Blog > Komentarze do wpisu

Rolada ozorkowa

Rolada ozorkowa

 

Składniki:

- ozory wieprzowe, wołowe lub z dzika

- warzywa konserwowe: kukurydza, ogórki, groszek, marchew, pieczarki

- żelatyna

- osłonki barierowe lub poliamidowe

  

Sposób wykonania

Wbijamy w każdy wzdłuż bambusową wykałaczkę do szaszłyków. Ozory sparzamy i czyścimy ze skóry, czyli wkładamy na 1-2 min do wrzątku, a następnie zdejmujemy skórę. Przygotowujemy zalewę do peklowania na mokro jak do szynek. Peklujemy w chłodzie 5 dni. Następnie wyjmujemy wykałaczki, wkładamy ozorki luźno do osłonek razem z warzywami. Przygotowujemy zalewę. Żelatynę w zależności od mocy bo są różne robimy mocną ja używam żelatyny 90g/litr wody. Żelatyna spożywczej 180 blg. Można dodać do zalewy łyżkę dobrego sosu sojowego.

Zalewamy osłonki do pełna. Zaciskamy końce lub zawiązujemy.

Wkładamy do wody o temp. Ok. 75 stopni i parzymy 1,5h. Studzimy w pozycji wiszącej.

Jeśli używamy osłonek poliamidowych to należy je lekko sprasować, aby wyrób był kształtny.

 

Roladę można też wykonać w wersji rozdrobnionej. Po peklowaniu ozory kroimy w kawałki, kostkę i dalej proces przebiega tak samo. W tym przypadku łatwiej mieszać ozory z warzywami. Przekrój jest moim zdaniem ładniejszy. Smak ten sam :-)

Smacznego


czwartek, 02 marca 2017, beiot
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: quartzu, *.play-internet.pl
2017/03/13 19:11:02
Oj, chyba drobny błąd. Sparzamy przelewając wrzątkiem w celu łatwiejszego oczyszczenia. Parzenie to trochę inny proces, po nim nie ma żadnego sensu peklować. ;)
-
2017/03/14 10:07:18
Dokładnie tak :-) Ja wrzucam na 2min do wrzątku, później oczyszczam i następnie pekluję
-
Gość: quartzu, *.play-internet.pl
2017/03/14 11:04:54
Ja to wiem, Ty to wiesz. Ale "zielony" może nie zrozumieć. A trochę szkoda tak wybornego i drogiego, trudno dostępnego mięsa jak ozory. ;) U mnie w większości sklepów na zapytanie babki wybałuszają gały i są zdziwione, że to się je. ;) Pozdrawiam.
-
2017/03/14 22:46:22
Ok. Poprawiam parzenie na sparzenie. Czuj dym :-)
-
Gość: quartzu, *.play-internet.pl
2017/03/15 19:02:27
I darz bór. ;)
-
2017/03/15 22:06:27
Darz bór :-)
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl