blox.pl/resource/MAR_7.jpg
Druga kwestia : Czy w Twojej wędzarni będzie jeszcze w komorze blacha?

ps. nabyłem książkę. Ogrom wiedzy i przepisów :)
Kto nie ma - polecam.
-
2017/05/12 15:55:00
Po to jest aby korzystać. :-)
Powiem, że bez znaczenia dla początkującego i tak musi nauczyć się odpowiednio opalać.
W takim razie proponuje zrobić bez stropu z możliwością późniejszego ewentualnego włożenia płyty. Jak np u Waldka: wyrobydomowe.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?1,1
Blachy nie ma i na razie nie widzę potrzeby aby był.
Czuj dym i pozdrawiam
-
Gość: , *.centertel.pl
2017/06/17 16:29:22
Witam,
jestem na etapie wymiany jednej wędzarni. Przeglądam z podziwem Pana projekty i realizacje. Pytanie takie: opisywana wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim w artykule z 2012 roku jest mniejsza, mniejsze ma palenisko i komorę niż ta w "kombajnie". Czy to potrzeba większego "wsadu" czy też rozmiar paleniska ( o czym pisał Pan nie raz ) determinował tę zmianę w szerz i wzdłuż . Bo wysokość na 7 cegieł pozostała bez zmian. No i wewnątrz komory wykończenie jest z deseczek a nie z blachy - z powodów estetycznych czy pragmatycznych?
Gratuluję i pozdrawiam
Grzegorz
-
2017/06/18 10:53:49
Witam Kolegę po dymku
Taki wymiar jest bardziej praktyczny, na kwadracie ok 1x1m. To pozwala obniżyć komorę wędzarniczą. Nie jest to podyktowane potrzebami większego wsadu. W takiej wędzarni łatwiej wędzi się nawet jedną polędwiczkę, a opału zużywa się nie więcej, a nawet mniej niż w nie jednej mniejszej wędzarni.
Wysokość 7 cegieł jest optymalna. Wyżej nie warto iść. Pociąga to za sobą znaczną wysokość całe wędzarni. Deska jest najlepszy, naturalnym materiałem na wędzarnie (komorę wędzarniczą), dlatego nie robiłem jej z cegieł. Ma minus. Jest łatwopalna. Blacha zabezpiecza PPoŻ i zwiększa trwałość wędzarni. Z czasem zobaczę czy zda egzamin i czy ewentualnie pokryję ją od wewnątrz blachą. NA razie nie ma takiej potrzeby. Gdyby był deflektor to blacha musiałby być przynajmniej w 1/3 od dołu.
Polecam bardzo szufladę. Znacznie ułatwia wędzenie.
Czuj dym i pozdrawiam
Robert
-
Gość: , *.centertel.pl
2017/06/18 14:33:54
Witam,
dziękuję bardzo za odpowiedź. Pójdę w tym kierunku, chyba jednak zrobię - po tam innych konsultacjach płytę-strop, z 25 cm dolotem dymu. Blachę dam po całości od środka bo akurat ją mam, podobnie jak wełnę po innych robotach. To temat na sierpień dopiero. Kiełbaskę z przewróconego miesiąc temu odyniaszka uwędzę jeszcze
w starej "skrzyni". Zaraz ruszam na Litwę i Łotwę na ryby, a i wyroby tam przednie mają..
Czuj Dym i Darz Bór
Grzegorz
-
2017/06/19 01:18:40
też mam taką podobną ze stropem :-) Też będzie dobrze. Najważniejsze to czytać i wybrać właściwy tor. Czuj dym i darz bór ! Zapraszam z wyrobami z odyniaszka na FB.
Robert
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl