Blog > Komentarze do wpisu

Pieczony ogon bobra

Pieczony ogon bobra

Jest to stary przepis trochę zmodyfikowany przeze mnie.

 

Składniki:

- ogon bobra

- sól

- liść laurowy

czosnek ząbki

- kolendra

- gorczyca

- rozmaryn 

- jałowiec

- boczek wieprzowy

- czerwone wino

 

Ogon należy pozbawić naskórka. Kiedyś polewano go gorąca woda i zdejmowano naskórek. Ja podgrzałem go nad ogniem i też fajnie można go odrywać.

Po oczyszczeniu ogon nacinamy w poprzek w kilku miejscach co 2-3cm z obu stron.


Nacieramy go zmiażdżonym ziłami. Ząbki czosnku tniemy na pół i wciskamy w przekrojone miejsca. Zawijamy ogon folią spożywczą i odkładamy na 3-5 dni w chłodne miejsce (np. do lodówki).


Rozgrzewamy patelnię, na której podsmażamy plastry boczku. Następnie kładziemy na chwilę ogon i obsmażamy ze wszystkich stron.

Tak przygotowany ogon układamy w rękawie do pieczenia na wcześniej podsmażonym boczku. Kawałki boczku można położyć też na ogon. Podlewamy czerwonym, wytrawnym winem i wstawiamy piekarnika. Pieczemy w temp. ok. 180 stopni 2-3h.

Pod koniec rozcinamy folię i zapiekamy grillem.


Podajemy na i jemy gorąco z dodatkami warzywnymi. Smak …. każdy musi ocenić sam. Na pewno inny, niż wszelakich dostępnych mięs. W przeszłości ogon bobra uchodził za rarytas i był jadany nawet przez księży w okresie postu z uwagi na to, że pokryty jest „łuską”, a raczej skórą przypominająca łuskę.

 

 

Smacznego i darz bór 

 

 

P.S.

Bobra można pozyskać w drodze odstrzału redukcyjnego.

poniedziałek, 29 lutego 2016, beiot
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: , *.landtech.com.pl
2016/03/01 09:20:29
Takiego przepisu się nie spodziewałem. Tylko gdzie można dostać ogon bobra jak się w mieście mieszka......
-
2016/03/01 16:50:25
To fakt w mieście bobry rzadko bywają. Trzeba poszukać restauracji. Są takie co serwują wyroby z bobra. Najłatwiej za nasza wschodnią granicą.
-
Gość: quartz, *.play-internet.pl
2016/03/27 11:07:23
Przyjedź do Olsztyna to w obrębie miasta spotkasz bobra. ;) Coś nawet kiedyś przebąkiwali o odstrzałach, bo zwalały drzewa do Łyny bez opamiętania. Jak się skończyło nie wiem. Beiot - gratuluję bloga, ślinka aż cieknie od tych pysznych zdjęć. Do czego byś porównał smak takiego ogona? Pozdrawiam. Wesołych.
-
2016/03/28 22:29:12
Dziękuję bardzo.
Ogon bobra to dla mnie krzyżówka węgorza z boczkiem i golonką wieprzową . Wymaga moim zdaniem zdecydowanego doprawienia, w kierunku ostrości. Smak ok jak ktoś lubi sało to taki ogon będzie mu miłą odmianą. Niestety dla wielu taki temat jest trudny bo to Castor fiber, czyli bórb!
-
Gość: l1l1l1, *.dynamic.mm.pl
2017/03/01 21:11:59
Czy pozyskany ogon i resztę tuszy przemroziłeś przed przyrządzeniem?
-
2017/03/02 09:32:06
Dokładnie tak. Nie mroziłem tylko na polędwice i szyneczki dojrzewające. Na inne wyroby tak. Dobre są kabanosy. Pasztet. Darz bór
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl