Blog > Komentarze do wpisu

Domowe Wędliny - ABC domowego masarstwa

Moje książki

I. DOMOWE WĘDLINY - czyli ABC domowego masarstwa 

W książce tej przedstawiam jak krok po kroku zrobić pierwsze smaczne i zdrowe domowe wędliny.

 

 Książki dostępne są w księgarniach: 

 

 EMPIK

 ŚWIAT KSIĄŻKI

 TANIA KSIĄŻKA

BONITO

DOBRE KSIĄŻKI

AROS

INBOOK

REVELO

GANDALF

SELKAR

MEGA KSIĄŻKI

ABC KSIĘGARNIA

EDUGALERIA

niePRZECZYTANE

 

 

Recenzja mojej pierwszej książki

 

Spis treści cz. I

        

 

II. Domowe Wędliny, czyli nowe przepisy na tradycyjne wyroby

 

czyli ciąg dalszy przygody z domowym wyrobem wędlin. Technologia przygotowania wyrobów opisana jak w poprzedniej książce, natomiast pomysły na wyroby zupełnie nowe.  

Spis treści cz. II

     

Czuj dym !

niedziela, 06 grudnia 2015, beiot
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: ArkoGdynia, *.gdynia.pl
2015/12/09 12:18:24
Więc odebrałem moją książkę w dniu wczorajszym i od razu pochłonąłem ją od A do Z :devil:

Na pierwszy rzut oka...wydanie... wręcz mnie zaskoczyło.. twarda oprawa o wymiarach 19x25 cm sprawia wrażenie "bardzo bogatego" wydania....
Sama zajawka na tylnej okładce w świetny sposób zachęca do zagłębienia się w książkę... ze szczególnym ukłonem autora w stronę naszego forum WB co później się okazuje w książce ukłony te są bardzo liczne :thumbsup:
Styl i język autora jest bardzo lekki, naturalny.... niczym rozmowa forumowiczów przy wędzarni ;) ale jasno i spójnie klaruje wszystkie zawiłości związane z domowym wyrobem wędlin. Książka opisuje od A do Z jak zająć się domowym wędliniarstwem. Opisuje jakie sprzęty są niezbędne, jak rozróżniać poszczególne klasy mięsa, jak zrobić domową kiełbasę czy szynkę.... jednak w sposób "zrozumiały" dla osoby, która dopiero ma zamiar się zabrać za wędliniarstwo czyli dla przysłowiowego laika!

Dla bardziej zaawansowanych czytelników niejako druga część książki będzie najbardziej interesująca.. dokładnie przepisy.... wiadomo że wszystkie niezbędne przepisy mamy na forum ale w książce przedstawiono je w bardzo przyjemny dla oka sposób.... jasno pisane co jest potrzebne, jak to zrobić i w dodatku każdy przepis okraszony jest dobrej jakości zdjęciami ( robionymi przez samego autora :clap: ) oczekiwanego efektu końcowego.... znajdziemy tutaj przepisy z całego asortymentu... od wieprzowiny po wołowinę cielęcinę, drób i podroby.... więc można by rzec taki mały "niezbędnik domowego masarza w twardej okładce" .....

Co do oprawy graficznej foto.gif... trudno się tutaj do czegoś przyczepić...... może jedynie do tego że niektóre zdjęcia autora i jego syna mogły by być w kolorze ( moim zdaniem), fajniej by pasowały.... reszta.... "mucha nie siada".... a "rozkładówka z kością" to już kwintesencja Wędzarniczej Braci!! :thumbsup: :laugh:

Ogólnie rzecz biorąc ... witaj.gif... Panie i Panowie..... Wielkie oklaski.gifoklaski.gifoklaski.gif dla Roberta za kawał na prawdę dobrej roboty!! :thumbsup:
Książka godna polecenia tak dla nowicjusza ( już poleciłem ją kumplowi , który chce się wciągnąć w temat wędzenia i poszukiwał takiej pozycji) jak i dla bardziej zaawansowanego czytelnika dla, którego będzie podręcznym zestawem przepisów!

Robercie...... Beiot... przyjmij moje gratulacje i mam nadzieję że jak się kiedyś gdzieś na jakimś zlocie spotkamy to otrzymam od Ciebie dedykację na Twojej książce!! :cool:
A mój egzemplarz ląduje na zasłużonym miejscu na półce w mojej kuchennej biblioteczce. :)

Szczerze polecam!!
-
2015/12/09 18:23:52
Arko Przysłodziłeś mi, ale mam nadzieję, że faktycznie książka będzie przydatna.
Na to czy zdjęcia są kolorowe czy nie nie maiłem wpływu. To decyzja wydawnictwa. Materiały zostały przesłane w kolorze.
Odnośnie dedykacji to chętnie złoże swój autograf.

Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam
Robert
-
Gość: Asterix1212, *.ip4.netico.pl
2015/12/11 20:10:06
Właśnie dostałem przesyłkę i zacząłem ją przeglądać . Jest warta polecenia szczególnie dla młodych duchem :) zadymiaczy . Twoje rady na pewno będą pomocne . A wszystkim nowym w tej dziedzininie polecam :)
-
2015/12/14 00:50:16
Dziękuję. Taka maiła być książka. Dla takich jak ja byłem parę lat temu. :-) Pozdrawiam i czuj dym
-
Gość: , *.play-internet.pl
2015/12/16 07:45:12
Witam.
Na początku gratuluje pomysłu ,strzał w "dziesiątkę" super książka.Błędy poprawione ;-) i czekam na kolejne wydanie.
Pozdrawiam Ciebie i wszystkich " zadymiaczy "
Darek "egon"
-
Gość: Asterix1212, *.ip4.netico.pl
2015/12/16 17:42:39
A może by tak jeszcze żonę namówić , na książkę o pysznościach :), warto się zastanowić , na pewno będą chętni (ja pierwszy ):))
-
2015/12/16 19:57:51
Asterix. Namawiałem już, ale się opiera. Mówi że czasu brak, ... Może gdyby tak czytelnicy zaczęli pisać, namawiać to ulegnie. Fakt że ma rękę do wyrobów pieczystych i regionalnych :-)
-
Gość: kotunia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/12/17 10:50:14
Coby nie wbijać Cię w dumę (jestem zazdrosny o wyczyn) powiem krótko- miodzio.Czytelnie, przejrzyście, przystępnie i same tego typu przymiotniki.
PS.
Potrzebowałem paru godzin by "łyknąć" tę książkę? poradnik? przewodnik? Wszystko razem wzięte. Mogę tylko dodać: Królu proszę o jeszcze!!
-
2015/12/17 15:54:23
Dziękuję. Czyli warto było popełnić taką książkę, a o kolejnej myślę ;-)
Może pomysł na tematykę?
-
Gość: chudziak, *.slaskdatacenter.pl
2015/12/18 00:04:32
Publikacji gratuluję :D Nie czytałam ale znając Cię wiem ,że warto ją mieć w swoim księgozbiorze :)
Tylko czemu tak rzadko do nas zaglądasz :(
-
2015/12/18 12:52:45
Dzięki. :-) Zaglądam... to fakt rzadko, czasu na wszystko brak, nawet na swoim blogu mam masę przepisów do wpisania i nie mam kiedy. Pozdrawiam
-
Gość: Kasia, *.play-internet.pl
2015/12/20 19:37:17
Witam. Kupiłam Pana książkę. Ciekawie jest wydana, jedynie z czego nie jestem zadowolona, że Pan używa PEKLOSÓL. Jak tylko pamiętam, mój tata NIGDY nie używał peklosoli ani saletry. Wygląd wyrobów jest całkiem inny oryginalneprzepisykasi.blogspot.com/2014/12/kiebasa-bez-chemi.html. Wychowałam się na wyrobach mojego taty i wiem w 100%, że jego wyroby są bez chemii. Jego wyroby mają długi termin ważności, a dodatki są naturalne.
-
2015/12/21 19:51:46
Witam
Używam peklosoli oraz samej soli, a także ich mieszanek. Tak jak napisałem w książce. Wybór należy do wykonującego wyroby. Peklosól to takie zło konieczne, nasi dziadkowie stosowali sól lub sól z dodatkiem saletry.

