Blog > Komentarze do wpisu

Kiełbasa fuet

Kiełbasa fuet

 

Składniki:

- mięso kl. II z dzika lub wieprzowe 5kg (np. z karkówki)

- pieprz 1,5g/kg

- czosnek 2g/kg

- jogurt z żywymi kulturami bakterii 150g

- kultury pleśni

- sól 17-22g/kg

- jelita wieprzowe lub wołowe

  

Sposób wykonania:

Mięso kl. II rozdrabniamy na sitku 8-10mm. Dodajemy przyprawy oraz sól. Mieszamy dokładnie dodajemy jogurt wyrabiamy masę. Dla zmiany smaku do tego typu kiełbasy pasują orzechy, które można dodać do farszu. Ja używam solonych orzeszków ziemnych. 

Następnie napełniamy jelita ściśle robiąc wianki. Ja wiążę takie kiełbaski przędzą wędliniarską jak hiszpańskie chorizo. Następnie wieszamy kiełbaski w domu w kuchni na 2-3 dni. W tym czasie rozpocznie się proces fermentacji wewnątrz wyrobu.

W tym czasie przygotowujemy szczepionkę pleśni lub kupujemy kiełbasę typu salami z nalotem pleśni. Zrywamy skórkę z pleśnią. Wkładamy do szklanki i zalewamy letnią wodą z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odstawiamy na dobę i po rozmięknięciu osłonki zdrapujemy pleśń do wody. Cedzimy, przelewamy do czystego małego zraszacza i po 2-3 dniach w kuchni pryskamy powierzchnię kiełbas, częścią wody z pleśnią. Resztę odstawiamy.

Kiełbasę przenosimy do chłodnego miejsca 10-15 stopni i o dużej wilgotności. Ja na ten czas kiełbasy wieszam w kartonie który stoi w pomieszczeniu o temp 10-15 stopni. Na dno kartonu wstawiam pojemnik z wodą i nad nim wieszam kiełbaski na kijach. Jeśli wilgotność jest niska można spryskać wnętrze kartonu wodą. Kiełbaski wiszące w naszym „dojrzewalniku” spryskuję dwa, trzy razy pozostałym roztworem pleśni.


Tak kiełbaski wiszą sobie 3-4 tygodnie. Im grubsza kiełbasa tym potrzebuje więcej czasu. Po pokryciu się kiełbasy nalotem białej pleśni i dojrzeniu wewnątrz można ja zapakować próżniowo w woreczki i przechowywać w chłodzie przez długi czas.


Podziękowania koledze Tier za inspirację :-)

Smacznego

 

niedziela, 20 listopada 2016, beiot
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Sound, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2016/11/21 07:49:19
Jaką kulturę pleśni trzeba kupić do wykonania tej kiełbasy ?
-
Gość: Zmora, *.aircity.pl
2016/11/22 17:25:58
Beiot, Rewelacja!
Chylę czoło nad Twoim kunsztem.
-
2016/11/22 21:01:58
Dziękuje. To dzięki inspiracji kol. Tiera :-)
-
Gość: Smok, *.aerostrada.com.pl
2016/12/03 02:11:14
Przepraszam że zwracam uwagę . W przepisie który podałeś, nie napisałeś kiedy jogurt z cukrem się dodaje. kiełbaska cudowna . Idzie do wykonania.

Pozdrawiam

-
2016/12/03 16:00:50
Jest napisane, jogurt dodajemy podczas mieszania farszu, a cukier dodajemy do wody w której pozyskujemy pleśń. Wszystko było w przepisie :-)
-
Gość: , *.adsl.cybercity.dk
2017/01/15 20:55:50
Piekna. A ile skorki z kielbasy fuet trzeba uzyc by otrzymac roztwor do spryskania 2 kg. kielbasy wg. tej receptury. Jaka sol jest uzyta w wyrobie. Pozdrawiam.
-
2017/01/16 23:16:30
Jeśli chodzi o sól to zawsze używam kamiennej lub morskiej.
Odnośnie pleśni to pozyskuję ją z jednej kiełbaski długości ok 15cm.
Ile użyć na kg? Trudno powiedzieć. Nie dodaje się jej na kg, a opryskuje powierzchnię. Przy sprzyjających warunkach może wystarczyć, raz, czy dwa, a trzy razy na pewno nie zaszkodzą. Należy obserwować co się dziej na powierzchni wyrobu i pryskać na tzw. "oko" :-)
-
Gość: Jan, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/10/28 14:14:46
Czy można dodać zamiast jogurtu kefir z żywymi kulturami bakterii ?
-
2017/10/28 18:38:11
Nie stosowałem, należy przetestować. Bakterie jogurtowe i kefirowe są inne.
-
Gość: , *.net150.okay.pl
2018/01/14 01:14:28
Mam jedno pytanie bo nastawiłem na kiełbaskę - teraz przeniesiona do dojrzewalnika , ładnie się pokryła pleśnią a jak tam wkładam nosa to zalatuje sfermentowanym mlekiem - czyżby to od jogurtu w farszu i fermentacji w środku fuet ? Proszę o podpowiedź
-
2018/01/14 21:19:28
zapach pracy bakterii kwasu mlekowego :-)
-
Gość: , *.net150.okay.pl
2018/01/14 22:26:44
Czyli nie mam się czego obawiać - po prostu norma - tak?
-
2018/01/15 21:17:35
Tego typu wyroby należy stale i systematycznie obserwować, wąchać.
Pozdrawiam
-
Gość: MM, *.cust.hiper.dk
2018/12/11 21:21:21
Piekne wyroby w oslonkach naturalnych, mam pytanie czy moge zaszczepic plesn na oslonki sztuczne np. fibrusowych.
Pozdrawiam. MM
-
2018/12/12 09:53:56
Powinno się udać. Chociaż nie robiłem na sztucznych :-)
-
Gość: MM, *.cust.hiper.dk
2019/01/18 23:30:32
Mysle ze kielbasy typu fuet i inne wyroby z plesnia nie mozna przechowywac w prozni.
-
Gość: Miroslaw Maciejczuk, *.cust.hiper.dk
2019/01/18 23:51:07
Zrobilem plesn na oslonkach fibrusowych , wychodza pieknie.
-
Gość: bprzemek, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2019/03/27 13:13:13
Mam pytanie odnośnie pleśni. Mam biedronkową kiełbasę Fuet i z niej chcę pozyskać pleśń. Ile można ją przechowywać i jak o to dbać, żeby można było ją wykorzystać kiedyś do kolejnych wyrobów?
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
design by SenTineL Wood.n
--------------------------- http://wyrobydomowe.com.pl/ http://www.meblestylo.pl/ http:/www.starabania.pl http://www.baldaistylo.lt