Blog > Komentarze do wpisu
Ketchup domowy - pikantnyKetchup domowy - pikantny
Składniki: - pomidory czerwone 8kg - cebula 2,5kg - papryka czerwona 2 szt (duże) - papryka chili 4 szt - jabłka kwaśne 1kg - ocet balsamiczny ½ szklanki - sól 6 łyżek -gorczyca mielona 6 łyżeczek - bazylia czerwona 2 garści - melasa trzcinowa 2 łyżki - olej rzepakowy 2 szklanki
Warzywa i owoce pokroić, zemleć na drobnym sitku, dodać papryczkę chili, przyprawy i sól i melasę. Gotujemy wszystko ok. 1 h na małym ogniu. Odstawiamy w chłodne i następnego dnia miksujemy wszystko np. blenderem na gładka masę, gotujemy ponownie 1-2 h (tyle czasu aż otrzymamy pożądaną konsystencję) dodajemy olej, jeszcze troszkę gotujemy. Gorący ketchup przelewamy do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i odstawiamy w chłodnym miejscu. Tak przygotowany przechowywany w chodnej piwnicy wytrzyma do przyszłego lata.
Smacznego niedziela, 21 sierpnia 2016, beiot
TrackBack
|
![]()
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe ![]() Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________
__________________________
__________________________
__________________________
Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!!
Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
![]() |