Poeklosól niweluje zagrożenie zarażenia się jadem kiełbasianym (toksyny bakterii Clostridium botulinum, które nie mają smaku i zapachu), konserwuje mięso i dodatkowo nadaje mięsu różowo-czerwonej barwy na przekroju.

Tak jak pisze wybór należy do wykonującego wyroby.
Z tym 100% naturalne to bym nie przesadzał. Teraz mięso jeśli pochodzi z chowu przemysłowego to nie jest takie jak kiedyś. Niestety. Nawet dziko żyjące zwierzęta wchłaniają masę chemii z środowiska w którym żyją, a zostało mocno zdegradowane (zmodyfikowane) przez człowieka . Pozdrawiam
-
2016/01/03 00:07:37
Witaj

Książkę nabyłem jak tylko zobaczyłem, że takowa rzecz istnieje - mógłbym powiedzieć zakup w ciemno i... nie pomyliłem się. Wspaniała rzecz! Napisana prostym językiem, każdy przepis, który się czyta to czuje się jego smak i zapach, nim powstanie - i o to chodziło! Ładnie wydana, czepianie się zdjęć czarno białych czy raczej w sepii - ma to swój urok powrót do korzeni wędzenia, do robienia wędlin takich jakie pamięta się z dzieciństwa - a wtedy nie było kolorowych fotopstryków :)

Porady, które początkującemu na pewno pomogą, a i doświadczonemu czasem co nieco przypomną. Przeglądam i czytam masę książek kucharskich i tych nowych i tych starych nawet bardzo starych, ta spodobała mi się od razu i nie żałuję zakupu chciałoby się napisać trafi na swoje miejsce na półce - tylko po co, ona ma pomagać i inspirować więc jak najczęściej niech będzie otwarta i leży na stole wraz z mięsem na pyszne wędliny.

Liczę na to że gdzieś kiedyś się spotkamy i również jak przedmówcy otrzymam dedykację do mojego egzemplarza.

Pozdrawiam serdecznie
Marcin Rybczyński
-
Gość: magdak50, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/01/04 20:44:13
Gratulacje:) Książka z tych, które przyjemnie wziąć do ręki. Pięknie wydana, zdjęcia super. Odpowiednio skadrowane i stonowane. Oczy też mają wyżerkę:)
Pooglądam jeszcze przez parę dni, dopóki zapasy świąteczne nie zmaleją i zabieram się do roboty!!!
-
2016/01/05 20:27:59
Dziękuję za miłe słowa. Pisarzem nie jestem, a starałem się napisać poradnik dla każdego kto chce zacząć domową przygodę z wędlinami. Autograf zawsze i każdem bez problemu. Czuj dym i udanych wyrobów.
-
Gość: Masarka Podlasianka, *.euro-net.pl
2016/01/11 20:43:34
Zakupiłam książkę można powiedzieć w ciemno. Mam już kilka książek dotyczących wyrobu swojskich wędlin, ale ta jest REWELACYJNA. Jest fantastycznie wydana, twarda oprawa, dobry papier. Najbardziej co mi się spodobało, to podanie gramatury przypraw na kg mięsa, (co prawda nie przy wszystkich przepisach jest tak podane). Książka napisana jest bez wymądrzania się, tak jakby moja Mama powiedziała łopatologicznie czy tak aby każdy zrozumiał. Domowe wędlinki to nie to co te podróbki ze sklepu. Zadymiarze - trzymajcie się.
-
2016/01/12 11:19:27
Dziękuję
Taki miałem cel, aby każdy zrozumiał, że domowe kiełbaski to nic trudnego. Wystarczy trochę chęci i samozaparcia. Zależy mi na tym, aby nie zatracić umiejętności i przepisów naszych rodziców i dziadków. Obecnie łatwiej, taniej, prościej jest iść i kupić jakąś tam kiełbaskę niż samemu to zrobić, ale jak już ktoś się wciągnie to......... przepadł jak w dymie ;-) Czuj dym
-
Gość: Art, *.sta.asta-net.com.pl
2016/01/12 22:09:44
Witam!
I ja zakupiłem tą książkę.... Napiszę krótko - jest po prostu SUPER!
Oprócz świetnej jakości książki, przede wszystko dlatego, że jest jasno i zwięźle napisana, przepisy są po prostu "nasze" a nie jakieś wymyślne ;-)
Od niedawna mam wędzarnie, zdarzyło mi się dwa razy eksperymentalnie zrobić trochę kiełbasy, ale z wiosną zacznę bawić się w to "na serio".. ;-)
Pozdrawiam,
Darz Bór!
-
2016/01/13 12:42:37
Dziękuję.
Jeśli są jakieś uwagi, potrzeby odnośnie bloga, przepisów, szczególnie z dziczyzny to proszę pisać propozycje zmian, modyfikacji, uzupełnień.

