Blog > Komentarze do wpisu

Ketchup domowy - pikantny

Ketchup domowy - pikantny

 

 

Składniki:

- pomidory czerwone 8kg

- cebula 2,5kg

- papryka czerwona 2 szt (duże)

- papryka chili 4 szt

- jabłka kwaśne 1kg

- ocet balsamiczny ½ szklanki

- sól 6 łyżek

-gorczyca mielona 6 łyżeczek

- bazylia czerwona 2 garści

- melasa trzcinowa 2 łyżki

- olej rzepakowy 2 szklanki

 

Warzywa i owoce pokroić, zemleć na drobnym sitku, dodać papryczkę chili, przyprawy i sól i melasę. Gotujemy wszystko ok. 1 h na małym ogniu. Odstawiamy w chłodne i następnego dnia miksujemy wszystko np. blenderem na gładka masę, gotujemy ponownie 1-2 h (tyle czasu aż otrzymamy pożądaną konsystencję) dodajemy olej, jeszcze troszkę gotujemy. Gorący ketchup przelewamy do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i odstawiamy w chłodnym miejscu. Tak przygotowany przechowywany w chodnej piwnicy wytrzyma do przyszłego lata.  

 

Smacznego 

niedziela, 21 sierpnia 2016, beiot
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
design by SenTineL Wood.n
--------------------------- http://www.meblestylo.pl/ http:/www.starabania.pl http://www.baldaistylo.lt