Udanych wyrobów i Darz bór!
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/01/14 17:20:50
U mnie na str. 34 pisze zamiast Zazwyczaj stosuje się 20g soli (peklosoli) pisze Zazwyczaj stosuje się 30g soli (peklosoli)
-
2016/01/16 11:25:38
Wydawca twierdził, że poprawiono w drugim wydaniu. Napiszę do nich i zapytam.
-
Gość: Roger, 217.8.180.*
2016/01/21 08:58:50
Robercie moje gratulacje, że się zmobilizowałeś i przelałeś na papier swoje pasje.
Oczywiście poproszę Cię o Twoją książkę w wersji "uduchowionej" przynajmniej z autografem ;)
-
2016/01/22 01:39:56
Robercie :-) dziękuję za dobre słowo. Też masz w tym swoje ziarenko, które jak wielu dołożyłeś do WD. Generator Twojego autorstwa zna sporo osób.

Czuj dym
-
Gość: quartz, *.play-internet.pl
2016/03/27 11:30:01
Można jakoś zamówić książkę z dedykacją od Ciebie? Taka wiesz, mała wartość dodana i plus 100 do lansu. ;)
-
2016/03/28 22:30:45
8-) można napisz na wyrobydomowe@gmail.com
-
2016/05/06 10:43:22
Bardzo przydatny poradnik! :)
-
2016/05/06 12:59:19
I o to chodziło :-) Czuj dym
-
Gość: esjot, *.icpnet.pl
2016/06/24 20:25:58
Też mam tę książkę. Super sprawa, pięknie wydana i w bardzo atrakcyjnej cenie.
Dwóch kumpli moich też namówiłem i stali się szczęśliwymi posiadaczami - i dymią. ;-)
Dziękuję i pozdrawiam.
Czuj dym.
esjot
-
2016/06/25 00:00:03
Dziękuję
Udanych wyrobów i czuj dym

Pozdrawiam
Robert
-
2016/07/12 10:08:56
Nie używam takich osłonek. Zioła dodane do wyrobu nadają smaku, a te na zewnątrz osłonki to raczej poprawiają wygląd. Wabia klienta :-)
-
2016/08/20 10:51:57
Na pewno bardzo dobra książka. :) Pozdrowienia z Szybkiej Pizzy :)
-
2016/09/05 13:58:14
Zachęcam do skorzystania z przepisów.
-
Gość: Art, *.sta.asta-net.com.pl
2016/09/19 22:00:49
Dzień Dobry!
Książkę mam, polecam :-)!

A o czym będzie kolejna ;-) ?

pozdrawiam
-
2016/09/21 20:33:03
Kontynuacja obecnej Domowe Wędliny, czyli mięsko i nowe przepisy dla zadymiaczy :-)
-
Gość: Adam, *.quintex.com
2016/10/03 10:10:11
Już nie mogę się doczekać. Kiedy można spodziewać się wydania nowej książki?
-
2016/10/03 23:34:27
Miło, że jest potrzebna tego typu literatura. Wydawca poinformował mnie, że książka poszła do druku i dostępna ma być w listopadzie 2016
-
Gość: web, *.serv-net.pl
2016/10/27 09:20:56
ADMIN: Usuń proszę post Gość: Marek, 31.130.106.* z 2016/07/11 22:38:48 to ukryta reklama. Google będzie ich wyszukiwać na Waszej dobrej opinii.
-
2016/10/28 22:15:20
Ok. Dziękuje. Zrobione :-)
-
Gość: kotunia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/12/04 12:43:46
Mistrzu! "Wszystko jest cacy", ale jest jedno małe "ale" Mając pierwszą książkę widzę, że została powielona w znacznym procencie. Dodałeś kilka nowych przepisów- tylko.
Generalnie nie narzekam, choć mam dwie książki (dobre) praktycznie tej samej treści, a wystarczyło zaanonsować wydanie jako II poprawione i "po ptokach ".
PS.
Mam "pomysła ", że zostawię sobie II a I sprezentuję pod choinkę (egzemplarz czyściutki, "nie śliniony" ,prawie nówka.
pozdrawiam i mimo wszystko dziękuje za potrzebna pozycję na rynku (przystępna, rzeczowa, jednym słowem b, dobra)
-
2016/12/04 13:47:01
Witam
Pierwsza i druga książka mają opisany ten sam proces technologiczny, jednak przepisy są zupełnie różne.
Nie jest to wydanie poprawione.
To jest pierwsza książka: Domowe Wędliny www.swiatksiazki.pl/ksiazki/domowe-wedliny-robert-winckiewicz-4901821/, której dodruk obecnie się ukazał,

a to jest druga książka z nowymi przepisami: www.swiatksiazki.pl/ksiazki/domowe-wedliny-czyli-nowe-przepisy-na-tradycyjne-wyroby-robert-winckiewicz-4937371/
Wydanie pierwsze

Pozdrawiam
-
Gość: kotunia, *.play-internet.pl
2016/12/05 18:50:22
Mistrzu! posypuję głowę popiołem i szczerze przepraszam! Mam nadzieję, że przeprosiny zostaną przyjęte a moje tłumaczenia (argumenty w sprawie II wydania) potraktowane jako przedwczesne i nieprzemyślane pozbawione podstaw w postaci dogłębnego zapoznania się z materiałem dowodowym. Jeszcze raz przepraszam!
-
2016/12/05 22:45:37
Tylko nie mistrzu i będzie dobrze. Ja amator zadymiania :-)
Dobrze, że materiał dowodowy jest ;-)
Pozdrawiam i czuj dym
-
Gość: kotunia, *.play-internet.pl
2016/12/06 11:19:12
Właśnie dlatego, że amator jesteś dla mnie MISTRZU (bez żadnej złośliwości Boże broń!)
-
Gość: Emilwopr13, *.landtech.com.pl
2016/12/08 10:54:50
Wow

Jak tylko zobaczyłem ta książkę to od razu ja zamówiłem.
Dal mnie (zadymiarza amatora) to wydanie jest jeszcze ciekawsze nie pierwsza cześć "Wyroby domowe".

P.S Obserwuje bloga regularnie i z niecierpliwością czekam na przepis na bekon angielski i na pastrami z mostka wołowego (robiłem kilka razy i myślę że jest to wędlina godna uwagi).

Pozdrawiam i dziękuję
Czekam na trzecią książkę.
-
2016/12/08 21:02:02
Dziękuję za dobre słowo. Myślę, że dwie wystarczą w tym temacie. Podstawy i kilka pomysłów na początek jest. Dalej to już każdy sobie poradzi.

Proszę przesłać przepis i foto tych wyrobów zamieszczę na blogu dla potomnych.
Jest tu dział Wasze Wyroby

Pozdrawiam
-
2016/12/13 23:33:01
Witam serdecznie,
cały wieczór czytam dobre opinie nt. książek p. Winckiewicza. Szukam prezentu dla męża amatora, który posiada już własną wędzarnię i debiut wędliniarski ma już za sobą ;)

Proszę o poradę, która pozycja będzie bardziej odpowiednia jak na pierwszą fachową literaturę w temacie ? Czy druga książka również zawiera zdjęcia ?

Pozdrawiam i dziękuje za poradę.
-
2016/12/14 10:37:34
Witam
Miło słyszeć. Na początek raczej cz. I. Zaraz zamieszczę skany spisów treści,
W obu książkach są zdjęcia wyrobów.
W każdej są inne przepisy
-
2016/12/14 11:08:32
Witam :)
super, niecierpliwie czekam na spisy treści, będzie to bardzo pomocne, a może pomoże w kupnie ... dwóch książek. Zamówiłabym dziś, żeby bezpiecznie doszło do świąt.

Pozdrawiam.
-
2016/12/14 14:43:26
wklejona pod zdjęciami
-
2016/12/14 15:51:27
Czy w przypadku cz. 2 nie pozamieniały się jakoś pliki, bo w pewnym momencie jest urwana treść.
-
2016/12/14 18:14:18
na której stronie?
-
2016/12/14 21:45:58
Już widzę, że jest ok. Dziękuję, spis okazał się pomocny ... właśnie zamówiłam obie części ;)
-
Gość: kotunia, *.play-internet.pl
2016/12/15 10:06:14
Wszystkim niezdecydowanym, z czystym sumieniem, polecam obydwie pozycje. Uzasadniam: na rynku można znaleźć sporo wydawnictw, ale są to najczęściej tłumaczenia z innych kultur wędliniarskich, które moim zdaniem nie oddają naszych smaków i gustów (inne składniki, struktura wyrobów). Natomiast obydwie pozycje (o których mówimy) to kwintesencja prawdziwie naszych receptur, które, co najważniejsze, zostały "dopasowane" do współczesności. Jednym słowem tradycja i współczesność pogodzona i połączona w jedno, daje to czego szukamy w wyrobach wędliniarskich (tak myślę).
Z dymnym pozdrowieniem świąteczno- noworocznym dla wszystkich, którzy "bawią się " tą niełatwą sztuką a w szczególności dzielą się swoja wiedzą z innymi!
-
Gość: Art, *.dynamic.gprs.plus.pl
2016/12/15 13:25:57
Kolega Kotunia uchwycił wszystko co najważniejsze.
Przychylam się w 100% i polecam obie pozycje.
(pierwszą mam, druga którą oglądałem u znajomego już w drodze )
Pozdrawiam
-
2016/12/15 19:38:57
Wielkie dzięki za miłe słowa. Jestem bardzo zadowolony

Życzę Wesołych Świąt przy stole zastawionym domowymi wędlinami
-
2017/02/21 19:16:46
Blog jak i sam post niezly...dodaje do ulubionych.
-
2017/02/22 19:38:48
Dziękuję :-)
-
Gość: , *.dynamic.gprs.plus.pl
2017/03/25 21:21:44
Kupiłem twoją książkę Domowe Wędliny 2 jest zajebista szukam 1 a twój blog znalazłem przez przypadek bo szukam czegoś jak umeblować przydomową masarnię mam już stół masarniczy kuter wilka 8 kg maszynki nadziewarkę dobre noże kolczugi (rękawice i fartuch) pracuje w przetwórstwie mięsnym ale to ni jak ma się do mojego pomieszczenia które chce na to przeznaczyć 3x3,5 m a i najważniejsze mam swoja wędzarnię
-
2017/03/26 17:17:02
Dziękuję bardzo za uznanie tym bardziej, że kolega ma doświadczenie w masarstwie przemysłowym. Dobrze wiedzieć to z pierwszej ręki, że przemysłowa produkcja ma się nijak do domowej. Ciesze się że kolejna osoba zaraziła się tradycyjnym wyrobem wędlin! Czekam na zdjęcia masarenki i wyrobów. Powodzenia i czuj dym.
Instagram _________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe

Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!! Durszlak.pl
myTaste.pl